Има много неща, които са от значение, когато реновираме дома си. Мислим за стила, дизайна, мебелите и редица други детайли, които да направят обновеното жилище домът на мечтите ни. Но колко внимание отделяме на цветовата гама?

Мнозина смятат, че цветовете у дома не са от решаващо значение и че ще е достатъчно стените и таваните да са боядисани в бяло и само тук-там да се внесат цветни акценти. Цветът, обаче, е един от ключовите инструменти на архитектурния и интериорния дизайн. Научно доказано е, че цветът има силата да променя визуално формата и размера на обзавеждането, както и формата и размера на самата стая.

Светлите цветове, например, са експанзивни и ефирни, което прави помещенията да изглеждат по-просторни и по-светли. Тъмните цветове, от друга страна, са изискани и топли и придават на стаите по-интимна атмосфера. Освен това, цветовете имат и силно психологическо въздействие върху хората и са пряко отражение на личността и индивидуалността на обитателите на дома.

За да създадем в дома си желаната уютна атмосфера на спокойствие и хармония, трябва разумно да изберем цветовете за отделните стаи. Първо, трябва да решим какво настроение искаме да създадем в конкретната стая и кои цветове ще ни помогнат да постигнем това настроение? Изборът не е труден, ако се снабдим с основна информация за конкретния цвят и неговите ефекти.

Влиянието на основните цветове в интериора на дома

БЯЛО

Белият цвят обикновено се асоциира с чистота, невинност, цялост и завършеност в перфектно съвършенство. В цветовата психология бялото символизира и новото начало, празното платно, което чака да бъде нарисувано. И макар че бялото не стимулира сетивата, то отваря път за креативната мисъл. Затова, белият цвят е най-често използваният цвят в интериорния дизайн.

От една страна, бялото ни създава впечатление за чистота и добра хигиена, и това е още една причина, поради която обичаме да го използваме в банята и кухнята, защото всякакви петна се виждат добре върху бяло и можем да ги почистим добре, поддържайки повърхностите чисти и без микроби. Бялото отразява и цялата светлина, така че пространствата изглеждат по-големи и затова е предпочитан цвят за тавани. От друга страна, бялото е прекрасен неутрален фон, върху който можем да създаваме своите „шедьоври” с други цветове, с мебели, текстил и декорация.

Бял цвят в интериора - бяла кухня


 

Обзавеждане в бяло от GRANDecor


 

ЧЕРНО

Черното е вероятно най-драматичният цвят, който се изполва в интериорния дизайн. Макар да се счита за твърде мрачен и депресиращ, в умерени количества, черният цвят може да добави впечатляваща елегантност. Някои експерти дори твърдят, че всяка стая се нуждае от малко черно, за да „заземи” основната цветовата гама и да й придаде дълбочина.

Черното е силен цвят, осигуряващ най-голям контраст и ефект, когато се съчетава с бяло, както и с други по-ярки цветове в светли нюанси. Черно в съчетание с метално злато, сребро, мед и месинг създава обстановка на лукс и разкош.

Черен цвят в интериора - спалня с черни акценти


 

Обзавеждане в черно от GRANDecor


 

ЧЕРВЕНО

Червеното е един от най-интензивните цветове и има свойството да повишава адреналина, както никой друг цвят. Затова той е добър избор за помещения с по-висока активност.

Червеното създава силно първо впечатление, стимулира вълненията, комуникацията и дори глада. Ето защо, той би бил подходящ в дневната или трапезарията, както и във фоайето и помещенията за активен спорт.

От друга страна, този силен цвят може да предизвика стрес и дори главоболие, затова трябва да се избягва в спалните, детските стаи и други помещения за релаксиране.

Червен цвят в интериора


 

Обзавеждане в червено от GRANDecor


 

ЖЪЛТО

Жълтото улавя радостта от слънцето и комуникира щастие. В хромотерапията се смята, че този цвят стимулира нервите и пречиства тялото, затова може да е отличен избор за кухни, трапезарии и бани, където да проектира своя силен енергизиращ и вдъхновяващ ефект. В коридори, антрета и малки помещения, жълтото създава просторна и приветлива атмосфера.

