Тенденции в кухненския дизайн през 2020 година

Модерна кухня с красиво осветление в земни тонове

През последните години световните тенденции в кухненския дизайн се съобразяват с динамичния живот на хората и ръководейки се от него, все повече преобладава отворения план, в който кухнята става сърцето на дома и плавно прелива към зоната за почивка и свободното време.

Интериорните дизайнери се стараят да преобразят голямото отворено пространство в място, където спретната кухня, изискана трапезария и приканващ към почивка хол да позволяват на хората да превърнат времето за приготвянето на храна в приятно занимание, част от общите дейности и разговори на семейството. А това е наистина безценно!

От дизайнерска гледна точка, тази композиция изисква общата визия да не бъде претрупана и да съчетава функционалност, стил и минимализъм. Затова съвременните фирми за дизайн целят да обзаведат централната част на дома – кухнята с елементи, които са лесни за преместване, без да правят обстановката прекалено ангажираща. Принципът „скрий нещо, ако можеш“ придобива все по-голяма популярност. Ако е възможно да се използват плъзгащи врати, скрити конструкции и повърхности с много приложения – защо не?

Мед и месинг, съчетани с черни акценти в кухнятаМинимализмът в линиите и структурите не означава, че трябва да спрем да разчитаме на луксозни и качествени материали, а напротив – те се използват, за да придадат съвършенство във визията на кухнята.

Естествени материали като мрамор, гранит, дърво и бляскави метални акценти от мед и месинг, стъкло и камък са основен избор за обзавеждане на кухня от съвременните дизайнери. Едно от предизвикателствата, които често се срещат е в намирането на възможно най-функционалните решения за кухненския плот и затова той бива пригоден да бъде ползван за поставяне на котлони или мивка от едната страна, докато от другата играе ролята на бар плот, който се използва и като трапезна маса. Изключително предпочитани са шкафовете без дръжки с пуш бутон и плавно затварящи се вратички. Играта на светлини и живописния ефект „киароскуро“, чрез който светлината създава обем, пък е една от най-новите технологии, които се прилагат върху класическите материали.

Нека да разгледаме тенденциите в кухненския дизайн през 2020г по-обстойно:

#1 Метални текстури, комбинирани с контрастиращи цветни повърхности

Решени в гранит, мрамор, или с дървесен акцент, повърхностите в кухнята се допълват чудесно с акценти от метал, които биват претворени в обличане на кухненския ширм, ползват се при конструирането на кухненски остров, стават основна линия в шкафовете, или са част от осветлението. В някои случаи металът се използва като завършваща облицовка на всички кухненски шкафове, което е невероятно ефектно.

#2 Осветяване на горните кухненски шкафове

Един от най-креативните начини да се избяга от класическата и малко скучна визия на кухня с долен и горен ред шкафове е поставянето на полици по стените, които се възприемат като своеобразен декор или напомнят за библиотека. Този уникален дизайн определено ни дава усещане за простор с красиво осветените рафтове и стъклени витрини. Едновременно практичен, но и много луксозен проект, който ще впечатли дори хората с най-високи изисквания.

#3 Фурната като фокусна точка

Избирайки място за фурната, трябва да мислим не само практично, а и за възможен вариант тя да има главна роля в дизайна на кухнята, което е преобладаваща тенденция. Композиция от стенни шкафове с ниша в средата става все по-популярен избор за проектантите, защото може да съхранява вградена фурна, мивка и/или котлон по един изчистен и много елегантен начин.

Дизайнерите често използват различни нюанси на един цвят или различна текстура, за да подчертаят нишата. Фурните /понякога 2 или 3/, интегрирани в нишата са изключително интересен акцент. В някои проекти те са визуално подчертани със светлинни инсталации от всички страни.

#4 Модерни цветове за кухнята

Актуалните цветове са пастелните тонове, вариации на зеленото – от морско синьо-зелено до графитени или сивеещи тоналности с деликатен зелен оттенък – всички те са високо ценени в изграждането на кухненския проект. За баланс могат да бъдат добавен метални акценти, опушено стъкло и нюанси на цвят сметана.

Тъмносиньото е цвят, който перфектно се съчетава със зелени, сиви и тъмни тонове, и винаги придава изисканост, а качествата му да влияе успокояващо и да подсилва апетита не бива да бъдат подценявани. Да не забравяме също и че цветът на 2020та година е класическо синьо.

Топ тенденция за хората, които държат на топлината и уюта, са земните тонове – вариациите на теракота, бежово или мъх чудесно се съчетават с дървени акценти, мед и злато, придавайки на кухнята усещане за комфорт и семеен уют.

Черно-белите графични елементи винаги са актуални, но напоследък в стилна комбинация с дървени или метални акценти. Черният цвят често се употребява под формата на дискретна метална рамка или акцент по облицовките.

Отворен план с кухня в тъмен цвят

#5 Актуални материали тази година

Повърхностите като камък, гранит и мрамор са изключително популярни. Комбинирани с дърво и ламинат в монохромна цветова гама, те придават изчистена и стилна визия в дома. В допълнение използването на различни текстури и цветове в кухнята придава уникален ефект.

#6 Тенденции в ограничените градски пространства

Урбанизацията в съвремието и ограничените градски пространства, в които живеят хората в големите градове, изисква създаването на креативни иновативни решения в планирането и проектирането на жилището. Интересен пример за такъв тип креативност е скриването на кухнята. С монолитно обзавеждане и плъзгаща се стена един едностаен апартамент лесно би се превърнал във функционално място за живеене, където зоните за готвене, хранене, почивка и сън  могат да бъдат репозиционирани за минути.

#7 Тъмните кухни все още са на мода

Естествено, не говорим за лъскавите черни шкафове, които бяха актуални преди години. През 2020та ще се търси модерно-класическа визия с матирани и приглушени повърхности, където луксозен тъмен камък и гранит или мрамор, с рисунъци сякаш изваяни от художник, ще придадат драматичен вид и изисканост на кухненската част. Не се страхувайте да експериментирате и съчетайте с контрастиращи тонове като цвят кафе, дърво, нюанси сиво, таупе или бежово и крайният резултат ще е модерно, топло и приветливо излъчване на вашата кухня.

#8 Метални кухненски шкафове

Все повече набира скорост използването на метални покрития като мед, месинг, хром и неръждаема стомана. Идеята да изглеждат като части от стари фабрики или машини придава едно наистина артистично усещане и създава индустриална визия в съвременната кухня. Металът се ползва не само като акцент в лампите, покритията и принадлежностите, но и бива конструктивна част от обзавеждането – кухненски остров и/или шкафове.

В обобщение може да заключим, че основните тенденции в кухненския дизайн през 2020 година се ръководят от съвършеното съчетаване на груби, тъмни материали като мрамор или гранит с блестящи, светли акценти от метал, а завършекът са приглушените пастелни тонове.


 

Обзавеждане за кухня от GRANDecor


 

Онлайн магазин на GRANDecor