Осветление за спалня

Всички видове осветителни тела за спалня


 

Осветление за спалня


Нови продукти

 

Основно осветление за спалня

То позволява безопасно движение в цялата стая и служи като основа, върху която се изгражда цялостния дизайн на осветлението.

Най-често, изкуствените светлинни източници за общо осветление в това помещение са таванни осветителни тела, като плафони, пендели и полилеи за спалня, таванни вентилатор-лампи, както и стенни аплици, лампиони и настолни лампи. Както фиксираните, така и подвижните осветителни тела осигуряват достатъчно количество светлина за безпроблемно извършване на всякакви ежедневни дейности в стаята.

В допълнение, популярно решение е и вграденото и индиректното скрито таванно осветление, което осигурява мека разсеяна светлина в цялото помещение.

Целево осветление за спалня

Този тип осветление е особено подходящ за всякакви дейности, които изискват фокусиране на вниманието и зрението, такива като четене, лична хигиена и др. В спалнята обаче, то не се ограничава до традиционните целеви светлинни източници, тъй като наред с функционалността, тук се търси и естетиката, и създаването на релаксираща и интимна атмосфера.

Най-популярните осветителни тела за спалня са нощните лампи. Наред с традиционните лампи върху нощните шкафчета, съществува разнообразие и от по-оригинални светлинни източници като пендели, аплици и други стенни осветителни тела с насочване на светлината, висящи или монтирани от двете страни на таблата на леглото или над нея. Те са удобно, практично, незаемащо пространство решение за осигуряване на достатъчно светлина за конкретни дейности на и около леглото, като същевременно играят ролята на интересни интериорни акценти. Обикновено, дизайнът и конструкцията им включва абажури, закриващи крушките и разсейващи светлината.

В близост до леглото може да има създаден и кът за четене. Това може да е кресло, фотьойл или канапе. Ако ползвате тази мебел в по-тъмните часове на денонощието, ще се нуждаете от целеви светлинен източник близо до него. Най-често това е лампион за спалня с абажур, който да насочва светлината надолу, а конструкцията на лампата да позволява регулиране позицията на стойката и удобно насочване на светлината.

Често в спалнята е обособена зона за лична хигиена, грижа за косата, гримиране сутрин или почистване на лицето вечер. В тази зона присъствието на целево осветление в особено важно. Подходящи тук са както аплици за спалня, монтирани около огледалото, така и настолни лампи върху тоалетната масичка, с възможности за насочване посоката на светлината.

Целево осветление за спалня ще ви е необходимо и около гардероба и/или в дрешника (ако разполагате с такъв). И в двата случая се нуждаете от достатъчно светлина в тази зона.

Акцентно осветление за спалня

В спалнята, този тип осветление може да действа като приглушена версия на основното осветление, като излъчва приятно сияние и осветява конкретна зона. Целта не е просто равномерно, а интересно осветяване на стаята, така че погледът да бъде привличан динамично от един елемент към следващия.

От друга страна, акцентни светлини се използват за създаване на приятна, интимна и романтична атмосфера, както и за привличане вниманието към конкретни обекти и интериорни акценти.

За акцентно осветление в спалнята може да послужи на практика всяко осветително тяло, снабдено с димер. Намалявайки яркостта на светлинния източник, той ще излъчва мека приглушена светлина с приятно сияние, което създава изключително приятна и уютна атмосфера.

Популярен избор за амбиентно акцентно осветление, особено в детски спални, са светещите гирлянди и флуоресцентни декоративни фигурки. Със светещи гирлянди може да създадете феерична „завеса”, да украсите стената зад таблата на леглото или всеки друг кът или обект в стаята, а по стените и тавана можем да налепите фигурки с приглушена флуоресцентна светлина в приятни цветни тонове.