Избор на холна маса: Какво трябва да знаете преди да поръчате?

Холната маса е мебел, която присъства във всеки дом. Разнообразието от големина, материал и форма, което съвременният пазар предлага, може да задоволи нуждите на всеки потрбител, но също така и да го обърка.

За да ви помогнем при избор на холна маса, създадохме кратък, практичен наръчник, който ще ви помогне да се ориентирате коя масичка би била най-подходяща за вашата всекидневна.

Като отправна точка в стесняването на избора, най-напред обръщаме внимание на размера на помещението, съществуващите мебели в него и по-конкретно дивана, тъй като холната маса се поставя в близост до него. Измерете разстоянието от пода до горната част на седалката.

Каква трябва да е височината на холната маса?

Как да определим височината на холната масаПо правило холната маса трябва да е 5-10 см по-ниска от седалката на дивана. Разбира се, възможни са и изключения, особено ако масата се използва и за хранене, макар и не като основна.

Ниските холни маси са се наложили през последните години като предпочитан избор за модерното жилище. Тяхното предимство е, че не заемат визуално от обема на стаята и ниският им профил позволява по-екстравагантни дизайнерски решения.

Високите холни маси са логичния избор ако често посрещате гости в хола или имате навика да хапвате пред телевизора. Те са също така удобни ако се нуждаете от повече място за съхраняване на вещи, тъй като позволяват рафтове на няколко нива и дори чекмеджета.

Каква форма и размер на холната маса да изберете?

Както и при избора на височина, тук също се съобразяваме с дивана и останалите налични мебели. Макар и размерът да варира в определни граници, то с формата имаме повече свобода на избор. Нека разгледаме 3 основни положения:

Холна маса при наличието на стандартен прав диван

Холна маса при прав диванВ този случай единственото ограничение пред нас е дължината на дивана. В зависимост от нея съобразяваме и дължината на холната маса, като тя трябва да е между ½  и 2/3 от дължината на дивана. Удобството с случая е, че можете да се спрете на кръгла, овална, квадратна, правоъгълна или асиметрична маса, а дори и на все по-популярните комплекти масички, които влизат една в друга.

Холна маса при наличието на диван с лежанка

Холна маса при диван с лежанкаТук правилото е същото като в предходния пример, но с условието че съобразяваме дължината не на целия диван, а на хоризонтално разположените седящи места, изключвайте лежанката.

Холна маса при наличието на ъглов диван

Холна маса при ъглов диванПри това положение съобразяваме дължината на седящите места само от едната страна на дивана. Препоръчваме холната маса да бъде с кръгла или квадратна форма, за да следва симетрията на меката мебел.

Къде да разположите холната маса?

Уточнявайки разположението на холната маса, измерваме разстоянието между нея и дивана, както и между нея и останалите мебели в близост, най-често това е ТВ шкафът.

Разположение на холната масаРазстоянието между масата и дивана трябва да е между 30 и 45 см, за да минавате спокойно между мебелите и да можете да си опънете краката, когато седите. От другата страна препоръчваме да оставите възможно най-много място, за да не нарушавате свободното преминаване през стаята. Това зависи от размера на помещението, но все пак е добре минималното разстояние между холната маса и ТВ шкафа да е поне 60-90см.

От какъв материал да бъде холната маса?

Най-често използваните материали за изработка на холна маса са стъкло, дърво и метал. Изборът на подходящ материал зависи основно от интериорния стил, в който е обзаведено жилището, както и от личните ви предпочитания.

Ако обитавате жилище с ограничена площ, препоръчваме да се спрете на изцяло стъклена холна маса, тъй като тя не заема визуално от обема стаята. Отличен вариант са и комплектите масички като кошове, които позволяват съхранение на вещи, но и се прибират една в друга когато ви е необходима свободна площ.


 

Холни маси от GRANDecor


 

В по-традиционните жилища, често откриваме масички от дърво в различни цветове. Те не само допълват класическия стил, но и придават уют на дома.

Металните маси, както и тези в комбинация с дърво са предпочитани в модерните и индустриалните жилища. Вариантите тук са безкрайни като можете да срещнете и по-нестандартни решения като маса-куфар, ръчна количка, имитация на бетон и много други.

Ако отглеждате малки деца, по-добре да избягвате стъклените маси. Макар и да са здрави, те доста често ще стават на пръстчета и ще се наложи ежедневна поддръжка. Също така правилните форми като квадрат и правоъгълник не са подходящи заради острите ръбове. Най-добрият вариант в случая би била кръгла или овална холна маса.

Разгледайте всички модели на холни маси в нашия онлайн магазин!