Винтидж дизайн в Швеция

Винтидж дизайн в Швеция

Тази малка къща, построена в края на 1950г., се намира в шведската провинция Даларна, на брега на езерото Силян. Тя заема площ от 78 квадратни метра, върху които умело са разположени всички необходими помещения. В обзавеждането й наблюдаваме красив винтидж дизайн.

Може би не знаете:

Думата винтидж произлиза от френската „vendage“ и най-общо казано се тълкува като реколта. Асоциира се с периода на зреене на гроздето и повишаване на качеството на продукцията. С тази дума се свързва отлежалата реколта, характеризираща се с отлично качество и висока стойност. С течение на времето, винтидж стила се пренася както в модата, така и в домовете ни, като свидетелство за качество и ретро чар. Когато става дума за интериорен дизайн, няма да сбъркаме, ако си представим премерена доза фина орнаментика, старинно и класно излъчване, високо качество, изисканост и неподправена романтика.

Има няколко основни правила за постигане на съвършенство при работата с обзавеждане в стил винтидж:

  1. Използване на акценти и елементи от конкретна епоха, които са били актуални и луксозни за времето си. За целта, може да посетите магазини за антикварни стоки или просто да се доверите на механично състарените мебели, които производителите предлагат днес.
  2. Всеки малък акцент в къщата внушава ретро чар и подсилва въздействието. Избягвайте, обаче, претрупването на интериора. В работата по винтидж дизайн има риск от това, тъй като доста от античните предмети са с прекалено богата орнаментика. Използвайте ги умерено като акценти на определени места. Забелязахте ли празните рамки за картини, окачени на стената? Те са още една креативна идея за декорация, не мислите ли?
  3. За предпочитане е фона в помещенията да е максимално светъл. Белите стени и подове създават усещане за простор и са чудесна предпоставка винтидж мебелите да изпъкнат. Тапетите с флорални или фигурални мотиви ще подсилят романтиката в помещенията.
  4. Усещането за неподправения чар на отминалите години е важен елемент от този тип дизайн. Състареното дърво на масата, олющената боя на леглото и старинните шкафове са характерни за популярния винтидж стил.

Ако спазите тези основни изисквания, няма съмнение, че ще получите красив и въздействащ винтидж интериор. Това са постигнали и дизайнерите, работили по проекта на този дом. Шкафове и рафтове с ретро излъчване, както и многостепенни етажерки подсилват обстановката в кухнята и всекидневната. Старото легло в спалнята, покрито с памучни драперии също е характерен елемент от романтичния стил. Тръбните елементи и кованото желязо по мебелите създават усещане за отминала епоха.

Ръждивите отенъци, старинният камък, и красивите орнаменти от бронз са голямо предимство при създаването на винтидж дизайн. Висящите метални осветителни тела с овални форми са характерна част от помещенията. Дребните акценти, като свещник върху масата, газов фенер на пода или овехтяла дървена закачалка на стената са част от традиционните детайли в постигането на винтидж стил.

Важен е усетът за баланс и хармония. Внесете романтика в дома си с нежни и качествени акценти. Аранжирайте с изискан вкус, за да постигнете подчертана естетика. На добър час в начинанието!

Снимки: Magdalena Björnsdotter

източник

Онлайн магазин на GRANDecor