10 идеи за уютен зимен интериор

За да се опълчим на зимата е добре да заложим на топли и уютни текстури у дома като запазим свежестта и ефирния чар на интериора. Предлагаме ви няколко лесни подхода, които ще ви помогнат да се насладите на хладните дни от годината.

Изберете подходящи материи

И в студените снежни дни е добре да си създадете уютен зимен интериор. За целта, първо заложете на мек, топъл текстил и нежни текстури. Използвайте платове от вълна, изкуствена кожа, кашмир или дори кадифе. Не се колебайте да покриете с тези материи всяка част от дома. Подредете меки възглавнички по диваните и креслата, използвайте наситени и весели цветове и се уверете, че вашият дом излъчва нежност и топлина.

Какво е уютен зимен интериор без камина?

Говорейки за къща, сгушена в полите на планината, в близост до заснежените писти, не можем да не приемем камината като задължителна част от интериора. Нищо не е в състояние да стопли един дом, като пукащите дърва в красива стилна камина. Сиянието й изпълва помещението с блясък и живинка. А камината от естествен камък е едно елегантно решение за всяка планинска къща.

Плюшени килими на пода

Добавянето на няколко прекрасни килими по пода, не само ще стоплят краката ви, но и ще внесат цвят и характер в интериора. Подберете постелите стилово и цветово, така, че да се синхронизират с общия дизайн в дома. Пъстри или едноцветни, те ще дадат възможност да ходите дори боси у дома през целия сезон. Голите дървени и керамични подове ще държат студена атмосферата наоколо. Един плюшен килим винаги е добре дошъл в разгара на снежната зима.

Изолирайте студа

Най-лесният начин да се изолирате от студа, който дебне пред вратата е да добавите завеси и щори по прозорците. Така ще намалите загубата на топлина в помещенията. Ще подсилите интериора и допълнително ще разкрасите атмосферата.  Несъмнено ще стоплите дома и дори ще намалите сметката за ток – подробност, която не е за пренебрегване.

Дървото като част от дизайна

Където и да отседнем през зимата основен източник на уют и комфорт в един дом е дървения материал. Той дава неповторима естествена топлина в интериора, солидна доза чар и удобство. Според типа дизайн можете сами да изберете подходящите мебели от дърво. Например маса за хранене, скрин или люлеещ се стол. Дори една дървена подова настилка ще ви осигури нужния комфорт. Важното е поглеждайки през прозореца навън към заснежените дървета да се чувствате защитени и на топло.

Топлина в спалнята

Безспорно има много начини да внесете в спалнята уютен зимен интериор. Един от най-сигурните начини е да заложите на меки, многопластови завивки – чаршафи, одеяла, юргани. Трябва да се уверите, обаче, че и останалата част от стаята е подготвена за зимата. Добавете кресло, стол или мека мебел около леглото си. Поставете интересен лампион или друго осветително тяло на пода. Зимният сезон позволява да живеем по-натясно в спалнята. Това създава усещане за топлина и уют.

Нуждата от зеленина

Естествената зеленина в един дом е символ на живот и светлина. Винаги е добре да сложим няколко стръка свежи цветя във вазата. Можем смело да заложим и на растения в саксии. Ефектът от цвета се подсилва и просто с употребата на наситени зелени материи в обзавеждането. Шалтето върху спалнята може да е една от тях. Сами преценете кой вариант да предпочетете.

Балансирайте зимната белота

Ако сте от тези, които предпочитат белия цвят за зимен интериор, ще ви е по-трудно да осигурите топлина през снежните дни. Бялото излъчва доза студенина, но това лесно може да бъде коригирано. Няколко дребни брезови трупи и борови шишарки ще затоплят атмосферата. Изцяло белият облик ще внесе студенина и стерилност. Добавете нотка живот с ярки лилави, оранжеви и дори червени акценти. Силните тонове ще ви греят през зимата. Не се поддавайте на хладната белота.

Топли цветове за стените

Когато нямате възможност да променяте обзавеждането у дома според предстоящия сезон, можете да си помогнете с цвета на стените. Боята е най-лесния подход да смените атмосферата в помещението. Това е сигурен начин за промяна, а и без особени разходи. Заложете на топлите цветове през зимата и няма да сгрешите. Жълтеникавите и златните тонове са хит в последните тенденции за снежния сезон. Излъчват огнена топлина и комфорт.

Романтичният нюанс на свещите

Трептенето на свещи по масата може да превърне духа на една мрачна зимна нощ в магическа, интимна обстановка. Не се притеснявайте, ако не можете да довършите камината навреме за зимния сезон. Просто използвайте няколко свещи, за да създадете очарование и топлина в дома. Бъдете внимателни с тяхната употреба. Палете ги върху камък или ги сложете във фенери или свещници. Безопастността трябва да е водещ фактор при избора ви.

Ако спазите тези няколко дребни съвета, със сигурност сте готови да посрещнете зимния сезон у дома. Бъдете смели и креативни. Отпуснете се на топло вкъщи и се наслаждавайте на неповторимия чар на зимната картина. Един уютен зимен интериор е гаранция за топли и щастливи снежни дни.

via