През вековете, стиловете на обзавеждане и декорация на домовете ни са претърпели драстични промени – от практична скромност, през аскетична пестеливост и разточителен разкош, до причудлива еклетика и изумителен футуризъм. Интересното в тази история обаче е, че нито един от доминиращите през времето стилове в интериорния дизайн не отмира напълно, и след своя залез намира нова интерпретация и нов живот наред с новите тенденции. Това е особено характерно за интериорните стилове на нашето съвремие.

И все пак, при цялото богато разнообразие, днес се открояват няколко най-популярни стила в интериорния дизайн: Модерен (съвременен), мид-сенчъри модърн (ретро модернизъм), минималистичен, индустриален, скандинавски, винтидж, провинциален (кънтри), тропически, крайбрежен (морски), еклектичен, традиционен (класически), арт-деко, шаби-шик, азиатски.

За да изберете перфектния стил за вашето жилище и да постигнете визуално съвършенство, нека ви запознаем с типичните за всеки от тях характеристики.

#1 Модерен / Съвременен


Съвременната архитектура и интериорен дизайн се характеризират с богато разнообразие от стилове. Всички те обаче, демонстрират една обща тенденция – фокусиране върху материал, технология и композиция, чрез постигане на прозрачност и ефективност.

Вдъхновен от предшестващото го Модернистично движение в изкуството, модерният стил, роден в зората на 20-ти век, преоткрива нашите взаимоотношения с пространството и естетиката, за да ни доближи до тях.

Модернистките интериори често се характеризират с отворени пространства, комбиниране на няколко зони в една и усещане за простор и свобода. Ясно изразени линии и геометрия са в основата на цялостното обзавеждане. Цветовете се придържат към неутралната палитра и монохромните тонове. Стил, в който естетиката следва функционалността.

Продукти в модерен стил:


#2 Мид-сенчъри модърн / Ретро модернизъм

Мид-сенчъри модерн интериор
Терминът ‘midcentury modern’  (модерен стил през 50-те и 60-те години на 20 век) описва стил, който придобива популярност след Втората световна война. Като ехо на художествения стил на школата Баухаус и на този на Международното движение, тази разновидност на модернистичния интериорен дизайн се отличава с използване на ярки цветове и изчистени линии в един интерактивен диалог с природата и екстериора.

Акцентът тук е върху укрепването на междуличностните връзки. Пространството се възприема като нещо повече от чисто функционален контейнер и се превръща в платно за изобразяване на лични и социални идеологии, мотивиращи човечеството след Втората световна война. Щедрите, отворени интериори с акцент върху общи, споделени площи, просторните преходи между дома и околната среда, както и функционалната и визуална яснота, които са неразделна част от модернистичния стил, характеризират този интериорен стил.

Цветната палитра обикновено прелива в оттенъци на оранжево, жълто, зелено и кафяво, въпреки че отклоненията не са необичайни.

Продукти в мид-сенчъри модърн стил:


#3 Минималистичен

Минималистичен стил
Следващи Минималистичното движение в изкуството през 60-те и 70-те години и вдъхновени от традиционния японски дизайн и дзен-философията, минималистичните интериори изразяват основните концепции на модернизма, представени в една почти пуританска палитра.

Оголвайки елементите до техните основни характеристики, минимализмът ни предлага естетика, която разчита на ефективността на дизайна. Без отвличащи вниманието елементи и излишна претрупаност, минималистичните интериори фокусират върху създаването на впечатляващи визуални ефекти и максимално рационално използване на пространството .

Елементите и мотивите са сведени до минимум, при което подходящите прикрити решения за съхранение и внимателно планираните детайли имат своята конкретна роля. Цветовете са представени в приглушени тонове, с един или два акцента, които привличат вниманието.

Повторението и движението на линиите, както и щедрата естествена светлина, правят тези интериори светли и динамични.

Продукти в минималистичен стил:


#4 Индустриален

Индустриален интериор
Индустриалните интериори поставят акцент върху ефективността и функционалността, присъщи на Модернизма, като превръщат сервизните помещения на сградата в основна естетична характеристика.

Греди, колони, тръби, канали и фланци са изведени на преден план, за да се подчертае “машината за обитаване”, което до голяма степен придава на тези интериори мъжки характер. За разлика от много други разновидности на Модернизма, индустриалните интериори не избягват представянето на дадена тежест или грубоватост на преден план и приветстват използването на износени, рециклирани и възстановени детайли.

Често предпочитан при преустройства на складови пространства и при обновяване интериора на тавански помещения, индустриалният интериорен стил се придържа към неутрални цветове, като сиви и кафяви, при което детайлите от желязо или стомана, открит бетон и незавършена тухлена зидария, ги допълва перфектно. При избора на мебели и декор в индустриален стил, винтидж-индустриалните дизайнерски решения допълват общия облик.