От друга страна обаче, макар че жълтото е жизнерадостен цвят, той не е добър избор за основна цветова гама. Проучванията показват, че хората са по-склонни да губят настроение в преобладаващо жълт интериор. Бебетата, например, плачат повече в жълти помещения. В големи количества този цвят създава чувство на неудовлетвореност и дори гняв.

Жълта кухня с остров - Muji


 

Обзавеждане в жълто от GRANDecor


 

ОРАНЖЕВО

Оранжът е още един „слънчев” цвят. Той предизвиква радост, вълнение и ентусиазъм и затова се смята за енергичен тон. Този жив цвят въздейства на общото ни здраве и емоционалната ни енергия, и ни кара да изпитваме и споделяме силни емоции, като щастие, състрадание, страст и топлина. Оранжевото също така стимулира умствената дейност, увереността и разбирането, и помага за взимането на решения. На база на тези свои качества, този цвят е подходящ за зони с повишена активност – социална и физическа, но не и за помещения за релакс.

Тъй като оранжевото е често срещан цвят в цитрусовите плодове и често се свързва с витамин С и здравословните диети, той стимулира апетита и затова е подходящ за обзавеждане на трапезарии и кухни.

Оранжев цвят в интериора - оранжева кухня


 

Обзавеждане в оранжево от GRANDecor


 

СИНЬО

Смята се, че синьото понижава кръвното налягане и забавя дишането и сърдечната честота. То създава успокояваща и релаксираща обстановка и затова често се препоръчва за обзавеждане за спални и бани, както и за офиси/кабинети и дори всекидневни, поради това, че има и свойството да поддържа концентрацията и да повишава производителността.

Пастелно синият цвят, обаче, може да внесе неприятна хладина, особено в стаи с по-малко естествена светлина. Ако изберете светло синьо като основен цвят в стаята, балансирайте го с топли нюанси в мебелите и тъканите. Тъмно синьото има обратен ефект, предизвикващ чувство на тъга. Синьото не е подходящо и за зони като кухнята или трапезарията, защото може да потисне апетита.

Син цвят в интериора - синя спалня


 

Обзавеждане в синьо от GRANDecor


 

ЗЕЛЕНО

Зеленият цвят има изключително силно изразен успокояващ ефект. Поради асоциацията му със спокойствието и целебния ефект на природата, той символизира баланс и хармония и така има свойството да облекчава стреса, като помага на хората да се отпуснат и да се почувстват по-щастливи.

В комбинация с освежаващия ефект на синьото и с бодростта на жълтото, зеленият цвят е подходящ за почти всяка стая в къщата. В кухнята зеленото „охлажда”, във всекидневната предразполага към отпускане и релакс, но носи и достатъчно топлина, за да създаде обстановка на уют, комфорт, и сплотеност. Смята се също така, че зеленото насърчава плодородието, което го прави чудесен избор за спалнята.

Зелен цвят в интериора - зелена спалня


 

Обзавеждане в зелено от GRANDecor


 

РОЗОВО

Розовото е романтичен и интимен, женствен и мек, топъл цвят. В психологията на цветовете, той се приема като знак за надежда и грижа. Това е положителен тон, който има успокояващ ефект върху нашата емоционална енергия и може да облекчи чувства на гняв, агресия или пренебрегване. Той замества физическата страст на червеното с нежна и грижовна енергия.

Наситеното розово е проницателно и интуитивно и показва нежност и доброта в своята съпричастна и чувствителна природа. С тези свои качества, розовото е изключително подходящ цвят в спални, за обзавеждане за детски стаи и бани. В комбинация с по-тъмни тонове, розовото може да е чудесен акцент и в хола.

Момичешка детска стая в розово


 

Обзавеждане в розово от GRANDecor


 

ЛИЛАВО

Лилавата гама е богата, драматична и ефектна, особено в най-тъмните си нюанси (например, ‘патладжан’). Този цвят се свързва с лукса и творчеството, и като акцент или вторичен цвят, придава дълбочина на основната цветова гама на стаята. Подходящ е за дневни, кабинети и дори спални. По-светлите нюанси на лилавото, такива като ‘лавандула’ и ‘люляк’, внасят спокойствие и мекота и са едни от водещите цветове в някои интериорни стилове, като шаби-шик, френски рустик и др.

Фототапет XXL в лилаво с абстрактни цветя


 

Обзавеждане в лилаво от GRANDecor