10 тенденции в кухненския дизайн през 2015

Тенденциите през тази година са кухнята да не е просто помещение за готвене. Идеята е да стане многофункционална стая с трапезария, подходяща за разговори, хранене, социални сбирки и тържества. Предлагаме ви 10 тенденции за кухненски дизайн през 2015 година.

  • Употребата на смели цветове

През 2015 година няма да сгрешите, ако заложите на смели цветове в кухнята. Силните, наситени тонове са предпочитани. Целта е да се определи ярък акцент в тази част на дома. Това, обаче не изключва контраста. Около силните тонове трябва да употребите по-нежни, за да омекотите излъчването. Стилни комбинации са малиново червено и инокс и млечно тюркоазено със сив металик. Добре е да използвате полирани и лакирани плоскости. Гладките повърхности са предпочитани в тазгодишния кухненски дизайн.

  • Промишлени осветителни тела

Всяка кухня трябва да е добре осветена, за да се чувстват домакинята и гостите комфортно. Новите тенденции са свързани с индустриалния стил. За предпочитане са материали като неръждаема стомана, черна стомана, прозрачно стъкло, крушки в старовремешен стил, мед, месинг, нитове и тел. Предпочитат се лампиони и полилеи спуснати на дълга връв от тавана. Добре е да падат ниско над острова или масата за хранене.

  • Кухненски остров в индустриален стил

В новия кухненски дизайн се обръща специално внимание на острова в кухнята. Ако досега сме свикнали това да е основен акцент в обзавеждането, то нищо кой знае колко не се е променило. Той продължава да е основен помощен плот за домакинята. Тази година се набляга на неговата мобилност и индустриален стил. Добре е да можем да го движим, така че, когато не ни е нужен да освободим пространство в кухнята. Подвижният остров дава възможност да променяме визията на помещението. В новите тенденции се набляга на изработки от стомана – рафтове от неръждаема стомана, плотове от масив и интересни нитове.

  • Висока ефективност

В кухненските тенденции за 2015 година ефективността на пространствата е последен писък на модата. Шкафовете са превърнати в мини разтегателни килери, където всичко може да бъде открито тук и сега. Зад вратичките са монтирани плъзгащи повърхности, в които лесно се подрежда всеки елемент от тенджера до подправка и прибори. Вече няма да се налага да се разхождате до килера, за да си вземете необходимия тиган или тава за готвене. Този вариант е лесен и за пренареждане. Когато ви омръзне, просто можете да смените местата на вещите.

  • Вертикални кухненски чекмеджета

Вече споменахме колко важна е ефективността в кухнята. В същия дух на организационната мисъл, тенденциите за 2015 година изискват употребата на вертикални кухненски чекмеджета. Това наистина прави живота на домакинята по-лесен. С вертикалните ниши можете да достигнете до нещата си, дори и когато са поставени нависоко. Друго предимство е, че така се усвоява максимално пространството в кухнята.

  • Ново предназначение на кухненския остров

Тази година на кухненския остров се гледа и от друга посока. Не само като помощен плот и място за съхранение на принадлежности, а чисто като дизайнерски декор. Търсят се уникална визия и стил. Ефектът може да се постигне, както с материала, от който е изработен, така и чрез формата и цвета му. Можете сами да подберете стила и излъчването на острова, важно е да изглежда нестандартно.

  • Настилки в кухнята

Според архитекта Stephen Alton опциите за настилка в кухнята за 2015 са невероятни. Порцеланът ще бъде популярен избор на настилка през тази година, особено за тези, които са със строго определен бюджет. Предлага се в различни цветове, модели и текстури. Противно на очакванията, издаващи от името „фин“ порцелан, той е траен и устойчив материал. Тези, които разполагат с по-голям бюджет за кухненски дизайн могат да заложат на актуалния мраморен под.

  • Избор на гръб за кухнята

През 2015 година плочката ще е основен елемент в обзавеждането. За да имате интересен кухненски дизайн можете да заложите на едноцветен или пъстър фаянс като гръб на вашата кухня. Предимствата са няколко. Едното е богатият избор на цветове, текстури и размери на плочката и фугите. Можете да изберете дребни малки плочици или едри оразмерени пана. Другото предимство е лесната поддръжка. Почистването на тези повърхности е непретенциозно. Разнообразието от цветове ще придадат свеж вид на помещението. Ако сте достатъчно смели бихте могли да постигнете доста интересен гръб за кухня.

  • Блясъкът на месинга

Често най-добрите тенденции в декорирането на една кухня се наблюдават в детайлите. Тази година водещ елемент в кухненската визия ще бъде месинга. Той ще преобрази помещението и ще придаде елегантност и стил. Висулки, топчета, дръжки, фасети и обков. Всичко може да се изработи в месингов вариант. Като помощно средство в този тип обзавеждане включете и елементи от мед. Те също изглеждат изключително ефектно до месинга. Важното е да постигнете необходимия блясък според тенденциите за 2015 година.

  • Новаторски технологии в кухнята

Текущите тенденции в кухнята се развиват около интелигентните технологии. Както за всички е ясно нашите модерни телефон и таблети могат да ни помогнат да открием интересни рецепти и кулинарията да стане любимата част от нашето ежедневие. Anova Precision Cooker е едно Bluetooth-съвместимо устройство, което ни свързва с приложения за рецепти чрез нашия телефон. С едно натискане можете да станете виртуозни кулинари. За да не разваляте общата визия на кухнята, определете малко чекмедже за позициониране на устройствата и технологичните кабели. Така си гарантирате „по-умна“ кухня през 2015.

Ако трябва да обобщим тенденциите за кухненски дизайн за тази година, той е иновативен и модерен с акцент върху ефективност, функционалност, стил и красота. Идеална предпоставка да прекарвате незабравими мигове със семейство и приятелите си.

via