Направи си сам: терариум с кактуси

Направи си сам: терариум с кактуси

Терариумите са красиви акценти за дома или офиса, които внасят живот  в интериора. Можете да си ги купите, да ги поръчате от интернет или да си ги направите. Ще ви покажем как можете сами да си изработите терариум с кактуси. Освен кактуси, ще са ви нужни декоративни камъчета (може и цветни), достатъчно големи стъкленици и подходяща почва, като най-добра в случая е микс за палми и кактуси. Всичко това можете да намерите в цветарските магазини и магазините за домашни потреби. А може би и вкъщи. Много ентусиасти в областта на терариумите като интериорна украса препоръчват на дъното на стъкленицата да се постави въглен, който да неутрализира евентуални лоши миризми, породени от органичния характер на това украшение.

И така:

1. Подредете един слой камъни или камъчета на дъното. Той ще служи за дренаж.

2. Отгоре сипете слой почва и с пръсти я подгответе за засаждане на растенията. Това може да стане като направите малки дупки в пръстта.

3. Внимателно отстранете кактусите от саксиите им. Почистете доколкото е възможно корените им, за да могат да се захванат за новата почва. Сложете всяко растение в предварително направената дупчица, като се уверите, че нейната дълбочина е приблизително такава, на каквато е бил коренът на кактуса в саксията. Затъпчете с пръсти мястото около новопосадения кактус, за да се задържи той стабилен.

4. За завършек можете да сложите още няколко камъчета отгоре около кактуса/кактусите.

Помислете си само колко хубаво ще изглежда терариум с кактуси по средата на масичка за кафе, например. А най-хубавото е, че не иска много поливане и само излагането му на слънце от време навреме е достатъчно, за да го поддържа жив и красив.

via

Онлайн магазин на GRANDecor