Нека бъде светлина … но каква?

Нека бъде светлина ... но каква?

Осветлението е един от най-важните елементи на интериорния дизайн – независимо дали става въпрос за жилище, заведение или търговска площ. Колкото и да е хубав дизайна, без подходящото осветление, което правилно да подчертава акцентите му – красотата му ще бъде помрачена в буквален и преносен смисъл.

Може би, говорейки за осветление, трябва да започнем от видовете осветление . Според характера на осветлението се различава насочено и дифузно (разсеяно) осветление.

Насоченото осветление подчертава обема на предметите, като създава осветени места и дълбоки сенки, подобрява видимостта и дълбочината в пространството, създава настроение и жизненост.  Ако имате стенна декорация или декоративна мазилка на някоя стена или пък просто стената ви е в различен цвят и е направена така, за да бъде акцент в помещението – тя задължително трябва да се освети с насочено осветление. Същото важи и за картина на стената или скулптура – не случайно в галериите произведенията на изкуството са с насочени светлини. От една страна осветлението увеличава акцента върху декорацията, а от друга страна това, че осветлението е насочено към стената, създава мека, топла осветеност на останалата част от стаята.

Дифузното осветление от своята страна се характеризира с равномерност във всички посоки, заличава сенките в предметите, но създава известна пластичност в овалните форми, носи спокойствие.   То е подходящо за осветяване както на големи, така и на малки помещения, където имаме нужда светлината да се разпръсне и да създадем усещане за пространство.

Двата вида осветление се комбинират много успешно в различни интериори,  а и дори в едно и също помещение чрез създаването на няколко кръга осветление или чрез комбинирането на различни видове осветителни тела.  За осветлението в различните типове помещение – какво е подходящо, как да се комбинира, какво означава кръгове осветление и какъв ефект може да носи всеки един кръг осветление в помещението, ще говорим на следващата ни среща.

 За повече информация: www.interiorendesign.com

Автор: интериорен дизайнер Димитър Петков