Продукти в индустриален стил:


#5 Скандинавски

Скандинавски интериор
Подобно на другите модернистични течения, скандинавският дизайн олицетворява стремежа към простота, функционалност и ефективност, но той също така поставя и акцент върху достъпността.

Вдъхновен от демократичните идеали в дизайна, скандинавският дизайн установява внимателен баланс между ефективността, присъща на минимализма и една гостоприемна топлота.

Мебелите и декорациите в скандинавски стил се характеризират с присъствието на органични материали и изчистени детайли. Цветната палитра прелива в черно и бяло, със сиви и сини акценти, а понякога и с акцент в изненадващо контрастен цвят, които визуално създават спокойна релаксираща атмосфера. Силуетите и контурите са по-заоблени и извити, което, заедно с органичните текстури, създават много по-уютен амбианс, дори и при най-оскъдните оформления и подредби.

Продукти в скандинавски стил:


#6 Винтидж

Винтидж интериор
Противно на популярното мнение, стилът винтидж няма за цел устройването на бит-пазар във вашия дом. Не всичко, което е старо, има винтидж чар! Този стил всъщност отдава почит на 40-те и 50-те години на 20-ти век, когато в суровите условия след Втората световна война, хората смесват и съчетават вещи, ползвайки всичко, което е на разположение, за да възстановят домовете си и да създадат топли, уютни пространства. Именно този естетичен “миш-маш”, пренесен жив през времето и представен в износени и изпитани детайли, отличава своеобразния характер на винтидж  интериора.

Като правило, движението на линиите има ключово значение, като това се изразява чрез контраст на десени и мотиви или чрез композиция на профили и силуети.

Цветовете са обикновено в светли и неутрални тонове с използване на детайли в ярък цвят с цел създаване на акценти. Всъщност, декорът във винтидж интериора разчита на тази стратегия, за да издигне естетиката и да поднесе изискана елегантност.

Продукти във винтидж стил:


#7 Шаби шик

Шаби шик интериор
Възникнал през 80-те години на миналия век, шаби-шик стилът дава нова интерпретация на традиционната британска естетика и създава мека, женствена визия.

Представен в подчертано леки и просторни пространства, този стил впечатлява с характерен баланс между старинния вид на английската провинциална къща и деликатно удоволствие от по-класически характер. Резултатът е създаване на чаровна романтична атмосфера, напомняща ни за по-фините неща в живота.

Мек памук и френски текстил са представени в плавни дизайни, които изследват пастелите до съвършенство.

Тук, износеното от времето се радва на особено внимание в колекции от винтидж елементи и черти, които оживяват пространството. Дори и новите мебели са нарочно изработени и боядисани така че да изглеждат износени, за да се омекоти цялостния вид, усещане и тон на интериора.

Продукти в шаби шик стил:


#8 Провинциален / Кънтри

Провинциален интериор
Уютът е най-важния фактор при проектирането на провинциални интериори, тъй като помещенията решени в този стил са замислени така, че да предизвикват усещане за топлота и интимен комфорт. Този стил обхваща различни традиции в интериорния дизайн, между които английски, френски, тоскански или скандинавски и следователно може да варира значително в своето изразяване. Всичките му разнолики палитри обаче се обединяват от една обща черта – любов и почит към природата и провинциалния дух.

Дърво, керамика и множество други органични материали доминират в тези пространства, изложени в типичен за този стил интимен мащаб и характер.

Топлите приглушени тонове и разноцветните тъкани, както и тапети и/или стенописи, са едни от основните характеристики на кънтри стила. Присъства и богато разнообразие от елементи и черти, комбинирани така, че за да създават топъл уют, лекота, и баланс.

Продукти в провинциален стил:


#9 Средиземноморски / Крайбрежен

Средиземноморски интериор
Свеж, спокоен и вълнуващо разнообразен, точно като океана, който го вдъхновява, крайбрежният стил издига вдъхновението от природата до нови измерения. Вместо просто да украсява интериора с океански материали, мотиви и елементи, този стил предлага изискана естетика в щедри слънчеви и природно красиви палитри.

Естествената светлина, струяща в изобилие през прозорците, е ключов стилов елемент в средимемноморските интериори. Тя игриво се отразява от елегантни контрасти в бяло и синьо, които доминират в декора.

Аква, лазур, тюркоаз и всички безброй нюанси на синьото, оживяват в светли, естествени материали, напомнящи за лятото.

За максимално естетическо въздействие, декорът в средиземноморски стил представя множество тематични детайли, като миди, въжета, морски кончета  и т.н.

Продукти в средиземноморски стил:


#10 Тропически

Тропически интериор
Тропическият интериорен стил отразява екзотичната красота и скромния уют на домовете от слънчевите и топли климатични зони. Своеобразната колоритност на тропическите елементи и отвореното планиране на пространството, внасят хармония и комфорт, и напомнят за буйна зеленина, топли пясъци, океански вълни и ефирен бриз.

