10 основни грешки в интериорния дизайн

10 основни грешки в интериорния дизайн

На всеки се е случвало поне веднъж да види и закупи перфектен декор за дома си. Поглеждайки го възкликвате например „О, това е точно за моя диван!“ Прибирайки се вкъщи, обаче, установявате, че това е най-неподходящото нещо, което сте взимали някога. Така, че когато видим красив детайл, това не означава, че той би паснал идеално в нашия дом. За интериорния дизайн се иска точно и професионално око. Има много често срещани неточности, които почти всеки прави в проектирането на интериора. Днес ще ви представим 10-те най-популярни грешки в интериорния дизайн и ще ви посъветваме как да ги избегнете:

Мащабиране и пропорции в интериорния дизайн

Пропорциите и мащаба в дизайна на един модерен дом са важен детайл. Обикновено не поставяме нещата на едно ниво, за това е важно да се повдигат на различна височина при избора. Често допускаме грешката да натрупаме много малки предмети из помещението и така да не оставим място, където да спрем погледа си. Ако затрупаме само с големи предмети пък, рискуваме да създадем усещането, че стаята е малка. С подходящото мащабиране на предметите в дома си ще постигнем перфектния баланс.

Пресмятане на бюджета преди закупуване

Преди да се отправите към шоурума за мебели, най-добре е да планирате бюджета си добре. Измерете точно стаите. Поставянето на мебели изисква добре да сте определили площта. Отивайки в магазина бъдете сигурни какво търсите, имайте точни размери и се убедете, че разполагате с достатъчен бюджет.

Потърсете помощ и съвети за интериорен дизайн

Понякога ви се иска да се справите сами с дизайна, но се оказва, че имате нужда от помощ – още някой да погледне и да ви посъветва как да постъпите с ремонта или обзавеждането. Дизайнерите са за това. Те са пълни с професионални идеи, съвети и трикове, които могат да преобразят дома ви. Ако не сте съгласни с второто становище, обърнете се към друг професионалист. Консултациите са полезни и не означава, че трябва непременно да вкарате дизайнерите в дома си. Понякога е достатъчно да се посъветвате и да хванете правилната посока сами.

Грешки в интериорния дизайн при разположение на аксесоари и колекции

Съществуват традиционни грешки в интериорния дизайн. Често в дома си поставяме акценти, фигури или колекции, събирани през годините. За да имате красив дом, не бива да допускате грешката да разпръснете всички дребни детайли из цялото пространство. Най-добре е да ги съберете тематично по няколко броя и така да ги поставите. Например, ако сте събрали няколко вида слончета, просто ги подредете близо едно до друго и така ще си гарантирате един по-изискан дизайн.

Произведения на изкуството по стените

Можете буквално да превърнете всяка стена в дома си в личната си художествена галерия. Хубаво е да имате поне едно произведение на изкуството вкъщи без значение живопис, графика или просто рисунка на детето. Най-честата грешка, която се допуска е безразборното редене на картини. Измерете добре мащабите, изчислете пространствата и няма да сгрешите. Съобразете цветовете и текстурите, темите и размерите на произведенията.

Купете първо тъканите и текстила

Често допускана грешка е първо да боядисаме стените и после според този цвят да търсим платове и материи за обзавеждането. Много по-лесно е да намерите хубави мебели с подходящия тон и според това да боядисате стаята. Така че, определете бюджета и размерите на стаите и отидете да пазарувате. Подберете тъканите и текстила на дивана, леглото, възглавниците и всичко останало. Сега вече можете да преминете към боядисването.

Добавете характер в дома си

Макар да е наистина забавно да изкупиш всичко накуп от шоурума, ако искаш да имаш модерен дом трябва да вложиш и характер в дизайна. Как да добавите характер? Бавно и с течение на времето. Това има вероятност да отнеме години, за да бъде вашия дом напълно завършен в това отношение. В главен герой за целта може да се превърне нетрадиционно кресло, стилна голяма картина или друг аксесоар или мебел.

Добавете точка на фокус

Всяка стая има нужда от фокусна точка. По-големите стаи могат да имат и две фокусни точки, ако е необходимо. Точка за фокус може да бъде телевизорът например. Около него се подреждат дивани, кресла, столове и маси, съобразени с неговата позиция. Не трябва да разхвърляме мебелите из стаите без да имаме ясен фокус – било то камина, картина, голяма маса или скрин. Това ще ни гарантира по-красив и уютен дом.

Не съхранявайте старите мебели от баба, ако не ви харесват

Всички имаме по нещо у дома, за което все си казваме “Кога ли ще го изхвърля?“ Никак не ви харесва на общия фон, но не смеете, защото това е подарък от близък. Не допускайте тази грешка! Защо да не го подарите на роднина или приятел, на който му харесва и да си сложите вкъщи мебел, която ви върши работа и истински харесвате. По-добре е да обзаведем дома си с неща, които ни правят щастливи.

Покажете вашата личност

Вашият дом трябва да говори за това кои сте вие. Трябва да е олицитворение на вашите емоции, пътувания, характер и преживявания. Ако имате скучно обзавеждане, създавате впечатление че и вие самите сте такива, а ако домът ви грее от цветове, текстури, произведения на изкуството – това символизира нещо съвсем различно. Така че, не се притеснявайте, когато става въпрос за обзавеждането на дома. Внесете всички неща, които обичате, които ще превърнат жилището в уникален оазис и така със сигурност ще живеете по-щастливо!

via

Онлайн магазин на GRANDecor