Прованс в Париж, с дъх на портокали

Кухня в стил Прованс

Представяме ви апартамент, който се намира в София, но атмосферата пресъздадена в него ще ви покаже сбъдната мечтата на собствениците за средиземноморска провансалска къща, пренесена в градската жилищна среда на Париж. Интериорният дизайнер Миглена Стумбова от Студио Шкаф А изготвя цялостен проект, който реализира от фаза „визуална концепция” до последен етап на изпълнение, обзавеждане и финални декоративни щрихи.

Жилището е с първоначална площ от 100 кв.м., на последен етаж в съвременна многофамилна сграда, построена преди 10 години. Новите собственици след реконструкция изменят архитектурния план и усвояват балконската част, като по този начин добавят към територията на апартамента още 50 кв.м. Апартаментът е със специфична форма, полуокръжност, която предопределя дизайнерското решение за обособяване на площите за да се използва оптимално дневната осветеност и да се постигне максимална функционалност.

Дизайнерът изцяло проектира новото разпределение на общата площ от 150 кв.м. и така в апартамента са оформени следните жилищни пространства:

семпло антре, което директно води към основната дневна зона;

голяма дневна площ от 4 зони: кухня с остров и високи столчета, трапезария с маса за хранене и голям диван с ниска холна маса, срещу които е изградена декоративна тухлена камина в която е монтиран телевизора, а последния кът от тази голяма дневна зона е самостоятелен работен кабинет.

Домът с портокалитеСтилистиката на тази мащабна дневна част от жилището е микс от естествени материали, материи, цветове и текстури. Част от елементите представят визията на къща в стил „Френски прованс” – естествен дъбов под и греди на тавана, стилни керамични плочки за пода и стената на кухнята, характерни цветове за средиземноморието и основния плодово-флорален мотив „Портокали и нероли”, който е пресъздаден чрез ръчно рисувана картина от художник-декоратор от екипа на „Студио Шкаф А”, чието дело са също така рисунките по кухненските шкафове, столовете в трапезарията, акценти от завесите и специален принт за завесите, дамаската и възглавниците.

Допълващото градско вдъхновение е взаимствано от класическите елементи на шикозен апартамент в Париж от средата на 20-ти век – преграден кабинет със стъклени железни панели, елементи от ковано желязо в осветлението, холната маса и високите бар-столове, декоративна камина и колони с тухлена зидария. Финалните декорации в цялата тази дневна зона са тотален микс от двата основни стила.

Домашен офис2 самостоятелни детски стаи с баня и тоалетна в близост до тях;

Показаната стая е обзаведена за детето на семейството, отново в миксиран стил, смесващ удобство, цветове и текстури, но тук превес в линията е градското удобство и семплата цветова гама на градско жилище, с леки цветни акценти, взаимствани от цветовете на Прованс. Втората детска стая не е показана, защото е определена за бъдещ нов член на семейството.

1 спалня за родителите в семейството, с прилежащи баня с тоалетна и гардеробна стая. Тази стая е обзаведена и декорирана в основна линия „Прованс”, като специален акцент тук е картината, монтирана в ниша, която също е нарисувана от художник-декоратор, от екипа на студиото. Осветлението допълва цялостната визия на стаята, а банята е естествено елегантно продължение в същата мека тоналност.

преходен вътрешен коридор, водещ към стаите на децата и родителите.

Наистина впечатляващ дизайн на един наистина уютен градски дом!

Фотограф: Асен Балабанов

Онлайн магазин на GRANDecor