Настолни лампи

Разгледай нашата селекция, избери и купи нощни лампи, лампи за бюра, настолни лампи за коридор, дневна и трапезария!

"Настолна лампа" е доста общо понятие и включва всяко осветително тяло, което може да стои самостоятелно върху дадена хоризонтална повърхност, като например върху помощна или конзолна масичка, върху плот, бюро или работна маса и т.н.

В зависимост от дизайна, мястото и предназначението си, настолните лампи могат да са със статични или с „чупещи” се стойки, както и с най-разнообразни по форма абажури около електрическата крушка. Те могат както да стоят директно върху хоризонталната повърхност, така и да се закрепват за нея с помощта на специални захващащи приспособления/щипки. Целта винаги е една – най-ефективно насочване на светлината.

Нощните лампи са едни от най-популярните настолни осветителни тела и като правило се поставят върху нощно шкафче, скрин или малка масичка около леглото в спалнята.

От една страна, тази популярност се дължи на чисто практичното ѝ приложение да осигурява светлина в тъмните часове на деня – когато искаме да почетем преди да заспим, когато ставаме нощем, или когато се будим рано преди слънцето да е осветило спалнята. От друга страна, нощната лампа придава завършен вид на спалнята и често се използва като интериорен акцент.

Кратки съвети:

  • При настолните лампи, предназначени за подпомагане на конкретна дейност, най-добре е да се използва по-силна, ярка и бяло-синкава светлина; при настолните лампи с по-подчертано декоративно приложение, светлината следва да е по-мека и по-приглушена, с по-жълтеникава цветна температура
  • Препоръчва се настолните лампи, предназначени да осветяват работна повърхност, да са с възможности за регулиране на стойката и посоката на светлината
  • Препоръчва се настолните лампи с декоративно предназначение, както и нощните лампи, да са снабдени с възможности за регулиране силата на светлината, като димери, ел-крушки с регулируема светлина и т.н.