Идеи за кухненски рафтове за подправки

Интересни решения за кухненски рафтове за подправки

Всяка практична домакиня знае, че едно от най важните неща в една кухня е подредбата. Като се започне от мебелите и се стигне до дребните детайли в организацията. Една кухня е истински завършена, едва когато чекмеджетата и рафтовете й са пълни и красиво организирани. Днес ще ви покажем кухненски рафтове за подправки и практични идеи за съхранение на подправките.

На първо място е добре да съобразим местоположението на подправките с близостта им до основния плот или готварската печка. Неуместно би било домакинята да се придвижва до другия край на кухнята, за да подправи ястията си.

Вторият и не по-малко важен елемент е да помислим за това как да подредим подправките в кухнята. Най-често срещаните варианти са три: в открити рафтове по стената, в плъзгащи се или стационарни шкафове или в чекмеджетата под плота.

Не на последно място, важно е къде съхраняваме билките и подправките. Най-доброто място, безспорно, са стъклените съдове. Както предстои да видите, обаче, това не са само бурканчетата с разнообразни форми. Можете да използвате и епроветки с коркови тапи, като доста по-интересен начин за съхранение. И в двата случая ще избегнете овлажняването им и поради прозрачността на стъклото ще ги разпознавате още преди да сте ги отворили. Е, това не изключва възможността да си изберете цветни буркани за съхранение, разбира се.

Креативните хора са измислили много и различни идеи как да подредим подправките в кухнята. Някои от тях сме събрали в галерията ни. Нека ги разгледаме!

Красива ретро етажерка с кухи пространства на няколко нива е чудесен избор за поставяне на мелничката с пипер, зехтина или множеството билки, необходими за готвенето. Монтирана на гола стена, тя изглежда сама по себе си като важен елемент от обзавеждането.

Един от практичните кухненски рафтове за подправки е метална или ламаринена плоскост на стената и поставените върху нея пъстри буркани с магнитни капачки. Този вариант е много подходящ за взискателните домакини, които лесно разпознават вида подправки без да имат нужда от пояснителни надписи. Стои красиво на стената и е отличен избор за декор в индустриален или винтидж стил.

Дървени летви по стената и метални рафтчета са също красива идея за съхранение. Този вид подреждане е особено подходящ за селска ваканционна къща например.

Черна дъска с надписи и дървени лавици с бурканчета под тях е интересно решение. Епроветките, позиционирани в плоскост с подходящи дупки също са нестандартно виждане за подредбата на подправките в една кухня. Ако не разполагате с достатъчно място, бихте могли да поставите висяща метална конструкция за бурканчета, която да ползвате и за големите прибори за готвене – черпаци, лъжици и бъркалки.

Едни от най-удобните кухненски рафтове за подправки по наше мнение са плъзгащите конструкции. Обикновено са с вертикално подреждане и позволяват позиционирането на бурканите на няколко реда. В подобни шкафове лесно се съхраняват и бутилките със зехтин, сосове и оцет.

Последно, но не по важност, ще обърнем внимание на чекмеджетата, пригодени за съхранение на подправки. В тези пространства бихме могли да надпишем заглавията по капачките, за да улесним достъпа до търсената билка.

Бъдете креативни и направете кухнята си красива и удобна! Вдъхновете се от следващите предложения!

Онлайн магазин на GRANDecor