Как да приложим Фън Шуй в кухнята

Фън Шуй кухня в бяло и жълто

Фън Шуй е древна китайска философия, на близо 4000 години, според която създаваме баланс и хармония около себе си. Това изкуство изповядва няколко основни максими за постигане на съвършенство чрез баланса на природата, която ни заобикаля. То е комбинация от наука, философия, вярвания, схващане за живота, но за някои – просто суеверие. В източния свят, прилагането на концепциите за Фън Шуй е важен елемент, както при закупуването на ново жилище, така и при избора на дизайн за дома, стаята или офиса. Според буквалния превод, Фън Шуй означава „вятър и вода“. Китайците смятат, че тези две природни сили са в основата на жизненоважния приток на енергия. Счита се, че с помощта на древното китайско изкуство и наука, човек е способен да балансира света около себе си и да получи наслада и просперитет в личен и в глобален план.

Днес предстои да проследим как да приложим идеите на Фън Шуй в кухнята.

Фън Шуй кухня
Източник: Natalia Kaylin

За да постигнете максимален резултат трябва да се целите да изградите уют, хармония и топлина в точно това пространство от дома си. Последвайте няколко важни и основни правила.

 • Позиция

На първо място е важно позиционирането на кухнята в жилището. Ако тя е закътана в ъглово, неосветено пространство, едва ли някога ще изпитате наслада от престоя си в помещението. Изберете мястото на кухнята така, че там да се готви и твори с удоволствие, а вкусните гозби да бъдат споделяни с радост и с близки и приятели.

Не поставяйте кухнята в северозападната част или в центъра на жилището. Това се счита за пагубен избор. Според вярването, късметът ще изтече и ще изгубите пари, работа, дори здравето си. Добра идея е да проектирате кухнята си в близост до едната врата на дома.

 • Осветление

Естествената светлина и изглед към природата са основен източник на енергия според Фън Шуй. Добре осветената и проветрена кухня е гаранция за просперитет в дома. Ето защо, не забравяйте да поддържате свеж въздуха в помещението.

Добре осветена кухня
Източник: Decoist
 • Оформление и позиция на мебелите

Посоката и формите са другите значими елементи във философията на Фън Шуй. За да се установи равновесие. между вътрешните и външните пространства, китайците считат, че трябва да се използват петте основни елемента, имащи роля в живота на човека, а именно: вода, дърво, земя, огън и метал.

Всеки от тези елементи можете да внесете у дома, като просто обзаведете кухнята си според изискванията на Фън Шуй. Важно е как и къде ще разположите мебелите, какви цветове ще изберете, кои посоки ще спазите и колко ще осветите.

Печката е един от характерните символи на помещението. Енергията на огъня влиза вкъщи чрез котлоните, фурната и грила. След позиционирането на главната врата на жилището, позицията на печката е второто най-важно нещо според теорията на Фън Шуй. За да си гарантирате благополучие, богатство и щастие, поставете готварската печка и уредите, свързани с действието на огъня, на срещуположната страна на мивката, хладилника и съдомиялната, за да няма пряк контакт с водата и огъня. Ако нещо в помещението ви пречи да изпълните това условие, непременно поставете живо растение между тези два сектора, за да избегнете пряката им зависимост. Едно малко шкафче също би било средство за разделение в ситуацията.

Печката не бива да гледа на северозапад, тъй като енергията на кухнята се влива от тази посока. Добре е да е позиционирана така, че да не се вижда от входната врата.

Фън Шуй кухня в бяло и жълто
Източник: Decoist

Изберете позицията на основния работен плот. Той ще бъде сърцевината на кухнята. Там ще влагате душата си и ще постигате максимален резултат с минимални усилия. Дървеният материал е особено подходящ за изработката на един работен многофункционален остров в средата на помещението. В близост до прозореца разположете мивката. Водата, в съчетание с гледката навън, ще балансира равновесието ви.

Кухненски остров от дърво
Източник: Homedit

Хладилникът и другите уреди, символизиращи метал, могат да се разположат в съседство с мивката или работния плот. Поставяйки го далече от печката ще избегнете съприкосновението на огъня с леда. Най-добрата им позиция едни спрямо други е тази описваща перпендикуляр или буква “Г”.

