Независимо дали хладилникът не изстудява правилно или фурната ви не загрява, кухненските уреди могат да причинят всякакви проблеми, за това е важно да откриете какво не е наред и да разберете дали можете да се справите сами.

Статистиката за средната продължителност на живота на кухненските уреди може да ви помогне да предотвратите нежеланите проблеми. Ако проблемът е извън вашите технически умения, винаги можете да се обадите на професионалист, който да се заеме с ремонта на вашите уреди.

1. Топъл хладилник или фризер

10 Неща в кухнята, които можете да поправите веднага сами: Топъл хладилник

Ако хладилникът или фризерът ви не охлаждат правилно, проверете дали вратите се затварят добре и дали уплътнението не е нарушено. Не забравяйте да обърнете внимание на светлините в хладилника. Проверете дали има необичайна топлина, капки или шумове. Компресора на хладилника винаги генерира топлина, но тя не бива да е прекомерна.


 

Хладилници и минибарове от GRANDecor


 

2. Хладилник или фризер с неприятна миризма

10 Неща в кухнята, които можете да поправите веднага сами: Миришещ хладилник или фризер

Неприятната миризма може да е причинена от храна, която се е развалила поради объркване в температурата. Преди да набедите уреда за развален, проверете дали неприятната ситуация ще се повтори. Измийте контейнерите и рафтовете с препарат и оставете хладилника изключен за да изсъхне напълно. Настройте уреда на подходяща температура за да предотвратите заледяване, плесен и неприятни миризми. Наблюдавайте дали случката ще се повтори.

3. Проблеми с фурната

10 Неща в кухнята, които можете да поправите веднага сами: Фурната изгаря храната или готви прекалено бавно

Ако фурната бързо изгаря храната или пък отнема твърде много време да я сготви, купете термометър за фурна и проверете температурните настройки. Фурната може да се нуждае само от калибриране, а не от сериозен ремонт или подмяна.

4. Микровълновата не стопля храната

10 Проблема в кухнята, с които можете да се справите сами: Микровълновата не стопля храната

Ако вашата микровълнова печка не загрява храната така, както би трябвало, това може да се дължи на някой неизправен механизъм. Магнетроните на микровълновата могат да изгорят когато тя е включена, докато е празна. Най-вероятно ще трябва да замените изцяло частта или цялата микровълнова.

5. Чинията на микровълновата печка не се върти

10 Неща в кухнята, които можете да поправите веднага сами: Чинията на микровълновата не се върти

Ако чинията на микровълновата не се върти, храната ви може да не се стопли или да е неравномерно приготвена. Почистете под чинията и се уверете, че не е възпрепятствана от големи трохи или други частици. Една от възможностите е двигателят да е износен. За щастие, това е лесно поправимо. Проверете производителя и потърсете специфичните за модела части и инструкции.

6. Капеща мивка

10 Проблема в кухнята, на които да обърнете внимание: Капеща мивка

Този проблем е толкова често срещан, че всички бихме могли да се възползваме от напомнянето, че крановете не трябва да капят, а тръбите не трябва да текат. Ако кранчето пръска вода или тече, развъртете го и почистете. Ако забележите вода или плесен под мивката, проверете за течове в близост до канала за оттичане. Също така проверете и водопроводите, водещи до други уреди, като например пералнята.


 

Смесители за кухня от GRANDecor


 

7. Мелачката за отпадъци в мивката не работи

10 Проблема в кухнята, на които да обърнете внимание: Мелачката за отпадъци в мивката не работи

Ако притежавате от така разпространените в чужбина мелачки за отпадъци в мивката и тя не смила добре остатъците от храна, опитайте първо бутона за рестартиране. Ако това не реши проблема, опитайте да смелите кубчета лед. Ако подозирате, че е блокиран с храна или прибори, изключете го от контакта преди да се опитате да премахнете проблема. Освен това може да смените гумените уплътнения на мивката.

8. Аспираторът не дърпа правилно миризми и пушек

10 Проблема в кухнята, на които да обърнете внимание: Аспираторът не дърпа правилно миризми и пушек

Този проблем може да бъде причинен от проблеми с мотора, запушени с мазнини канали или въздушен филтър, който трябва да бъде сменен или почистен. Въздушните филтри са лесни за  поправяне. Потърсете резервни части и инструкции за вашия модел. Проверката и почистването на канала обаче може да бъде сложна задача. Помислете дали не е добра идея да се обадите на специалист, който да го почисти.

9. Миялната машина не почиства добре чиниите

10 Проблема в кухнята, на които да обърнете внимание: Миялната машина не почиства добре чиниите

Има няколко причини, поради които миялната машина може да не почиства добре. Ако намерите частици от храна по чиниите след като ги пуснете в миялната, започнете с почистване на филтъра и плувката. Ако забележите водни линии по съдовете си, това може да е резултат от сапунени остатъци. Помислете за смяна на почистващия препарат.

10. Газовия или електрическия котлон е работи

10 Проблема в кухнята, на които да обърнете внимание: Газовия или електрическия котлон е работи

Има няколко вероятни причини за неработещите котлони. Ремонтът на газовите котлони може да бъде много лесен – просто подменете запалителните свещи. Ремонтът на електрическия котлон е по-сложен и може да включва счупени повърхностни елементи, заключен котлон (поради предпазителните системи за деца) или изгаряне.


 

Готварски печки от GRANDecor


 

Онлайн магазин на GRANDecor