Направи си сам декоративно стенно пано

Декоративно стенно пано

Ако имате стена у дома, която не желаете да използвате за рафтове или шкафове, а по-скоро имате желание да вкарате арт – елемент, вижте как можете да си направите сами декоративно стенно пано. Ако го позиционирате в антрето, то не само ще разнообрази обстановката, но и неминуемо ще прикове вниманието на вашите гости още щом прекрачат прага на дома.

За изработката са ви нужни:

 1. Грунд;
 2. Шпакловка;
 3. Фибран;
 4. Пистолет с топъл силикон;
 5. Сух зърнест материал (тук е използван сух соев продукт);
 6. Въжета с различна дебелина;
 7. Бои в желани от вас цветове;
 8. Лак на водна основа;
 9. Фантазия 🙂

Как да направите стенното пано:

 1. Скицирайте паното първо върху лист, а после – върху самата стена, за да прецените мястото на декоративните фигури и да съобразите позицията на мебелировката около паното.
 2. Грундирайте стената.
 3. Подгответе фигурите, които искате да вложите в паното, като ги изрежете от фибран.
 4. Започнете да нанасяте шпакловката на неравни пластове, като, докато е още мокра, вградите в нея изрязаните фигури и оформите останалите релефи с пръсти или уред по ваше усмотрение.
 5. Прикрепете останалите релефни елементи (въжетата и зърнестия материал).
 6. За да се получи оптическа дълбочина на релефа, боядисайте цялото пано в тъмен цвят.
 7. След изсъхване на първия слой боя, започнете внимателно да тампонирате изпъкналите части на релефа с контрастна светла боя.
 8. За финал, лакирайте паното. Можете да оцветите лака на водна основа с оцветител за латекс. Идеята на оцветяването е да се смекчат цветовете и да се добави допълнителен нюанс.
 9. Използвайте фантазията си, за да вградите в паното стенно огледало. Ако то се нуждае от рамка, можете да я направите по познатия начин от фибран, шпакловка и въжени декорации.

Прекрасната идея, описание, реализация и снимки на това декоративно стенно пано са ни любезно предоставени от нашата читателка Станислава Димитрова. Благодарим сърдечно и й желаем още творческо вдъхновение за нови проекти у дома.

Вижте и още един нейн оригинален проект:”Направи си сам оригинална закачалка за бижута

Онлайн магазин на GRANDecor