Да съчетаеш стилен дом и ателие в едно

Да съчетаеш стилен дом и ателие в едно

Да съчетаем полезното с приятното е приоритет на всички, а когато говорим за творчески личности, всичко се умножава многократно. Стилен дом и ателие в едно  – идеален вариант за творец или просто човек на изкуството.

Ето с такъв мултифункционален дом ще се запознаем сега. Архитектурно студио DontDIY е натоварено с отговорността да реновира съществуващо старо жилище в гр.Банкя, като внедри в пространството и съвременно шивашко ателие. Този дом е проектиран с идеята да отговаря на изискванията на собствениците си, които управляват модната марка Artelie. Оптималната жилищна и работна площ в дома са търсения резултат от творците.

За да се постигне стилен дом и ателие в едно са нужни няколко основни правила. Изборът на стил, цветове и цялостна концепция в обзавеждането са сред тях.

Като начало, пространството е разделено на две нива – жилищна площ и работна такава. Първото ниво е за ежедневието. На по-високо е позиционирано работното пространство, а преходът между тях е плавен, посредством скулптурно стълбище от тънки стоманени пръти.

Партерната площ е тонирана в бяло, като на този фон е избрана стилна мека мебел с изглед към красива природна картина. Дървеният под и тръбните мебели в хола са подчертани с пъстри акценти под формата на възглавнички, лампион и килимче на пода. Контрастът е водещата мисъл в тази част на дома.

Трите основни стаи представляват визията на партерната площ. Основната спалня е от едната страна, детската стая е на противоположната, а всекидневна с отворен план и кухненски бокс се разпростира отвъд пространството.

Голямото LED пано на тавана и насоченото осветление в хола са един от основните елементи, подчертаващи съвременната артистична визия на жилището. Ретро хладилник в синьо, в съчетание с бетонен плот и умивалник в инокс са част от очарованието на преходната кухня.

Черната дограма на фона на белите стени и столове в кухнята изглеждат особено изискано. Плотът прелива в маса за хранене, решена в светло естествено дърво. Разчупени тавани и красиви модерни столове придават тежест на помещението.

Скулптурата на стълбището е вдъхновена от сицилианска рибарска вила. Бихме я определили като нежна тръбна структура в черно, с разминати, асиметрични стъпала и с безупречно изпълнение. Според един от четиримата дизайнери на обекта Светослав Мичев, стълбището е било предизвикателство за изработка, съчетаваща функционалност и сложност в едно. Изискването за компактност, сложност и същевременно олекотена конструкция е напълно издържано. Естетически, то наподобява дизайнът при стълбите на Франческо Либрици.

За да не бъде голо пространството около този преход към горното ниво, създателите са запълнили площта с модули от шпертплатови плоскости, които функционират като шкафове, а малки дупки по периферията им позволяват лесното им отваряне. 20-милиметровите кухи стоманени греди се явяват отличен материал за изработката на предизвикателното стълбище с продължение.

На второ ниво е разположено семпло ателие. Таванското му разположение изисква то да е отворено. Една част от него може да бъде преразпределена даже като спалня за гости при необходимост.

Оригиналната дървена конструкция и тухлените комини на сградата са целенасочено запазени. Ъгловите покривни прозорци осигуряват допълнителна светлина и спомагат за естественото разделение на пространството. Всеки детайл и форма имат своето предназначение.

Вдъхновете се от този стилен проект на архитектурно и дизайн студио DontDIY. Вижте и какво сподели в интервю с нас един от главните създатели на проекта Христо Станкушев.

източник