Красиво предизвикателство за любителите на гоблени

Гоблен с едра плетка

През приблизителен период от около 20 години, модата се завърта и се връща отново. Това е тенденция както в облеклото, така и в интериорния дизайн. Именно затова сме решили да припомним едни леко позабравени декорации за дома от миналото, а именно гоблените. Предстои ни предизвикателството направи си сам уникална декорация за стена.

Гоблен на стената

За модел ще ползваме продукта на Raquel Rodrigo, а именно гоблен с едра плетка. Той е интересен и колоритен, и е подходящ за всяко модерно или класически обзаведено помещение в дома.

Флоралните мотиви, дръзките нюанси на розово, цикламено, лилаво, синьо и зелено, и необичайно едрата плетка го превръщат в един наистина нестандартен гоблен.

Модел за гоблен цвете

Ето и необходимите материали:

 • телена мрежа
 • ножица за тел и за конци
 • маркери
 • прежда в 7 цвята (3 за цветята, 2 за листата, 2 за малките цветчета)
 • игла за прежда с голямо ухо (тип губерка)
 • дървена рамка с размери 40 на 40 см
 • лента тиксо или друг вид скоч (по желание)
 • такер
 • модел (рисунка с проекта)

Материали за декорация

Инструкции за изработка на нестандартен гоблен с едра плетка:

 1. Развийте телената мрежа и с помощта на ножицата за метал изрежете парче с размери 39 х 39 см. Облепете краищата, за да се предпазите от порязване. Поставете мострата пред себе си и спазвайте инструкциите за последоватеността на формите и тоновете.
 2. Отбележете центъра на мрежата, за да улесните започването и правилното позициониране на фигурите.

Оцветяване на телена мрежа

3. С помощта на ножица изрежете конците от всеки цвят. Вземете този, с който ще започнете. Прокарайте преждата на първия цвят през ухото на голямата игла без да правите възел в края. Използвайте двойно преплетен конец, за да са по-удебелени формите на вашия проект. С помощта за кръстосан бод започнете шиенето. Всяко квадратче на мрежата може да представлява един кръст. Започнете в едната посока по диагонал с наклон надясно, след което се върнете обратно по диагонал с наклон наляво, за да се получат кръстосаните конци.

Първи стъпки за шиене на гоблен Бод за гоблен Завършване на бод за гоблен

4. Сменяйте цветовете, като подпъхвате последната част от предния конец към началото на следващия. Така те ще се слеят незабележимо. Избродирайте всички фигури последователно и завържете последната брънка конец на малко възелче. Подпъхнете конеца отзад.

Инструкции за изработка на гоблен с едра плетка

5. Когато приключите с шиенето прикрепете мрежата към дървената рамка. Поставете я върху дървените летви и с помощта на такера я закачете така, че да стои плътно без да се надига или набръчква. Обръщайки от лицевата страна, трябва да сте получили желания резултат – красив гоблен с едра плетка в рамка.

Закачане на гоблен за рамка Направи си сам декорация за стена

Всеки от вас, който има интерес да разнообрази визията на всекидневната или спалнята в дома си, би могъл да се заеме с това забавно предизвикателство. Със сигурност ще бъдете в крак с модните тенденции. Успехът е неизбежен.

Онлайн магазин на GRANDecor