Как да внесем японски стил в интериора

Как да внесем японски стил в интериора

Една дума обобщава всичко: Дзен (Zen) – премерен стил с характерно модерно звучене, характеризиращ се с простота, хармония и баланс. Традициите в Япония винаги са оказвали влияние в архитектурния и интериорния дизайн. Японският стил гарантира чист и подреден живот. Балансиран е, подчинен на ред, древни обичаи и любов към красотата на природата. Когато човек се впечатли от древните церемонии и японския начин на живот, културата лесно става важно отражение в ежедневието му. В този източен дизайн преливат спокойно докосване и доза съвършенство. Нека внесем японски стил в интериора на дома си. Ето как:

Елементи от природата за японски стил в интериора

Японската култура е наситена с любов и уважение към природата. Най-добрият начин да се поддържа силна връзка с естествения свят е да се пренесе природата на закрито. Добавянето на традиционни японски растения, като бонсай и бамбук  във вашия дом ще внесе малко източно културно докосване. Помислете за добавянето и на растения като палми или орхидеи, които ще послужат за прекрасна естествена декорация. Японските домове внасят природата вътре и чрез големите прозорци, през които се открива широка видимост към натуралното. Отворете дома си за чудесата на природата!

Ваните – важен елемент в японския интериорен дизайн

Точно като растенията, елементите, свързани с вода, са неизменна част от японския дизайн. Офуро – баня на японски е свързана с почивка и спокойствие. Ваната най-често е малка, но дълбока и обикновено снабдена с пейка. Тази тенденция е набрала особена популярност в съвременното обзавеждане. Превърнете вашата баня в специално местенце за отдих. Сложете си традиционна източна вана. Това е най-добрият начин да имате идеална спа среда в дома си.

Плъзгащи се врати или паравани

Автентичният японски параван се нарича Шоджи, и това е съществен елемент от дизайна в японските домове. Въпреки изявената си традиционност, той помага за едно модерно обзавеждане.  Поради високата цена на жилищата, японските домове обикновено са малки и много от жителите наемат апартаменти, така че опазването на всеки квадратен сантиметър от пространството е от съществено значение. За разлика от стандартните врати, тези плъзгащи се паравани спестяват доста пространство.


 

От магазина: Декоративни паравани


 

Автентичните японски стени се правят от прозрачна хартия в дървена рамка. Съвременните версии могат да бъдат и стъклени с дървена решетка. Друг ключов елемент на тези паравани и прозрачни стени е, че за разлика от вратите, те не блокират естествената светлина и гледката към природата.

Елементи от дърво и бамбук

Един от най-добрите начини за хармонизиране с природата е да добавите естествени дървени елементи в дома си. Японската култура е известна с изобилието от дървo в домовете. Стени, врати, плъзгащи панели и рамки – всички са изработени от естествено дърво. Най-често използваната дървесина е клен, кипарис, бучиниш и червен бор. Бамбукът е също много популярен дървен материал, използван за декоративни цели, както може да се види на някои от снимките. По същество, текстурата на дървото може да се види навсякъде в японския дом.

Антре в японски стил

Обзавеждане за антре в японски стил е нещо специално. Антрето се нарича Genkan. Това е областта, която посреща посетителите а също и мястото, където обувките веднага се заменят със закрити чехли. Както можете да забележите на една от снимките, на входа има шкаф наречен getabako, който се използва за съхранение на обувки. Даже и в антрето правят впечатление опростеният дизайн, дървените елементи и многото естествена светлина. Гранитогресът е доста популярен, особено при входовете.

Поддържането на ред в антрето е задължително.

Японски стил мебели

Повечето мебели в Япония са поставени ниско до земята, или когато става въпрос за различни церемонии, подовите възглавници обикновено изместват традиционните мебели. Имитацията на тази естетика на дизайна можете да постигнете лесно, като подредите всичко ниско до пода. По-автентично ще изглежда , ако поставите ниска холова масичка и нахвърляте възглавници около нея. Така си гарантирате и малко повече романтика. Най-общо казано, японският стил мебели могат лесно да се впишат в дома ви.

Минималистичен профил на дизайна

Както вече споменахме понякога в автентичните японските домове няма много мебели. Как можем да постигнем този естетичен дизайн? Номерът е да заложим на прости форми и изчистени линии. Повечето привърженици на модерното обзавеждане ще намерят този стил за лесно възпроизведим. Мебелите трябва да бъдат модерни, изчистени и от естествено дърво. Осветлението е поставено под ъгъл и да е съвременно. Можете да заложите и на традиционните фенери. Всяка вещ и мебел в дома трябва да имат точно определено място и конкретна функция. Изучаване изкуството на Фън Шуй ще ви помогне да проектирате свой минималистичен интериор.

Отворените пространства и естествената светлина са ключови

Отворени пространства и естествената светлина изобилстват в японските домове, носейки със себе си спокойни гледки и цветовете на природата. Големите прозорци и тавански капандури са идеалния начин да добавите светлина и японски стил в интериора. Избягвайте тежките завеси. Придържайте се към леки и феерични материи.

Предпочитаните цветове

В съответствие с естествената красота на външния свят, японските домове обикновено съдържат цветове от природата. Преобладаващите тонове са получени от кафяви дървени елементи, както и от зелени растения. Настилките са от дърво или сиви каменни плочки, а повечето стени са заменени с платна, които са обвити в непрозрачна хартия.Този дизайн води до проста и неутрална цветова палитра. Също така, не забравяйте да добавите много зелено чрез естествени стайни растения. Простотата е ключова при избора на тоновете. Както казват съвършенството се крие в простичките неща.

За да обзаведете дома си в японски стил, обърнете внимание на детайлите, които вече разгледахме и успехът ви е гарантиран.

Онлайн магазин на GRANDecor