10 съвета за обзавеждане на малко жилище

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

Макар и да разполагате с малка жилищна площ винаги има начин да организирате обстановката така, че да имате най-доброто място за живот. Днес ще ви покажем 10 свежи идеи за обзавеждане на малък апартамент.  Фантастични предложения, които ще ви накарат да се замислите дали да не промените малките детайли в дома си. През мащабирането на площта, формата на помещенията и цвета, тук ще намерите съвети за обзавеждане на малко жилище.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

Най-добрият начин е да започнете с изясняването на личната си концепция за стил и интериорен дизайн.

  1. Магията на многофункционалността

Приятната особеност на неголемите жилища е съществуването на нетрадиционни ограничени пространства, които биха могли да бъдат усвоени по много, различни начини. Това е и основното предимство пред тези на домовете с по-големи площи.

Опитайте се да използвате максимално помещенията си, като премислите добре фунцията на всяко от тях. Създайте правилната конфигурация в позицията на мебелите и акцентите. Изберете подходящите цветове, съобразете ги с общата концепция на стилистиката. Не забравяйте, че една малка ниша в жилището може да има едновременно функция за сън, както и на кът за отмора, например. В малките пространства функциите свободно се препокриват и това е огромно предимство за живущите. На мястото където спите, при други обсоятелства, може да се организира най-подходящата работна среда.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

За да разпределите оптимално позициите на помещенията определете нощна и дневна част. Вашата всекидневна конфигурирайте като кът за хранене, а мястото за сън моделирайте като мини офис.

При създаването на мултифункционални пространства, изборът на мебели е от основно значение. Сгъваемите и  леснопреносими конструкции са с безспорно предимство. Вградените шкафове, стенните скрити легла и бифункционалните елементи ще ви бъдат особено полезни в пректирането на дизайна.

  1. Освободени пространства

Отворениет площи в едно малко помещение са задължително условие. Ако искате да имате свобода на действие и да постигнете визуално уголемяване на пространството изберете светли тонове и не претрупвайте обстановката с мебели и декорации. Винаги е добре да свеждате до минимум броя на мебелите. Твърде много украшения в стаята биха довели до нежелани отклонения и излишно отвличане на вниманието. Това лесно смазва пространството.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

Изборът на семпъл дизайн е за предпочитане. Даже една движеща се лампа на стената би могла да разчупи обстановката без да ви лишава от удоволствието да четете книга в леглото или да работите на бюрото си. Леки конструкции, нежни пердета, меки цветови нюанси и повече естествена светлина ще гарантират успешен проект.

  1. Правилно позициониране на мебелите

Като общо правило в дизайна на неголемите помещения е правилното позициониране на обзавеждането. Най-големите мебели слагайте винаги по-далеч от вратите. Нощните шкафчета, скриновете, съндъците за съхранение, табуретките и малките помощни масички могат да се поставят в близост до стената в задната част на стаята. За да се избегне излишното преграждане със стени, използвайте олекотени, плаващи  конструкции.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

Посредством обемистите мебели можете да създадете иновативни дялове в рамките на отворена площ без да поставяте строги граници между секторите. Така в едно общо помещение бихте могли да съчетаете присъствието на кухненски бокс, малка холова част и кът за спане.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

  1. Отворен дизайн

Най-сполучливите идеи за интериор на малък апартамент са свързани с избора на отворен дизайн. Това представлява своеобразна непрекъсната линия между отделните пространства. Постига се посредством прозрачни витрини, стъклени стени или секционни модули от отворен тип. Окачването на отвесни завеси също биха свършили добра работа.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

Една популярна идея е използването на случайно подредени отворени конструкции, разнообразни по форма и големина. Гъвкавите модули пропускат светлината в пространството и ви дават възможност за видимост в помещението от всяка позиция. Едновременно с функционалността си, тези секционни рафтове могат да съхраняват любимите ви книги или дребни декоративни акценти в стаята.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

  1. Завеси вместо стени

Дори и най-малките ходове може да окажат голямо влияние и да решат колко отворено да изглежда пространството. В тази връзка бихте могли да използвате очарованието и практичността на пердетата, вместо да поставяте стени между стаите.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

Една пищна завеса в подходящ едноцветен нюанс би била красив преход между хола и трапезарията, например. В случай, че имате нужда да обедините пространствата, просто ще приберете пердетата в ъглите на релсите. Това е лесен начин да хармонизирате обстановката и да достигнете най-вярната конфигурация за дома си.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