 • Цветове

В случай, че кухнята ви е малка и сравнително тъмна, ще се наложи да я оцветите в свежи светли тонове. За по-голям успех е добре да подсилите централното осветление в помещението. Избягвайте аленочервени и тъмносини багри. Наситените цветове не са подходящи според Фън Шуй.

Красива кухня в бяло
Източник: Freshome

Ако имате нужда да подчертаете част от кухнята си, не го правете с боядисване на стени или мебели. Използвайте дребни акценти в пространството. На юг, стимулирайте елемента огън чрез кана, ваза, тостер или кутия в алено червено, счита се, че е пряко свързано с успешна кариера. На север, наблегнете на елемента вода, чрез черен предмет или фигура. Това ще е благоприятстващо за духовното ви развитие.

 • Съвети

Общите правила на Фън Шуй като светлина, топлина, цветове, посоки и чистота са особено важни. Според теорията, дори неизчистените котлони в кухнята ще ви донесат негативна енергия и проблеми със здравето и работата. Според някои източни схващания, зад котлоните е добре да се поставят огледала за увеличаване на богатството, а според други, боклукът в кухнята трябва да е на скрито място и да се изхвърля само в светлите часове на денонощието.

За да имате благоденствие и любов в дома, непременно поставете купа с плодове върху масата или плота в кухнята си. Малка пирамида върху хладилника ще поддържа и гарантира енергийността на продуктите в него.

Гответе с лице към вратата, а ако не можете да си го позволите, поставете малки звънчета над касата, за да получавате сигнал, когато някой влиза в помещението.

С малко старание и придържайки се към съветите на източната култура, всеки от нас може да си гарантира хармоничен и успешен начин на живот.

Вярвате ли в подобни теории за благоденствие?

4 Коментари

 1. Липсата на автор показва интернетски произход на материала, включително с линковете под снимките.
  Дори и само изборът на снимка от някакъв сайт трябва да се направи в съответствие с принципите на Фън Шуй.
  Нека този, който е избрал третата снимка, да обясни как ще се използва микровълновата фурна, като е качена върху високия хладилник. В същото време в текста пише, че Огънят не трябва да е до Вода и Метал!?
  Последната снимка е на една изцяло бяла кухня. Къде е тук балансът на Петте елемента?
  "Малка пирамида върху хладилника" – с какви размери, с каква пропорция, от какъв вид, от какъв материал?

 2. Уважаеми г-н Пиронков,
  Благодарим за изчерпателния коментар. Приемаме критиките Ви и ще се постараем да бъдем по-прецизни в бъдеще.
  Моля, имайте предвид, че никой от екипа на изданието не е специалист в областта на Фън Шуй и целта на тази статия е да очертае основните принципи без да претендира за максимална изчерпателност.
  За да бъде съставен материала са използвани както онлайн източници, така и такива на хартиен носител.
  Автор на статията е Петя Тенева, а редактор – Янита Янес.

 3. Благодаря Ви за бързия и честен отговор – това е рядко явление в българското интернет пространство!
  Знам, че е трудно да се избере добър текст със снимки от интернет, но затова пък вече има обучение по Фън Шуй. За два дни се научават основните понятия и главните школи и методики. Без тази основа остава рискът в приемането напр. на цветовете за главен обект на Фън Шуй.
  Има и по-лесен начин за публикуване на достоверни материали – консултация с експерт преди публикуването. Може и да не е платена 🙂
  Имате възможности да сте максимално полезни на читателите си.
  Моите коментари винаги целят да предпазят лековерния читател от прибързани действия като следствие от нещо прочетено в нета.

 4. Напълно Ви разбираме и благодарим за отделеното време и внимание към нас!
  Ние също разчитаме на експертна помощ, но все по-рядко хората намират време за странични проекти.
  Уважаваме хората с мнение – именно подобни изказвания подобряват качеството в мрежата!

СПОДЕЛИ МНЕНИЕ

Напиши своя коментар!
Въведи твоето име