В модерния начин на живот и забързано ежедневие се застъпва все повече концепцията за удовлетворение от простички неща и притежанието на малко на брой, но функционални вещи. Затова и искаме да ви представим този компактен апартамент от 35 кв.м, разположен в сграда от 70–те години на миналия век в Мелбърн, Австралия. Наскоро реновиран от архитекта Джак Чен за собствено ползване, проектът на апартамента има една основна цел, а именно да отговори на въпроса „Как да разположим голям дом в малко пространство?“.

Ключът към отговора на този въпрос е в проектирането на мебели с различни функции, разположени на една и съща площ и с възможност да си взаимодействат в различен отрязък на деня.

Функционална преграда въ всекидневна с работен кът и телевизорАрхитектът ни показва един успешен пример как може да комбинираме стил и функционалност в малък дом. Визуално разделен на две цветови зони с преобладаващи земни тонове, този компактен апартамент позволява в съвършена симбиоза да се съчетаят пространствата за работа, забавление и място за почивка.

ВИЖ ОЩЕ: Идеи за малко жилище

Интересно дизайнерско решение, което виждаме още в близост до входната врата е комбинирането на закачалката за дрехи и обувки с поставки за вино. Тази част от жилището е отделена от дневната зона посредством дървена ламперия в светъл цвят, която прелива и към кухнята.

Пространството за готвене е решено в прави линии с вградени кухненски уреди, като контраст прави кухненският гръб от черен гранит. Най-впечатляваща тук е изтеглящата се дървена преграда, която дава възможност да бъде преобразувана в трапезна маса със столове. Отличен вариант да скриеш цяла стая и да я използваш при нужда.

Функционална кухня в малък компактен апартаментВ съседство е разположена банята, чиято стъклена стена позволява проникването на дневна светлина към кухнята, а в обратната посока – гледка към покритата с естествена зеленина стена на банята. Тази стъклена преграда е създадена с цел да замести липсата на външно пространство към апартамента. Благодарение на бутон има възможност за преобразуване на преградата от прозрачна в матирана при нужда от уединение.

Функционална врата към баня в малък апартаментПреминавайки в останалата част на апартамента, където всекидневна и спалня в бяло се разделят посредством плъзгаща врата, виждаме още функционални мебели.


 

Мека мебел от GRANDecor


 

Така например домашният офис споделя пространство в огледален шкаф заедно с телевизора благодарение на изтеглящ се плот. Под прозореца е разположен светъл и комфортен кът за четене с място за съхранение на книги в едно. Спалнята е достатъчно светла и може да приюти голям брой вещи във вграден гардероб по цялата дължина.

Този малък дом ни показва как независимо с колко ограничена площ разполагаме, винаги има възможност да обединим в едно цяло елегантност, комфорт и уют.

Снимки: © Tess Kelly

Онлайн магазин на GRANDecor