Какво трябва да знаете когато избирате акцент в интериора

Акцентът в интериора е един от основните елементи на всяка стая. Казано по-просто, това е фокусната точка – първото нещо, което забелязваме щом влезем в дадено помещение. Той трябва да привлича вниманието и да бъде основата, около която се изгражда останалата част от дизайна.

Ако планирате интериор, добре е да се съсредоточите върху него и да го подчертаете. Това ще ви улесни много при обзавеждането и декорацията на стаята.

Акцент в интериора може да бъде:

Прозорците и гледката отвън

Лесен избор за фокусна точка е гледката от прозорците на жилището, в случаите, в които тя е впечатляваща и създава приятна атмосфера. Независимо от интериора, мебелите и декорацията, погледът ни несъзнателно бива привлечен от прозореца, затова е много лесно да го превърнем в акцент.

Ако имате късмет с красива гледка, всичко, което трябва да направите е да оставите прозорците максимално открити през деня, като използвате леки и ефирни завеси, които не скриват изгледа.

Гледката отвън като фокусна точка

Камина

Ако в стаята има камина, тя естествено се превръща във фокусна точка без да целим това и да правим нещо специално, просто защото притегателната сила на огъня е голяма и той ни грабва несъзнателно. За да подчертаете чара на камината, използвайте стилна облицовка или красиво произведение на изкуството над нея.

Камината като акцент в интериора

Интериорни ниши

Интериорните ниши привличат погледа и често се използват като декоративен акцент. Може да поставите в тях статуетка или оригинален аксесоар, а за да подчертаете красотата му допълнително, използвайте насочено осветление.

Акцентно осветление

Арка или свод

Ако присъстват в помещението, арките привличат погледа и лесно се превръщат във фокусна точка. Обикновено разделят визуално стаята на две зони. За да ги подчертаете може да ги облицовате или боядисате различно от останалите стени.

Арката като акцент в интериора

Създайте своя фокусна точка

Ако жилището ви не разполага с някакви особености, най-лесно е да създадете свой собствен акцент. Това може да бъде:

Акцентна стена

Използвайте най-отдалечената стена от влизането в стаята. Може да я декорирате с фототапет, интересна мазилка, различен цвят боя.

Голям фототапет със слънчеви лъчи в гората

Произведение на изкуството

Красива картина, статуетка или огледало с интересна рамка са чудесен акцент, стига да са подбрани правилно и съобразени с останалия интериор. Поставете ги на нивото на очите и ги подчертайте с допълнително осветление.

Картина като акцент в интериора

Определена зона

Стената зад леглото в спалнята, гърбът на кухнята, зоната на душа в банята, са идеални места за фокусни точки. Боядисайте ги в различен цвят или сложете различни плочки, като се уверите, че следвате общия стил на помещението.

Акцентна стена в спалнята

Мебели

Голяма и атрактивна мебел, като диван, кресло или легло също може да служи за фокусна точка. Това най-често се случва в дневната, трапезарията и спалнята, където са най-обемните мебели. Използвайте красива ваза или друг аксесоар за масата, интересно одеяло или стилни декоративни възглавнички за дивана, за да привлечете вниманието.

Най-честите грешки, които можете да допуснете

Наличие на повече от една фокусна точка

Това е често срещана грешка, особено ако стаята има две отделни зони – кухня с трапезария, например. Тогава може да бъде изкушаващо да създадете два акцента, но ефектът ще е по-скоро негативен. Изберете един фокусен център, около който да се съсредоточите, а всички останали елементи трябва да са допълващи.

Пропускате да подчертаете акцента

Не разчитайте, че фокусната точка е достатъчно атрактивна за да привлича вниманието, а я рамкирайте с подходящи цветове, осветление, дизайнерски елементи.

Не обръщате достатъчно внимание на осветлението

Най-добре е всяка фокусна точка да има собствен източник на осветление, който да ѝ помогне да се открои.

Създаването на интериорен акцент е важна част от обзавеждането и декорирането на жилището, затова подхождайте към тази задача с внимание и ще се радвате на отличен резултат.