Как и кога се почиства комин

Нищо не е по-уютно от горящата камина на дърва. Газовите камини имат своите силни страни, тъй като са лесни за употреба, но само истинската камина на дърва, с унасящото си пукане и светещи оранжеви жарави, е способна да разпали истинско усещане за топлина и уют.

И все пак, камината на дърва изисква поддръжка. Непрекъснато пушещия комин може да причини натрупване на сажди и неприятна миризма. Лошо поддържаният комин може да доведе и до ужасяващи последствия, включително пожар. Причината най-често е мръсен комин, така че знанието как и кога се почиства комин е от първостепенно значение. Почистването на комина ще помогне за подобряване качеството на въздуха в помещенията и предотвратяване на пожар.

Защо трябва да почиствате комина?

Когато дървата изгарят, те отделят множество замърсители, които покриват вътрешността на комина. Креозотът – мазна, черна субстанция, е продукт на изгорелите дърва. Той се образува в резултат на газове, които не са напълно изгорели, и кондензира от вътрешната страна на комина. Там той остава докато не се отстрани ръчно. Изгарянето на зелени или мокри дърва ускорява натрупването на креозот.

ВИЖ ОЩЕ: 30 Оригинални идеи за барбекю на двора

Също така в комина е възможно да попаднат запалими отломки, донесени от животни или бури. Вятърът може да навее листа и клонки в комините, които нямат шапки, а птиците да си направят гнезда и да донесат нежелани и опасни материали.

Пожарите в комина започват със силно щракане и пукане, прогресирайки до дълбок и бучащ звук. Масленият черен креозот се стича надолу в камината. Когато огънят започне, той започва като експлозия. Пламъците започват от горната част на комина и слизат надолу в камината. Поради топлинното разширение, димоотводът може да се напука някъде по средата и да изпрати пламъци в стените отвътре. Пожарите в комина обикновено не могат да бъдат овладени от собственика на жилището. Тъй като пожарникарите трябва да използват вода от комина надолу към камината, къщите често претъпяват и щети от наводнение. В много случаи се губи цялата къща.

Кога се почиства комин?

Комините трябва да се почистват в началото на всяка есен преди сезона на изгаряне на дърва. Ако решите да ползвате услугите на коминочистачи, можете да очаквате страхотни резултати, особено ако ги повикате по-рано, в идеалния случай през лятото. Ако сте решили сами да почистите комина, края на лятото е най-доброто време, тъй като можете да разчитате на сух, безопасен покрив и меки условия.

В допълнение към планираното ежегодно почистване на комина, почистване трябва да се извърши и при наличието на някое от тези условия:

 • Саждите и креозотите падат в камината, когато тя е запалена;
 • Забележите натрупване на креозот от вътрешната страна на комина с дебелина повече от 0,6см;
 • Изгаряте много изкуствени материали;
 • Ежедневно и постоянно държите камината запалена;
 • Изгаряте зелени или мокри дърва за огрев;

Как се почиства комин?

Можете да извикате коминочистач за почистването на комина или да го почистите сами.

Ако коминът не е бил чистен дълго време, е разумно да се извърши почистване от професионалист. Ако все пак сте решили да извършите почистването сами, осигурете вашата безопасност, като обезопасите стълбата и извикате помощник, който да ви наблюдава, докато сте на покрива.

Необходими инструменти и материали:

 • Четка за комин;
 • Удължителни пръти от фибростъкло;
 • Прахосмукачка с филтър за прах;
 • Стълба;
 • Пластмасов лист;
 • Изолирбанд;
 • Маска и предпазни очила;
 • Акумулаторна бормашина с приставки на отвертка;

1. Запечатайте камината

Първото правило при почистването на комини е да предпазите и обезопасите вътрешната част на къщата. Отрежете голямо парче пластмаса и го залепете на пода пред камината с изолирбанд. Изрежете друго парче пластмаса, с което да покриете отвора на камината. Залепете го за да предпазите къщата от отломки.

2. Качете се на покрива

Подпрете стълбата на къщата, така че да имате достъп до покрива и качете инструментите си за почистване. За безопасност накарайте вашия асистент да държи стълбата. Също така ще са ви нужни и маската за прах и бормашината.

3. Премахнете шапките на комина

За да получите достъп до димоотвода, свалете шапките на комина, като развъртите винтовете с бормашината. Поставете шапките далеч от вас, така че да не се спъвате в тях или случайно да ги бутнете от покрива.

4. Подгответе четката за почистване

Завъртете почистващата четка върху първия прът. Дръжте допълнителните прътове наблизо, защото ще трябва да ги добавите към първия прът.

5. Започнете да четкате комина

Изчеткайте комина като започнете от върха и бавно работите надолу. Четкайте докато стигнете до края на първия прът. Вземете следващия си прът и го завийте на края на първия прът. Продължете да търкате надолу, добавяйки още прътове, докато не стигнете до края.

6. Четкайте докато издърпвате прътовете

Не издърпвайте четката с едно движение. Вместо това, възползвайте се от възможността леко да четкате нагоре, докато я издърпвате. Докато я дърпате нагоре, премахвайте прътовете един по един.

7. Довършителни операции на покрива

Работата на покрива е почти завършена. Поставете шапките на комина обратно, съберете инструментите си и ги предайте на вашия асистент. Слезте от покрива и махнете стълбата.

8. Довършителни операции вътре в къщата

Изчакайте около десет минути за да се утаят прахът и остатъците. Внимателно отлепете пластмасата от камината и я изкарайте навън, като внимавате да не разпилеете праха.

Почистете зоните, до които можете да стигнете с по-малката четка за почистване. Изсмучете всички отпадъци с прахосмукачката. Премахнете всички инструменти, след което премахнете пластмасата от пода.

Онлайн магазин на GRANDecor