Декупаж на поднос за сервиране

За любителите на „направи си сам“ проектите сме подготвили една красива идея за декупаж на поднос за сервиране. Ще използваме стандартна техника, завършена с ефектна смолиста повърхност.

Ето и необходимите материали:

  • Поднос за сервиране
  • Епоксидна смола /в случая  EnviroTex Lite Pour-On High Gloss Finish/
  • Шкурка / средно фина /
  • Акрилна боя / бяла боя на водна основа /
  • Четки за боядисване /мек косъм, плътни /
  • Дълбоки кофички за разбъркване на смесите
  • Дървена клечка за разбъркване
  • Декупажна хартия
  • Декупажен лак
  • Ножица

Материали за декупаж на поднос

Как да направим сами декупаж на поднос:

1.Първата стъпка за постигането на тази ръчноизработена декорация е равномерно зашкурване на повърхностите на подноса. Отстраняване на натрупания прах и почистване на ъглите.

Шкурка и поднос

2.Изрязване на декупажната хартия. Нарежете дизайнерските форми. Поставете фигурите от хартията така както бихте искали да изглежда на финала. Застъпете ги плътно, без луфт. Когато се уверите, че сте преценили добре позициите, отстранете хартията временно и започнете с боядисването.

Изрязване на декупажна хартия

3.Изсипете бялата боя в кофичката и разбъркайте с дървена клечка, за да се получи хомогенна смес. Нанесете боя равномерно върху подноса с помощта на мека и плътна четка. Оставете го да изсъхне до пълна готовност /обикновено отнема няколко часа, в зависимост от боята/.

Боядисване на поднос

4.Поставете дизайнерската хартия върху повърхността така както искате да изглежда. Поставете декупажен лак в една от кофичките и внимателно нанесете върху хартията с четка, като избутвате въздуха отвътре навън. Бъдете прецизни и не оставяйте мехурчета върху хартията. Докоснете с четката всеки от ъглите на таблата, за да се уверите, че няма надигнати връхчета или балончета. Оставете да изсъхне добре.

Декупажна хартия

5.Вземете комплекта EnviroTex Lite Pour /или негова алтернатива/ и смесете втвърдителя със смолата внимателно в кофичките. Разбъркайте добре до хомогенна смес.

6.Изсипете сместа върху повърхността на таблата. Разнесете с помощта на четка и клечка по ъглите. Не трябва да има ненанесено пространство. Премахнете всички въздушни мехурчета.

7.Преместете таблата на равна повърхност. Оставете 10 мин да изсъхне.

Декупаж на подносДекупаж на поднос8.Проверете отново за мехурчета и ако все пак има такива ги отстранете, като ги докосвате внимателно с дървена клечка, като ги спуквате. Оставете таблата да изсъхне напълно в продължение на 24 часа.

9.Изсъхналата табла е гладка и блестяща като стъкло. Ако имате този ефект, значи сте работили прецизно.

Декупаж на поднос

Ето и няколко ценни съвета преди да започнете вашия проект:

Прочетете инструкциите на продуктите внимателно. Смесвайте правилно съставките. Нанасяйте тънък слой и от боята и от декупажния лак. Запечатайте повърхността внимателно, без да оставяте въздушни мехурчета. Ако допуснете изтичане на смола под повърхността, тя може да предизвика обезцветяване. Изливайте смолата много бавно, за да се нанесе равномерно.

Спазвайки инструкциите, си гарантирате успех. Приятна работа!

ВИЖ ОЩЕ: Декупаж на бурканче

Онлайн магазин на GRANDecor