Кухнята е мястото в дома, което е от особено значение за всяка домакиня. По тази причина е добре, когато го обзавеждаме да помислим, както за това колко да е модерно, така и за практичността на отделните сегменти в помещението. Обикновено стилът е съобразен с тенденцията, която сме ползвали в интериорния дизайн на цялото жилище. Някои хора са свикнали да живеят в стандартна класическа обстановка, други подкрепят иновативните решения, а трети залагат на ретро излъчване. В наши дни, изборът е голям и вариантите за обзавеждане са много.

След като определите стила, вземете решение за цветовете, които ще използвате. Съчетавайте топлите тонове с нежни пастелни нюанси, или студените цветове с металикови отблясъци.

Лъскав кухненски гръб

Определяйки избора си за тон, можем да си позволим да творим с формите, разположението и обзавеждането в кухнята си.

Днес ще обърнем внимание на детайл от интериора, който макар и наглед не толкова основен, е важна част от общия изглед на една удобна и красива среда – гръб за кухня.

За традиционалистите са вариантите на класически изчистен дизайн от плоскости или теракотени плочки. Достъпен начин да се внесе разнообразие е редуване на плочки с различни цветове или фигури от плочки. При фаянсовите варианти разполагаме с панели разграфени на ситни квадратни формички, правоъгълни големи пана, плочки с плътен оребрен релеф или гланцирани и гладки.

Гръб на кухня в синьо и кафяво

От личен опит можем да споделим, че гладките повърхности са значително по-лесни за поддържане. Решенията от фаянс са предпочитани от домакините, които често стоят около котлоните. Дори и да напръскате стената, можете лесно да отстраните мръсотиите с минимални усилия. Що се отнася до гръб за кухня под формата на плоскост – вариантите са красиви, могат да се съчетаят лесно с цвета и материала на шкафовете, но там трябва да сте доста по-внимателни с петната.


 

От магазина: Обзавеждане за кухня


 

Предлагаме ви множество идеи за гръб на кухня – стената зад мивката, на която не винаги се обръща внимание, но всъщност е пред очите на всяка домакиня доста често и приятният й дизайн може да създаде настроение. Мястото зад чешмата не е никак малко и провокира въображението и таланта там да се разположат истински художествени пана, композиции и картини. Ако пък мивката е на външната стена на къща, може зад нея да има прозорец с приятна гледка към двора. Прозорецът осигурява и естествена светлина. Какво по-хубаво от това?

Гръб на кухня със зелено стъкло

Има вариант да изберете и гръб на кухня, който да е същия като плоскостта на работния плот. Това е често срещано решение и не е никак трудно за поддържане. Така ще избирате между едноцветни, напръскани или пък фигурални гърбове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Пълна трансформация на кухня [преди и след]

Не забравяйте, че доста ефектни варианти за гръб на кухня могат да бъдат тухлени или каменни стени. Особено подходящо ще е, ако сте създали интериор в скандинавски или винтидж стил.

Гръб на кухня от тухли

Разгледайте галерията, която сме ви подбрали и намерете подходящо за дома ви решение. Съчетайте естетически издържана и практична композиция за едно от най-ползваните помещения в дома си!

Онлайн магазин на GRANDecor