Българите традиционно отделят голямо внимание на своя дом. Ние винаги се стремим да направим дома си не само красив, но и удобен, функционален и уютен. Когато говорим за популярни интериорни стилове в България, трябва преди всичко да подчертаем, че българинът винаги е проявявал усет за естетика и красота. Ние имаме уникалната способност да пречупваме през нашата самобитна народност всяка модна тенденция, и по този начин да придаваме характерен особен чар на интериора в нашите домове.

При цялото богато разнообразие на съвременните интериорни тенденции, сред по-популярните интериорни стилове в България се открояват пет водещи тренда – модерен, индустриален, градски, винтидж и, разбира се, българският традиционен.

# Модерен / съвременен

Модерният интериорен дизайн е един от най-популярните в България стилове в интериора. Той е широко разпространен както в градските апартаменти, така и в извънградските къщи и вили с по-съвременна архитектура.

Популярни интериорни стилове в България: Модерен/съвременен стил
Виж още снимки в статия: Изискан модерен интериор с жълти акценти 

Разбира се, „модерен” и „съвременен” би се нарекъл всеки интериор на своето време. Модерният интериорен дизайн на жилището на 21-ви век е подчертано семпъл, с изчистени геометрични линии, и с очевиден фокус върху съвременните материали, технологии и композиции.
Съвременният интериор е лишен от прекомерни наслагвания на елементи. По дизайн, стил и аранжировка, мебелите и аксесоарите отразяват основния принцип на минималистичните интериорни трендове – „по-малко е повече”.

Характерни за този стил са отворените и комбинирани пространства, големите прозорци, и като цяло, стремежът към „размиване” на границата между интериор и екстериор.

Цветовата гама е основно монохромна, в преливащи се нюанси на неутрални цветове като сиво, бежово и бяло, с акценти в по-тъмни тонове.


 

Обзавеждане в модерен стил


 

# Индустриален стил

Индустриалният стил е абсолютен хит в България! Използва се както в интериорния дизайн на частни домове, така и в заведения за хране, кафетерии и нощни заведения. Популярността му се базира най-вече на нетрадиционната естетична интерпретация на иначе грубоватия и дори скучен характер на традиционните сервизни и промишлени помещения.

Лофт в индустриален стил в Лондон
Виж още снимки в статия: Просторен лофт с тухлени стени в индустриален стил

Дизайнерите успяват да преоткрият своеобразната красота на отделни елементи, характерни за такива интериори и ги излагат ‘на показ’ в оригинална съвременна трактовка. Греди, дъски, колони, тръби, кранове и фланци са изведени на преден план, а стените, подовете и таваните щедро разкриват строителни материали като тухла, желязо и дърво. Стенната декорация често се постига по най-неочаквани за един интериор начини, като недовършена зидария, открити бетонни елементи, гранитогрес и фаянс в стил Subway.

В автентични интериорни акценти са превърнати мебели, декорации и аксесоари, изработени от рециклирани/възстановени ‘индустриални’ детайли, износеният вид на които добива нов неповторим чар. Цветовете основно са в сиви и кафяви нюанси, а аксесоарите са най-често от ковано желязо, кожа и дърво.

Със своя подчертан акцент върху ефективността и функционалността, индустриалният стил е много подходящ за ергенски стаи и/или жилища, както и при преобразуване на интериора и при промяна на предназначението на тавански помещения, гаражи и складови помещения.


 

Обзавеждане в индустриален стил


 

# Винтидж

Винтидж стилът, най-общо казано, е една романтична интерпретация на ретро класиката. Не случайно, а може би и именно поради тази причина, той е сред най-обичаните интериорни стилове не само в България, но и по целия свят. Има някакво особено очарование в характерната за този стил носталгична нотка и завръщане към топлия уют на „бабината къща” от детството ни.

Красива винтидж кухня
Виж още снимки в статия: Красива винтидж къща в неутрални цветове

Дървото доминира във винтидж интериора. Не само подовете, но и стените, а често и таваните, са покрити с дървена ламперия в характерен ‘избелен винтидж’ вид, предимно в чисто бяло и понякога с епизодични светли оттенъци в сиво, синьо/зелено или бежово.

