Класическа красота

Да избереш дизайн за дома си в класически стил означава да създадеш уникална артистична композиция, в която всеки детайл е внимателно подбран и е в хармония с всичко останало в помещението.

Разгледай колекцията и купи онлайн мебели и декорации в изящния класически стил от GRANDecor!

Класицизмът е стил, който се проявява във всички изкуства в Европа през 17-19 век, в живописта, литературата, музиката и архитектурата. Той се характеризира с подчертана сдържаност, симетрия, изтънченост и привлекателност, и със силна привързаност към естетиката на античността. Точно тези черти са намерили отражение и в класическия интериорен дизайн.

Класиката, както знаем, е вечна и непреходна, и поради това, носи усещане за стабилност, състоятелност, изобилие и пищност. Въпреки различните течения и трактовки на класицизма, един интериор в класически стил винаги ще създава такава атмосфера и характерната за нея грандиозност.

Някои от най-често срещаните елементи в този стил са:

  • корнизи, колони, полуколони и арки, с врати и прозорци с ясни очертания и симетрия;
  • класически декоративни орнаменти, изобразяващи дъбови или лаврови листа, гръцки меандър и антични форми;
  • просторни помещения с ниши, украсени със статуи в античен стил;
  • кристални осветителни тела в традиционния за Европа през 17-ти век стил стени, често покрити с плат или облицовани с естествено дърво;
  • високи бели тавани с богата декоративна орнаментика;

Като правило, обзавеждането в класически стил не предполага употребата на евтини материали. Всички материали са естествени, често уникални и следователно скъпи, като доминиращи са дървото и мраморът! Мраморни камини, вани и умивалници, огледално-полирани мраморни подове и плотове (особено в бани, кухни и коридори), както и различни декоративни елементи от мрамор са отличителни за класическите интериори.

Цветовата палитра в класическия интериор се поддържа в светли пастелни цветове. Най-често се използват маслинови, бежови, кремави, светлозелени и златни цветове в довършителните материали, както и в мебелите и текстила.

Мебелите в класически стил са изработени от висококачествена дървесина, често украсени с изящна дърворезба, лакирани и завършени с тапицерия от скъпи тъкани или естествена кожа, винаги удобни и функционални.