Естествените материали като ракита, ратан, бамбук, тиково дърво и други подобни са силно характерни за тропическите интериори.

Леки и прохладно свежи, помещенията решени в този интериорния стил включват различни елементи и детайли в бели и топли морско-сини и/или пясъчни тонове. За малко повече разкош декорът често се допълва с копринени драперии, луксозни възглавници, таванни вентилатори, вази и скулптури.

Друга ярка отличителна черта на тропическия стил е присъствието на богата интериорна флора – тропически цветя, зелени растения и дори палми, засадени в елегантни  саксии.

Продукти в тропически стил:


#11 Еклектичен

Еклектичен интериор
Изненадващи, неочаквани и без страх да нарушат правилата, еклектичните интериори олицетворяват индивидуалността и свободата. Без конкретни насоки или цели, този стил смело заема от други стилове, хармонизирайки богата гама от идеи и вдъхновения, които да отговарят на конкретното пространство и дизайнерска цел.

Еклектичният стил се характеризира с множество вариации и наслоявания, които умело се използват за да се създаде ритъм, който оживява интериора. Стилът се основава на чувствителността на дизайна, внасяйки хармония в хаоса чрез цвят, композиция, баланс.

Текстилът и текстурата играят важна роля за въвеждането на вариациите и слоевете в пространството и естетиката, без да се компрометира нейната плавност и кохерентност.

Продукти в еклектичен стил:


#12 Бохемски шик


Бохемският шик се свързва със свободомислещите хора, които изразяват своята лична нетрадиционна философия за живота, която не се ограничава от нормите на съвременното общество. Тяхната изключителна индивидуалност е вплетена и в интериора на домовете им. Уникални, пищни и ярки, тези интериори са дали живот на много специфичен дизайнерски стил наречен още бохо или бохо-шик.

Като олицетворение на свободата и непокорния дух, бохо декорът често представлява весел творчески миш-маш от цветове, шарки и декоративни акценти. Пространствата обикновено са изпълнени с много на брой, а също и разнообразни като форма и големина, артикули.

Мебелите оформят интригуваща смесица между старо и ново. Текстилът и аксесоарите изобилстват от цветове, принтове и шарки, и създават истински жизнерадостна атмосфера в дома.

Продукти в бохо стил:


#13 Класически / Традиционен


Наслаждавайки се на комфорта и удоволствието от класическия европейски декор, традиционният стил се обръща към миналото, за да създаде идея за бъдещето. Подходът тук е в намиране път към първоначалния източник или в елегантни вариации на класическите предложения, като се въвеждат елементи, мотиви и пропорции, изпитани във времето, по такъв начин, че те да намерят своето място в съвременния начин на живот.

Традиционните интериори се отличават с характерни силуети – масивни фотьойли, изискани мебели, маси с крака украсени с дърворезба, и други мебели и дизайнерски елементи, обикновено произхождащи от английския, неокласическия, френския или колониалния стилове от XVIII век.

Фонът тук обикновено е блед и семпъл, подчертаващ богатите цветове, линии и профили, на класическо изобилие.

Деликатно резбовани и лакирани мебели от тъмно дърво и архитектурни декорации изобилстват в този стил.

Продукти в класически стил:


#14 Арт Деко


В стила Арт Деко (Ар Деко), дързост и помпозност се изразяват в елегантни композиции. Стилът е роден през 20-те години на 20-ти век, за да предложи нова естетика за едно ново време.

Същността на този стил е в чувственото изследване на реда и симетрията, където линиите и геометрията доминират дизайна и композициите.

Ъгловати шарки, пластове и смели извивки създават форми и естетика, изразени в излъскани хромирани и месингови фитинги, лъскава боя, лакирана дървесина и изобилие от фрагментирани стъкла и огледални елементи.

Арт Деко интериорите се отличават и с характерно за стила планиране на нива на осветлението, създаващо неповторима атмосфера.

Продукти в Арт Деко стил:


#15 Азиатски / Дзен

Дзен интериор
Съживявайки основните принципи на традиционната японска философия, Дзен интериорите са изцяло посветени на баланса, хармонията и самопознанието.

За разлика от повечето други стилове, Дзен пространствата са по-малко ангажирани с това да създават впечатление, а по-скоро с осигуряване атмосфера на пълен покой и тишина.

Всяка линия, форма и повърхност са поставени с внимателно премислена идея и ефективност, без излишни украшения и меркантилност.

Материалите са предимно от естествен природен произход, като дървеният материал и естествените влакна са най-предпочитани. Съществуващ в непосредствена близост с природата, стилът Дзен изследва интимно елементите и ги вплита в дизайна и естетиката си.

Цветовете са меки и в естествени тонове, в хроматична хармония и приемственост, балансиращи повърхности и пространства.

Продукти в азиатски стил:


Онлайн магазин на GRANDecor