Стил Шале в интериора – уют сред планината

Зимата е най-подходящия сезон да ви запознаем с красивия европейски стил „Шале“ – все по-модерен и набиращ особена популярност в наши дни. Семейните хотели, луксозните вили и малките кокетни постройки в зимните курорти свидетелстват за това. Къщите в стил Шале са прекрасно място да се откъснете от натоварения градски живот и да се отдадете на пълен релакс в красива, уютна и удобна среда в планината.

Луксозна вила в стил Шале
Източник: DesignRulz

По дефиниция думата „chalet” означава планинска постройка в алпийски стил и произхожда от провинция в югоизточната част на Франция – Савой. Според особеностите на този район, къща в стил Шале трябва да е съвкупност от простота, топлина и практичност. Връзката с природата е основната причина тези домове да са така очарователни.

Първоначално, постройките служат за убежища на овчари, но с времето дизайнът се развива и те придобиват красив вид с разчупена визия и отличен дизайн. В наши дни, къщите в стил Шале са проектирани с цел да гарантират уют и спокойствие. От значение имат както екстериора, така и интериора на дома. Външната фасада с широки стрехи, уникалните обшивки и капандурите на прозорците са малка част от похватите. Големите тераси с остъклени перила са съвременния подход на дизайнерите и проектантите. Покривите в типичната триъгълна форма и козирките над верандата са също характерна особеност. В основата на тяхната изработка стоят напречни греди и перпендикулярни колони.

Фасада на къща в стил Шале
Източник: HomeDSGN

Масивни врати и каменни облицовки са разпознаваемият белег на къщите в алпийски стил. Тази елегантност и солидност ни гарантира сигурността, от която се нуждаем в зимните месеци от годината.

Гипсовите и дървени облицовки са друг отличителен белег в дизайна. Както традиционно в планинските домове, така и тук типично е присъствието на внушителни камини. Естествената топлина е основен приоритет в Шале стила. В съвремието има много начини като например чрез водни ризи и радиатори, топлината от горящата камина в хола, да се акумулира пълноценно и в останалите помещения на къщата. Това е и най-предпочитаното решение за този вид постройки.

Красива рустик спалня
Източник: Decoist

Характерно при изграждането на дом в стил Шале е използването на естествени материали. Дърво и камък са в основата на екстериорния и интериорния дизайн. Естествените тъкани като лен, вълна и памук са предпочитаните материи в обзавеждането. Комбинацията от глина и бял текстил е особено въздействаща в подобна обстановка. Изглежда изискано и носи комфорта на домашната атмосфера.

Отворените пространства в къщата дават необходимата площ и чувство за свобода. Претрупването на мебели не е подходящо решение за този стил. Често срещани в обзавеждането са кожени дивани и фотьойли, преплитащи в себе си простота и премерена грубост. Ниши за дърва под камината, елегантни гредореди и каменни насипи са характерен декор в интериорния дизайн.

Всекидневна в стил Шале
Източник: HomeDSGN

Цветовата палитра трябва да е в синхрон с природната картина наоколо. Изборът на цветове се води винаги от натуралността им – приглушени и топли – бежово, кремаво, през светло до тъмно кафяво. За основа се избират нежните, леки нюанси – светли бежови тонове например. Стените, параваните, необработените греди носят тези непретенциозни нюанси.

В естествени цветове са подбрани и материите – дамаските и тъканите по мебелите. Липсата на ясно изразен контраст подсилва релаксиращото въздействие на интериора. Разбира се, за да се забелязват и открояват, акцентите в пространството са масивните декори. Решени са в силни, земни тонове: шоколад, тъмно и маслено зелено, кестеняво и бордо.

Декорацията в този тип къщи, в по-женствения си вариант, е богата на антична керамика, стари фотографии и картини в рамки от дърво, венци от планински билки и бродерия. В по-мъжествения, ще се сблъскаме с ловна романтика: интересни трофеи, гоблени с ловни мотиви, животински кожи и др.

Стенна декорация в стил Шале
Източник: Pottery Barn

Големите прозорци са предпочитан избор при изграждането на къщи в стил Шале. Допирът на естествена светлина с всяка част на стаите е основен приоритет. В някои случаи, това се явява проблем за изолацията и доброто отопление, но пък винаги поддържа връзката с красивата заобикаляща природа.

И тук, както във всеки дом, осветителните тела са важна част от дизайна. Изборът за тях се определя в зависимост от това по-съвременна или по-старинна е цялостната визия на дома. Добър вариант са класическите полилеи, индустриалните решения и аплиците по дървените облицовки. За по-романтичните натури, стъклените полилеи биха могли да са перфектен избор за спалното помещение. Интимността в коридорите можете да подсили и с нежни лунички например.

Интериор на спалня в стил Шале
Източник: Alpine Guru

Ако имате нужда да разпускате пълноценно в планината през почивните дни сред уютна и красива среда, да се скриете от шума на големия град и да се докоснете до природата, подарете си мигове в къща в стил Шале.

Къща в стил Шале
Източник: HomeDSGN
Онлайн магазин на GRANDecor