Мебелите са основно от естествен дървен материал и с подчертан винтидж дизайн – по произход или поне по външен вид. Ако не са оригинални (обикновено, от периода на 30те-80те години на 20ти век), то поне са умишлено състарени, за да изглеждат старинни. Дървените елементи във винтидж пространствата са естетично съчетани с детайли от кожа, метал и ратан.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Най-популярните стилове в интериорния дизайн

На фона на тази мека цветова тоналност и уют, идва другият ключов елемент, доминиращ във винтидж интериорите – текстилът. Дамаски, завеси, покривки, одеяла, възглавници и дори тапети, разцъфтяват в пищни флорални мотиви и композиции, често включващи и кратки текстове, изписани с елегантни ръкописни шрифтове. Материите са от леки ефирни тъкани от чист памук, кенар, коприна и дантела до по-тежки, като кадифе и велур.

Винтидж интериорите не пестят по отношение на предмети, аксесоари и декоративни детайли, с дизайн и в цветове, повтарящи тези от по-голямата „картина”.  На пръв поглед, стаята изглежда малко претрупана и „натруфена”, но пък всеки детайл буди чувство на умиление и домашен уют.


 

Обзавеждане и декорация във винтидж стил


 

Градски стил / urban

Градският, или както е познат катоurban’ (ърбън), е един интересен интериорен стил, който набира все по-голяма популярност в българския градски дом. Наричат го още и „уличен”, тъй като умело пренася активното многообразие и пъстрото разнообразие от улиците на съвременния град в интериора на дома.

Популярни интериорни стилове в България: Градски/urban стилВиж още снимки в статия: Модерен градски апартамент

Urban’ е своеобразен микс от няколко интериорни стила, допълващи се в своите характеристики и дизайнерски решения. От съвременния стил, градският е взаимствал изчистената геометрия и отворените пространства, от минималистичния стил – почти пуританската пестеливост в детайлите, от скандинавския стил – внимателния баланс между простота, функционалност и ефективност, а от класическия – комфорт и естетика. В резултат на това уникално съчетание, ‘urban’ интериорите впечатляват с изключително уютна атмосфера, издържана естетика и персонална оригиналност. Запазена марка на градския стил са графитите като стенна декорация.

# Традиционен български / селски / битов

Българският дом винаги се е славил с традиционна красота и естетика. Интериорът на българската къща е живописен, цветен и изпълнен с домашен уют и битов чар. Съвременните тенденции за вътрешно разпределение на пространството най-често предлагат комбиниране на помещенията в ‘open-plan’ (отворено планиране) оформление. Традиционният български интериор, обаче, се характеризира с ясно разделени помещения – кухня, всекидневна, спалня, баня, тераса, и т.н. До голяма степен, това разделяне позволява различни решения по отношение на интериорния дизайн.

Всекидневната, кухнята и терасата (чардакът) най-често са решени в силно изразен битов стил, с подчертано присъствие на естествени материали като дърво, камък и тухла. Резбованите дървени тавани са уникално красиви интериорни елементи и са традиционни за българската къща. Каменната камина също е един от задължителните елементи на традиционния български интериор, създаващ неповторима атмосфера на домашен уют и топлина. Дървените елементи са в предимно по-тъмни тонове на кафяво и красиво контрастират с искрящо бели стени и тавани.

Популярни интериорни стилове в България - Битов стилСнимкa: Bhouses.com

Подобен цветови контраст присъства и в текстила. Шарени черги, тапицерии и покривки за маси, пищно украсени с традиционни пъстри български шевици, са съчетани с изящни покривки, пердета, спално бельо и хавлии в снежно бяло или нежно кремаво.

Декорацията също има силно подчертан битов характер и включва красиви дървени и глинени изделия от селския бит, украсени с традиционно български шарки, както и декоративни газени лампи, метални менчета, тежки китеници и губери и разхвърлени малки възглавнички. Това е чарът на българския дом!

Онлайн магазин на GRANDecor