Според проучванията, над 70% от купувачите на жилища биха искали да имат барплот или остров в кухнята си, а 50% от тях дори смятат този практичен интериорен елемент за задължителен.

Кухненските барплотове служат за редица цели. Освен че създават визуален акцент в пространството, те спомагат и за повишаване на функционалността и ефективността на помещението.

Тъй като добавянето на този елемент е добра инвестиция, за която все повече хора се замислят, събрахме някои от любимите ни идеи за кухненски барплотове и острови, които да използвате за вдъхновение, когато проектирате вашата собствена кухня. Преди галерията със снимки обаче, сме подготвили няколко полезни съвета.

30 Идеи за барплот в кухнята

Първият въпрос, който трябва да си зададете, ако все още не сте взели своето решение, е всъщност: Барплот или остров? За да си отговорите на този въпрос, се замислете над следното:

  • С каква площ разполагате в кухнята?
  • От какво имате нужда? За какво най-вече ще го използвате?
  • Какви негови характеристики ще подобрят функционалността на съществуващата кухня?

Има много различни начини, по които можете да подходите. Трябва да имате в предвид, разбира се, че кухненският барплот и особено един остров в кухнята, заема значителна площ, следователно всеки елемент от конструкцията и дизайна на този иначе превъзходен интериорен елемент трябва да бъдат внимателно обмислени и проектирани.

#Използвайте добавянето на кухненски барплот или остров, за да увеличите значително работната площ в кухнята

Ще се сдобиете с повече място за приготвяне на храна, както и с допълнителна зона за бързо хранене, закуска или кафе.

#Създайте допълнителни места за сядане.

Кухненски остров с допълнителни места за сядане

Може да не разполагате с подходяща маса за хранене или просто да търсите по-непринуден вариант за допълнително място за сядане. И в двата случая, един кухненски барплот или остров може да предостави интересни решения за създаване на допълнителни места за сядане. От добавянето на ниски столчета/табуретки под барплота, до стандартната визия на барплот с високи бар столове, тези опции не само ще увеличат функционалността на помещението, но и ще създадат уникална атмосфера, предразполагаща към активно и приятно общуване.

#Добавете електроуреди

Ако планувате кухненски остров, включването на мивки и/или готварски станции в конструкцията му е един от начините за по-оптимално разпределение на работния процес в цялата кухня. Инсталацията може да бъде трудна, затова обърнете внимание на детайли като вентилация и водопроводи.


 

От магазина: Електроуреди за кухня SMEG


 

#Направете го на няколко нива

Кухненски остров на нива

Кухненският остров може да се използва за много и различни цели, като хранене и приготвяне на храна, едно „разчупване” по нива ще увеличи максимално неговата полезност. Така той дори може да изглежда като две напълно различни пространства! Например, добавете кухненски уред към по-ниското ниво (като мивка или котлон) и създайте площ за закуска на по-високото ниво.

#Осигурете си повече място за съхранение

Кухненски остров на нива с и с много шкафове

Освен за създаване на повече работна площ, кухненският остров е и начин да си осигурите повече място за съхранение и да се справите с ненужното безредие в кухнята. Добавяйки чекмеджета, шкафове и рафтове в конструкцията на кухненския барплот или остров е чудесно решение, за намиране на място за различни кухненски уреди и принадлежности, или пък ако търсите уникален начин да изложите на показ определени предмети, готварски книги или други артикули.

#Използвайте пространството отгоре

Барплот със шкафове и рафтове

Възползвайте се от възможността да използвате пространството над острова, като добавите висящи решения за съхранение, или конструкции, осигуряващи място, където да изложите вашата колекция от кухненски съдове или прибори. Можете също така да експериментирате с осветителни тела. Ако сте решили да инсталирате готварска станция с вентилация, можете да използвате това пространство за монтиране на аспиратора.

По отношение на дизайна и визията имате пълна свобода! Създайте контраст, като използвате материал или цвят, различен от цветовата гама на общото кухненско обзавеждане.

Вдъхновете се от нашите идеи за барплот или остров в кухнята


 

Мивки за кухня от GRANDecor


 

Онлайн магазин на GRANDecor