  1. Допълнителен ефект от огледала

Светлината определя пространствата в едно жилище. Колкото повече естествени отблясъци има в стаите, толкова по-широко изглежда помещението. В малките апартаменти се налага да прибягваме до допълнителни трикове, за да уголемим визуално площта. Един от най-ефикасните методи е чрез употреба на огледала. За да постигнем целта си трябва да позиционираме огледалото срещу прозореца. Отражението на слънчевите лъчи в него създават илюзията за допълнително пространство. Друго, не по-малко добро решение е да поставите огледала по цялата лицева част на гардероба си.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

За максимален ефект заложете на по-голямо огледало за стената. Съобразете визията му с общия декор на жилището. Добавете подходящата рамка или орнаментика по края му.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

  1. Избор на подходящи цветове

Признаваме, особено ни допадат изпъстрените стени, цветните рисунки и фигуралните елементи, изрисувани по тях. Когато имаме малко жилище, обаче, трябва да преразгледаме концепцията си. Шарените декорации и комбинациите от богати, наситени цветове затварят пространството. Затова е най-подходящо да използвате приглушени нюанси и меки пастелни тонове. Това е и една от причините скандинавския дизайн да е толкова често предпочитан при аранжирането на малки жилищни площи.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

Освен всичко друго, когато изберете леки нюанси си гарантирате лесен и плавен преход между помещенията. Дори и да ги боядисате различно, те балансирано ще съжителстват помежду си. Естествената светлина, комбинирана с правилните цветове ще осигури нужния простор и ще гарантира търсената естетическа визия.

  1. Употреба на килими и черги

Подовите настилки в един дом имат важна роля за цялостното изграждане на дизайна. При по-малките по площ жилища е добре да се заложи на еднотипно подово покритие, което да обединява помещенията в дома. Обикновено според стилистиката, хората залагат на ламинат, естествен паркет или стилно дюшеме. Плочките не са особено подходящо покритие, затова те могат да бъдат употребени единствено в кухнята и банята на жилището.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

За да създадете повече уют обикновено прибягвате до избора на подходящ килим или чердже за стаята. Когато, обаче, обзавеждате малък апартамент е добре да се лишите от тази подробност. Всяко поставяне на допълнителен пласт на пода затваря обстановката и помещението изглежда значително по-малко. Можете да използвате малка чергичка или кръгло килимче само, ако търсите особен акцент в помещението. Под масичката за кафе или под люлеещия се стол в хола например. Всичко останало би изглеждало претрупано и излишно.

  1. Използвайте височината максимално

Не всички дизайнерски идеи за малки апартаменти са свързани с конкретен ред и оформление. Понякога поглеждайки нагоре към тавана ни хрумват нови нестандартни решения.

Когато декорирате малко жилище трябва да се убедите, че сте усвоили максимално площта във височина. Един скос в стаята може да се окаже ново използваемо пространство в стаята. Лека тръбна конструкция, малка стълба и ето ви отлично решение за дрешник над главите ни в спалнята.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

Стратегията за използване на пространствата във височина е особено ефективна и позволява влагането на повече креативност и практични решения в действие.

Един от стандартните начини да уползотворите високите части на стаята е да повдигнете на тази позиция секционните шкафове и рафтове за съхранение на вещи. Това решение ще осигури допълнителен простор в долната част на помещението.

Ефектните полилеи повдигнати на високо, както и смелите декоративни решения по тавана също са подходящ начин за отваряне на площта.

  1. Определете линии в дизайна

Всеки дизайн и конфигурация може да се разглежда като съвкупност от линии, които придават определена насоченост в обстановката. За да изберете най-добрия дизайн за малък апартамент трябва да сте сигурни, че линиите в пространството са в паралел с общия поток и посоката на движение. Перпендикулярността в направлението на линиите затваря помещението и го прави да изглежда значително по-малко и по-тясно.

10 съвета за обзавеждане на малко жилище

Тези линии се определят с част от интериора. Могат да бъдат летвите на паркета или дюшемето, позицията на мебелите в стаята, както и посоката и формите да дребните детайли в обзавеждането.

Спазвайте оста на движение, това безспорно ще гарантира усещане за простор.

За да обобщим всички дизайнерски идеи за създаване на удобен и красив малък апартамент ще ги сведем до три основни фукции: минимизирани площи с елементарна, изчистена визия, стилен подбор на меки пастелни тонове и подсилване на визуалните измерения.

Всичко това се постига с разнообразни дизайнерски решения, свободомислие, креативност и доза желание. Всеки от нас може да постигне оптималната среда за собствените си нужди. Една смяна на тапет или разместване позицията на обзавеждането могат да променят ефективно визията на дома. Не пропускайте тази възможност!

източник

Онлайн магазин на GRANDecor