Осветление за хол

Осветление за хол


Нови продукти

Основно осветление за хол

Основното осветление осигурява цялостно (общо) ниво на осветеност в цялата всекидневна. Тъй като в тази стая прекарваме най-много време и извършваме най-много дейности в ежедневието си, количеството светлина тук е от особено значение.

За създаване на равномерно общо осветление се препоръчва използване на едно по-голямо осветително тяло, подходящо центрирано на тавана, като например стилен полилей за хол или пендел. Освен основната си функция, такова осветително тяло може да е и впечатляващ акцент в интериорния дизайн на стаята.

За осигуряване на повече светлина, особено в по-тъмните часове от деня или при семейни тържества и посрещане на гости, в допълнение към основното осветление в хола, може да се използва и подходяща система от вградени и скрити светлинни източници, най-често монтирани към таванната плоскост.

Обикновено, осветителните тела, осигуряващи общото осветление във всекидневната са първите, които включваме при влизане в стаята и които остават включени най-дълго време. Идеален избор за тях са енергийно ефективните LED крушки.

Целево осветление за хол

Целевото осветление създава фокусирана, ярка светлина, която позволява по-добра видимост на детайлите на обекта, към който са насочени.

Светлинни източници, които позволяват регулиране на яркостта и насоката на излъчваната светлина, както и на самото си положение, са най-подходящи. Такива може да са например лампи за четене или работни настолни лампи за дейности с фокусиране върху детайлите, като обикновено те са снабдени с димери или с крушки с 3 степени на яркост.

Целевото осветление следва да е от директен тип, а осветителните тела да са с конструкция, която да не позволява закриване и/или приглушаване на светлината от източника, като същевременно позволява регулиране позицията на самото осветително тяло и насочване на светлинния поток.

Най-често, осветителните тела от този тип са настолни и се разполагат на бюра или маси, използвани за четене, работа или занимание с хобита. Освен настолни, могат да се ползват и други видове източници на целево осветление, като например лампиони за хол с чупеща се или извита стойка, аплици за хол или вградени осветителни тела с възможности за регулиране посоката на светлината.

Акцентно осветление за хол

Акцентно осветление можем да използваме във всекидневната за да привлечем внимание към определени обекти с подчертано естетично и стилово предназначение, такива като например произведения на изкуството, архитектурни детайли, текстури, форми и други интересни елементи от интериора, които искаме да акцентираме. Акцентни светлини могат успешно да се използват и за украса и създаване на атмосфера в стаята.

Светещи кабели или LED ленти във витрини и на рафтове могат деликатно да акцентират върху например колекция от предмети, а разположени около кристални и стъклени предмети, да създадат красиви светлинни отблясъци.

Феерични светлинни гирлянди могат да се увият около големи стайни растения или декоративни предмети, създавайки мек ореол от светлина около обекта и приказна атмосфера в зоната.