За всяка домакиня ежедневната организация в кухнята е истинско предизвикателство. Когато помещението е с щедри размери, това се случва значително по-лесно.

Предстои да видим как би могло да се усвои пространството, когато разполагате с малка кухненска площ. Ще се възползваме от съветите на Amelia Meena, експерт от американските вериги T.J.Maxx и Marshalls.

Ще следваме 7 важни стъпки, за да разберем как лесно да организираме малка кухня.

1.Помислете от какво наистина имате нужда

На първо място е важно да прецените правилно какво най-често използвате в кухнята. Задайте си въпросите „Колко често готвим? Повече поръчваме храна или сами си я приготвяме? Какви прибори и чаши използваме обикновено? Повече печем или готвим на тиган?“ След като си дадете отговор ще имате ясна концепция за това от какво наистина се нуждаете и няма да претрупате кухнята с излишни посуда и роботи.

2.Планирайте да поставите нещата, които използвате ежедневно, на леснодостъпни места

Когато необходимите неща са ви под ръка, процесът на готвене ще е максимално улеснен. Например облегнете дъската за рязане зад кранчетата на мивката. Непосредствено до нея сложете закачалката за кърпи. В близост до котлона инсталирайте поставката с хартия за подсушаване. Сложете двете любими чаши за сутрешно кафе върху кафе машината или в непосредствена близост. Шкафът с приборите е добре да бъде под нивото на работния плот, за да взимате лесно всичко необходимо.

3.Премахнете всичко, чието място не е в кухнята

Опитайте се да поставите всичко по места. Лекарствата могат да се сложат в шкафа в банята. Канцеларските материали – кламери, телбод и моливи нека стоят на бюрото или в офиса. Организирайки правилно нещата ще освободите ценно място за кухненските принадлежности.

4.Организирайте съдържанието на кухненските шкафове

На една ръка разстояние поставете най-често употребяваните чаши и чинии от ежедневието. Те трябва да са на нивото на очите ви. Големите посуда като тенджери и тигани трябва да са на ниско място под работния плот например. Миксерите и формите за мъфини, които ползвате по-рядко могат да стоят на високо в шкафовете над нивото на вашия ръст.

5.Разделете чекмеджетата на секции

Дори и да разполагате със само едно чекмедже в кухнята е добре да го разделите на сектори – за вилици, лъжици, режещи инструменти и други допълнителни елементи. Ако имате недостиг на пространство, можете да си закупите стъклени буркани или кутии, в които да поставите на плота останалите прибори, използвани в ежедневния процес.

6.Използвайте монохромна цветова гама в кухнята

Изборът на цвят е много важен, когато целта ни е да увеличим оптически площта. Едноцветните съдове и прибори ще ви помогнат да организирате една много по-компактна кухня. Гледайки един нюанс, окото се ориентира по-добре в малкото пространство. Съветваме ви да си изберете една единствена тоналност за тенджерите, посудата и чашите у дома.

7.Възползвайте се от пространството във височина

Не забравяйте, че в тесните и ограничени по площ помещения трябва да бъдем комбинативни и да усвоим всяка нища от пространството. Малко вертикално чекмедже под плота може да приюти бутилките с оцет, сосове и мазнини за готвене. В тясното кътче до хладилника си закачете вертикална кутия за подправки. По същия начин магнитна решетка на същото място може да съхранява висящите ножове и инструментите за печене.

Следвайте тези ценни съвети и направете и вие своята успешна организация в кухнята!

Не пропускайте и нашите 50 невероятни идеи за малка кухня!