Кухнята е мястото в дома, което е от особено значение за всяка домакиня. По тази причина е добре, когато го обзавеждаме да помислим, както за това колко да е модерно, така и за практичността на отделните сегменти в помещението. Обикновено стилът е съобразен с тенденцията, която сме ползвали в интериорния дизайн на цялото жилище. Някои хора са свикнали да живеят в стандартна класическа обстановка, други подкрепят иновативните решения, а трети залагат на ретро излъчване. В наши дни, изборът е голям и вариантите за обзавеждане са много.

След като определите стила, вземете решение за цветовете, които ще използвате. Съчетавайте топлите тонове с нежни пастелни нюанси, или студените цветове с металикови отблясъци.

Лъскав кухненски гръбОпределяйки избора си за тон, можем да си позволим да творим с формите, разположението и обзавеждането в кухнята си.

Днес ще обърнем внимание на детайл от интериора, който макар и наглед не толкова основен, е важна част от общия изглед на една удобна и красива среда – гръб за кухня.

От магазина: Модерни мивки за модерна кухня

За традиционалистите са вариантите на класически изчистен дизайн от плоскости или теракотени плочки. Достъпен начин да се внесе разнообразие е редуване на плочки с различни цветове или фигури от плочки. При фаянсовите варианти разполагаме с панели разграфени на ситни квадратни формички, правоъгълни големи пана, плочки с плътен оребрен релеф или гланцирани и гладки.

Гръб на кухня в синьо и кафявоОт личен опит можем да споделим, че гладките повърхности са значително по-лесни за поддържане. Решенията от фаянс са предпочитани от домакините, които често стоят около котлоните. Дори и да напръскате стената, можете лесно да отстраните мръсотиите с минимални усилия. Що се отнася до гръб за кухня под формата на плоскост – вариантите са красиви, могат да се съчетаят лесно с цвета и материала на шкафовете, но там трябва да сте доста по-внимателни с петната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Пълна трансформация на кухня [преди и след]

Предлагаме ви множество идеи за гръб на кухня – стената зад мивката, на която не винаги се обръща внимание, но всъщност е пред очите на всяка домакиня доста често и приятният й дизайн може да създаде настроение. Мястото зад чешмата не е никак малко и провокира въображението и таланта там да се разположат истински художествени пана, композиции и картини. Ако пък мивката е на външната стена на къща, може зад нея да има прозорец с приятна гледка към двора. Прозорецът осигурява и естествена светлина. Какво по-хубаво от това?

Гръб на кухня със зелено стъклоИма вариант да изберете и гръб на кухня, който да е същия като плоскостта на работния плот. Това е често срещано решение и не е никак трудно за поддържане. Така ще избирате между едноцветни, напръскани или пък фигурални гърбове.

Не забравяйте, че доста ефектни варианти за гръб на кухня могат да бъдат тухлени или каменни стени. Особено подходящо ще е, ако сте създали интериор в скандинавски или винтидж стил.

Гръб на кухня от тухлиРазгледайте галерията, която сме ви подбрали и намерете подходящо за дома ви решение. Съчетайте естетически издържана и практична композиция за едно от най-ползваните помещения в дома си!