Направи си сам висящ стол

Много често черпим идеи и вдъхновение благодарение на нашите деца. Именно така се е родил проекта на този висящ стол, който предстои да разгледаме. Направен е специално за сина на дизайнерката и изглежда страхотно.

Изработвайки подобни висящи от тавана мебели е добре да предвидим тежестта, на която ще бъдат подложени. За да няма дискриминация и всеки спокойно да може да го ползва, този висящ стол е оборудван с дебели въжета, които могат да издържат до 200 кг.

Ако си готов да опиташ предизвикателството, направи си сам висящ стол, като спазваш следващите инструкции.

Необходими материали:

 • дюбели с голяма дебелина
 • стоманена кука
 • дървен прът, наподобяващ точилка от твърда дървесина / например дъб / с дължина около 60см и достатъчна ширина /2-3см/, позволяваща пробиването на дупки през повърхността
 • здраво въже с дебелина около 2см и дължина не по малко от 4 метра
 • около 2м едноцветен светъл и непромокаем плат с добра плътност /подходящи са брезентовите материи/
 • 2 бр. карабинери от неръждаема стомана /проверете издръжливостта/
 • черна боя за платове
 • четка за боядисване

Инструменти:

 • дрелка с подходящо за дюбелите свредло
 • шевна машина
 • ножица
 • линия

Начин на изработване:

 1. Вземете парчето плат и го прегънете на две за по-голяма плътност. С помощта на линията и ножицата маркирайте и изрежете една четвърт от плата по диагонал, както е показано на снимката. Трябва да получите почти форма, наподобяваща трапец.
 2. Прегънете краищата на плата на около 3-4 см и ги минете с двоен тегел на шевната машина. Оставете ги отворени, за да се получат улеи за въжето, което сте предвидили.
 3. Вземете четката и боята и нарисувайте плата по ваше усмотрение. Изчакайте да изсъхне и продължете.
 4. Пробийте внимателно дървената летва, като направите в двата края по две дупки през около 5 см.
 5. Вземете въжето и го сгънете на половина. Точно в средата направете един възел, държейки едновременно и двата края. Примката, получила се над възела ще служи за последващото закачане към тавана, а спуснатите краища ще прекараме през летвата и плата.
 6. Проврете нишките на въжето през вътрешните отвори на летвата едновременно. На едно и също разстояние под тояжката завържете възели, които да стопират движението на нишката. Краищата на въжето продължават да висят.
 7. Промушете висящите краища на въжето през улеите в горната част на плата и ги извадете от другата страна. Така плата заема формата на лодка.
 8. Прекарайте отново едновременно вече изведените през плата въжени краища този път през външните дупки на летвата и отново направете възли, но вече отгоре. Ако сте работили прецизно трябва да сте постигнали желания резултат и остава да окачите съоръжението.
 9. С помощта на дрелката пробийте тавана и поставете здрав дюбел в отвора. Към него прикачваме куката и я позиционираме стабилно. Стоманените карабинери закачаме един към друг, като към втория свързваме централната кръгла част на въжето.

Получихме мечтания висящ стол, а сега е време за удоволствия. Ако прецените, че е необходимо, поставете мека възглавничка за удобство при сядане, както е показано на снимката.

Използвайте стола внимателно без да се опитвате да се люлеете. Бъдете внимателни, за да избегнете неприятни изненади. Една книга и тиха музика наоколо биха създали подходяща атмосферата, докато сте поседнали в новата си придобивка. Ако експлоатирате висящия стол прецизно считаме, че предстоят мили мигове за вас, детето ви и цялото семейство.


 

Висящи столове от магазина на GRANDecor


 

Онлайн магазин на GRANDecor