С редовната подмяна на определени уреди и предмети, ще подобрите функционалността и безопасността на вашия дом. Добавете следните задачи в своя календар и осигурете най-необходимите и полезни актуализации за вашето жилище.

15 Неща у дома, които трябва да подмените и кога да го направите:

 1. Кога се сменят детекторите за дим и въглероден оксид?

Кога се сменят детекторите за дим и въглероден оксид

Детекторите за дим издържат до 10 години. Детекторите на въглероден оксид издържат до 7 години. Националната асоциация за противопожарна защита на САЩ NFPA съобщава, че работещите детектори за дим увеличават шансовете за оцеляване при пожар с 50%, така че освен редовното подменяне на устройствата, не забравяйте да сменяте и батериите в детекторите поне веднъж годишно.

 1. Кога се подменят пожарогасителите у дома?

Кога се подменят пожарогасителите у дома

Презареждащите се пожарогасители издържат до 6 години. Пожарогасителите за еднократна употреба имат 12-годишен срок на годност. За да сте сигурни, че вашите пожарогасители са в състояние да ви предпазват, проверявайте манометрите ежемесечно за да се уверите, че те все още са заредени и изправни. Презаредете или сменете пожарогасителите, ако е необходимо.

 1. Кога се сменят водните филтри?

Кога се сменят водните филтри

Водните филтри във вашия хладилник, ако има такива, трябва да се сменят веднъж на шест месеца, в каната ви за вода – на всеки два месеца или 40 галона, а в останалите системи – на три до шест месеца, в зависимост от препоръките на производителя. Редовната им смяна намалява излагането на вредни бактерии, химикали и тежки метали от канализацията.

 1. Кога се сменя хладилника?

Кога се сменя хладилника

Подменяйте хладилника си на всеки 15 години. Можете да изберете и по-ранна подмяна за да се възползвате от енергоефективните модели, особено при положение, че един 10-годишен хладилник използва два пъти повече електричество от по-нов модел с категория Energy Star.

 1. Колко години издържа съдомиялнята?

Колко години издържа съдомиялнята

Съдомиялната машина може да издържи от 8 до 10 години, ако редовно почиствате всичките ѝ части. Подменяйте съдомиялната си машина на около осем години, ако искате да спестите пари от сметките си за вода и енергия.

 1. Колко време е животът на пералнята?

Колко време е животът на пералнята

Ако почиствате и поддържате пералнята си редовно, тя трябва да издължи от 8 до 12 години. Поддръжката може да включва подмяна на уплътнението на вратата или затягане на водните връзки под машината при течове. Може да се наложи да нивелирате машината или да се погрижите за мотора, ако машината издава прекомерен шум.

 1. Кога е време да сменя сушилнята с нова?

Кога е време да сменя сушилнята с нова

Подменяйте сушилнята си веднъж на 8 до 10 години. Междувременно можете да замените някои от нейните части, включително задвижващия колан, барабанната ролка, колелото на вентилатора и нагревателния елемент когато е необходимо. Също така почиствайте вентилационния отвор на сушилнята след всяка употреба за да подобрите ефективността й.

 1. Кога се сменя бойлера?

Кога се сменя бойлера

След 8 до 12 години ще е нужно да смените и бойлера си. Източвайте водата на бойлера два пъти годишно за да намалите натрупването на утайка и да подобрите ефективността. Освен това можете да свалите температурата на термостата за да намалите прегряването и да удължите живота на вашия бойлер.

 1. Колко често се сменя филтъра на душа?

Колко често се сменят филтрите на душа

Сменяйте душ филтрите на всеки 6 до 12 месеца или според указанията на производителя за съответния модел. Минералните отлагания влияят върху ефективността на филтъра, а натрупването на бактерии влияе на вашето здраве.

 1. Кога се сменя килима?

Кога се сменя килима

Килимът може да издържи до 10 години при идеални условия. Ако вашият килим е претърпял щети от домашни любимци или деца, заменете го по-рано, тъй като петната от домашни любимци могат да причинят астма, алергии или дразнения на кожата и очите.

 1. Кога се сменят прозорците?

Кога се сменят прозорците

Дървените дограми издържат между 10 и 20 години, в зависимост от качеството и поддръжката на дървото през годините. PVC прозорците обикновено издържат 25 години или повече, в зависимост от производителя. Въпреки, че можете да ги ремонтирате при незначителни течове, ако видите, че рамката е изгнила или ако уплътнението се развали, ще трябва да ги подмените.

 1. Кога се сменя климатика?

Кога се сменя климатика

Сменяйте климатика си на всеки 8 до 10 години. Редовната профилактика и поддръжка могат да удължат живота на вашия климатик, но проблеми с влажността, температурни промени или прекаления шум са знаци, че е време да смените устройството. Също така, колкото повече остарява един климатик, толкова по-енергийнонеефективен става.

 1. Трябва ли да сменям дървения под, стълби и парапети?

Трябва ли да сменям дървения под, стълби и парапети

Няма зададена времева рамка, след която трябва да смените дървената си настилка, но внимавайте за повреди, включително обезцветена или влажна дървесина и разхлабени парапети, стърчащи пирони или винтове. При нужда подменете само повредените дъски, но при необходимост подменети всички дървени настилки, всички обезопасителни парапети, стълбища и тераси.

В случай, че имате под от естествено дърво, можете да потърсите специалисти за изцикляне и лакиране. Така ще вдъхнете нов живот на дървения под.

 1. Трябва ли да се сменят улуците?

Трябва ли да се сменят улуците

Алуминиевите улуци ще издържат до 30 години, ако ги почиствате и поддържате редовно, но ако имате винилови улуци ще трябва да ги подменяте по-често. Проверявайте улуците след силни бури или поне два пъти в годината за да се уверите, че все още са правилно свързани с къщата, не са пълни със сухи листа от дърветата или други боклуци и проводимостта им е добра.

 1. Кога се сменя покрив на къща?

Кога се сменя покрив на къща

Покривите от метални или керамични керемиди издържат до 50 години, въпреки че металните често губят битката с корозията. Дървените покриви издържат около 30 години, битумните керемиди, в зависимост от материала – до 20 години, бетоновите керемиди – над 50 години.

Независимо какъв тип покрив има къщата ви, подменете го по-рано, ако забележите течове, провисвания, напукани или счупени керемиди. В случай, че повредата е само частична, задължително подменете повредените части от въпросния участък.

Онлайн магазин на GRANDecor