Ако сте решили да продавате апартамента или къщата си, сигурно се питате как да повишите стойността на имота без да правите цялостен ремонт? В случай, че основите на сградата са здрави и няма конструктивни проблеми, то с няколко лесни стъпки може да освежите имота и да го направите по-привлекателен за бъдещи купувачи.

Тези дребни промени ще увеличат стойността на дома ви и ще ви помогнат да сключите успешна сделка за продажба.

Как лесно и бързо да повишите стойността на имота си?

1. Освежете с боя

Пребоядисването на апартамента или къщата става сравнително бързо, лесно, евтино и можете да го направите сами, без помощта на майстори. Освен стените и таваните, може да пребоядисате вратите, рамките на прозорците, первазите. Това ще придаде свеж облик на жилището. Повечето съвременни бои изискват малко време за съхнене, така че една стая спокойно може да бъде пребоядисана в рамките на един ден.

2. Преобразете прозорците

Ако имате стара дървена дограма, която не изглежда добре, пробвайте да я реставрирате – нужно е шлайфане и боядисване или лакиране. Ако има наранени участъци, запълнете ги с кит за дърво. Тази процедура може да направите сами тъй като не изисква специфични умения. Ако дограмата е ПВЦ или алуминиева, почистете я с гъба и препарат и измийте прозорците. Естествената светлина и гледката навън придават много по-приятен облик на жилището, докато мръсните прозорци правят лошо впечатление.

Сложете нови щори или пердета. Не е нужно да са скъпи. Ако имате налични завеси в добро състояние, изперете ги и ги окачете на прозорците.

10 Лесни начина да повишите стойността на своя имот - нови завеси

3. Погрижете се за входа на жилището

Входната врата и антрето са първото нещо, което забелязваме щом влезем в един дом. Пребоядисайте вратата, сложете нова постелка за обувки и се погрижете антрето да е чисто и спретнато по време на огледите. Приберете всички излишни якета, чанти, обувки, чадъри. Сложете зелено растение в саксия. Нека коридора изглежда просторен и уютен.

10 Лесни начина да повишите стойността на своя имот - антрето

4. Обновете пода

Почистете добре подовите настилки. Ако фугите са много захабени се обърнете към фирма за професионално почистване, която ще ги направи като нови. Драскотините по паркета могат лесно и бързо да бъдат запълнени с кит за дърво. Изперете килимите и мокетите. Това ще ви помогне лесно да повишите стойността на имота си.

5. Малки промени в кухнята

Реставрирането на кухненските шкафове всъщност не е нещо сложно или скъпо. Ако вратичките са в добро състояние, само ги почистете, а ако са твърде стари и захабени може да ги боядисате или лакирате, което със сигурност ще ги освежи.

Сменете дръжките с нови. Ще се изненадате да видите как кухнята ще придобие съвсем различен облик. Може да избирате между най-различни дръжки – мед, бронз, имитация на ковано желязо, дърво. Гледайте да си подхождат с ключа за лампата, контактите, корниза за завеси, смесителя за мивката, за да има помещението завършен вид.

6. Подменете осветителните тела

Ако имате стари, захабени или счупени осветителни тела, сменете ги. Не е нужно да избирате нещо скъпо, но ще бъде ново и ще изглежда добре. Също така обърнете внимание на електрическите ключове за осветлението. С времето те се захабяват и пожълтяват. Смяната им няма да ви коства много, но пък помещението ще стане по-приветливо.


 

Осветителни тела от GRANDecor


 

7. Освежете гърба на кухнята

Лесен и бърз начин да повишите стойността на имота си е да освежите работната зона в кухнята. С помощта на винилово самозалепващо фолио може да имате чисто нов гръб за кухня за минути, при това без да ви струва много пари.

Ако сегашното покритие е в добро състояние, то го почистете и се постарайте по време на огледите да няма след от пръски и петна.

8. Нови смесители

В случай, че смесителите в кухнята или банята са стари и износени, подменете ги с нови. Нужно е те да изглеждат здрави и изправни, което създава усещане за добро поддържане на жилището като цяло.

Мивка за кухня с нестандартна форма SCHOCK Signus C150-примерна декорация

9. Обърнете внимание на тоалетната и мивката

Можете лесно и бързо да повишите стойността на имота си ако замените старомодна мивка или захабена тоалетна чиния с нова. Неприятно изглеждащата тоалетна може да развали визията на цялата баня. Огледайте добре санитарията и ако е нужно подменете някой елемент.

10. Погрижете се за градината

Ако имате двор, не го оставяйте запустял по време на огледите тъй като това може да отблъсне потенциалните купувачи още в началото. Постарайте се растителността да е в добро състояние. Премахнете плевелите и всички растителни отпадъците. Окосете тревата, пребоядисайте оградата, беседката и градинските мебели. Погледнете състоянието на пътеките, тъй като то се забелязва веднага. Ако е нужно ги ремонтирайте.

Онлайн магазин на GRANDecor