Внушителна българска архитектура насред Добруджа

Внушителна българска архитектура насред Добруджа

Има проекти, които носят послание, изглеждат специално и въздействат безапелационно. Още по-специални са, когато се намират в България. С един такъв страхотен дом ще ви запознаем в днешната ни публикация.

Той е разположен в Североизточна България, сред земеделска площ, и е дело на българските професионалисти от I/O architects. Отличава се със специфичната си позиция – в хълмиста част, което обяснява и прекрасната панорамна гледка. Това местоположение на дома позволява погледа да достига надалеч и осигурява неприкосновен личен живот на собствениците.

Нетрадиционната българска архитектура е повод за гордост в този модерен дом. Голяма каменна облицовка от прави, унифицирани повърхности обгръща изцяло стъклената периферия на къщата. Създадено е усещането за издигане на постройката високо във въздуха. Единственият пробив в масивната каменна конструкция е входа към гаража, който все пак е разположен в ниската част на къщата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Красиво обзаведена къща на село

Същинската жилищна площ на дома се намира във височина. Изглежда семпло, но модерно и практично. Издигайки се над земята и благодарение на извънгабаритните стрехи, този дом добавя усещане за сложност и уникалност. Интериорът е интересен и ефектен. Цялата площ е облицована в стъклени френски прозорци с масивна метална конструкция, а достъпът на естествена светлина от всички посоки и прекия поглед навън е тънката връзка с природната картина на Добруджа.

Пропорциите и материалите, използвани в създаването на дома са идентифициращия елемент в амбициозния проект на българските дизайнери. Във вътрешността на къщата доминират дървени облицовки от местни видове дървесина. Дори верандните площи около постройката са изградени с масивни летви от дървен материал. От пода до тавана, всичко е избрано в атрактивния светъл цвят ясен. Мебелите са масивни и кожени, а като цяло обзавеждането е минималистично. Свободните площи преобладават, а това, на фона на прекрасната гледка отвън е като че ли задължително. И в хола, и в трапезарията, и в спалнята присъства елементът кожа в черен цвят. В паралел с дървените облицовки във всички помещения, обстановката е стилна и уникална.

Целият интериор е решен в минималистичен стил. Прозорците, простиращи се до земята допускат светлината навсякъде. Леки завеси присъстват единствено в декора на спалнята и банята.

Изключително впечатляваща е визията на мокрите помещения, съчетани в една обща площ с тоалетна и място за къпане. Стените, таванът и нетрадиционно, но дори подът тук са от естествено дърво. Намираме това за интересно и креативно решение на дизайнерите.

Приземната жилищна площ става видна единствено от вътрешността на двора. Богата зеленина заема цялото пространство, а живата ограда от плътно разположени дръвчета са красиво допълнение към екстериора на дома. Стилен правоъгълен басейн е част от модерната визия на двора. Изчистените линии преобладават и в екстериорната среда.

Не е ли прекрасен този дом? Насладете се на необятната и неподправена българска гледка, поемете дълбоко дъх и запазете чувството за тишина, чистота и простор в душите си!

Снимки: Assen Emilov

Онлайн магазин на GRANDecor