Модерен и функционален дизайн на апартамент в София

Модерен и функционален апартамент

Красивият и практично подреден дом е задължително условие, за да се чувстваме истински щастливи в личното си пространство. Именно затова е важно обзавеждайки да следваме изискванията за функционален дизайн и комфортна среда.

Отвеждаме ви в един модерен апартамент в София, по дизайн на арх. Мартина Радева и арх. Славчо Филипов от IRchitect. Двуспалното жилище е напълно преобразено след като е закупено от млада двойка и е обзаведено според техните изисквания за функционалност, простор, светлина, уют и наличие на естествено дърво в комбинация със зелени акценти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Модерен тавански апартамент във Франция

На пръв поглед впечатление правят две неща: изчистените линии в архитектурата на жилището и прецизния подбор на цветове. Нюанси на зелено, синьо и сиво се преливат на изчистен бял фон. Използвани са целенасочено в концепцията на всяко от помещенията. Белият цвят се явява солидна основа, която гарантира простор, а останалите цветове, използвани предимно в текстила, са в отличен баланс с пода, гардеробите и масите от естествено дърво.


 

Обзавеждане за апартамент от GRANDecor


 

Най-голяма площ заемат обединените хол, кухня и трапезария. Всеки отделен кът е обзаведен максимално функционално с лесна проходимост и без излишни елементи. Едноцветната мека мебел е позиционирана на едната стена, а трапезарната маса с място за шестима стои срещу нея.

Кухнята е отделена посредством барплот, който освен разделител на пространство, служи и за увеличаване на работната площ за готвене. Интересен акцент са геометричните фигури на кухненския гръб, които са получени от специфичната подредба на нарязани едноцвети плочки. Декоративният мотив изпъква на фона на изчистени кухненски шкафове в бяло и разчупва монохромната визия на кухнята.

Модерна кухня в бяло

Интересно решение на архитектите е да изградят шкафове около двата големи прозореца в дневната и по този начин да образуват удобни ниши обримчени в дърво. Така те осигурява допълнително място за сядане край прозорците и то на топло, тъй като радиаторите остават вградени с долния ред шкафове. Ако не смятате, че това е идеалното място за усамотение с книга в ръка, то тогава трябва да обърнете внимание на мекия, зелен пуф до малката библиотека.

Кът за четене до прозореца

Осветителните тела са модернистични и се вписват отлично в младежката визия на това градско жилище.

Спалнята е малка, но чудесно подредена. Голям прозорец допуска светлина в пространството, а зелените завеси са в тон с общата концепция на дома.

Втората спалня е превърната в кабинет, тъй като младото семейство често работи от вкъщи и има нужда от творческа атмосфера в уютна среда.

Банята и тоалетната са истинско бижу. Обзаведени са с вградени санитарни уреди, пода и стените са покрити микроцимент, а плочки в синьо и бяло копират шарките на кухненския гръб. Огледални шкафове изпъкват отлично на този фон и визуално отварят помещенията.

Макар и не голямо, това жилище е пример за отлично разграфени пространства, функционално обзавеждане и балансирана цветова гама. Чудесен дом за млади и практични хора.

Дизайн: Студио за интериорен дизайн IRchitect
Снимки: Стефан Иванов

Онлайн магазин на GRANDecor