идеи за етажерки за стена: Етажерка дърво

Етажерките за стена са функционални и стилни, и са чудесен начин да декорирате скучните, празни стени. На тях може да съхранявате книги, снимки в рамки, сувенири. Рафтовете са практични защото не заемат място и са подходящи и за най-малките помещения. Разнообразието от форми, материали и размери превръща етажерките в стилен интериорен елемент.

Предимства на етажерките

✔️ Не отнемат от пространството на стаята, а нужните вещи винаги са на една ръка разстояние;

✔️ С помощта на уникални етажерки за стена или свободностоящи такива може успешно да разделите стаята на функционални зони – зона за почивка, за четене, за работа и т.н.

✔️ Освен практична, етажерките имат и декоративна функция и придават цялостен и завършен вид на интериора;

✔️ Може да си купите или дори направите собственоръчно уникална етажерка за стена на съвсем достъпна цена, също така се монтира много лесно и бързо.


 

Етажерки, рафтове и поставки от GRANDecor


 

Размери на етажерките

След като изберете мястото, на което ще поставите етажерката трябва да определите и нейните размери.

Височина – зависи от размера на стаята и функцията на рафта, както и останалите мебели и декоративни елементи, но най-удачно е етажерките да се поставят на височина около 1.80 м. от пода.

Дължина – решението отново е индивидуално според формата и размера на стаята както и дължината на самата стена. Етажерките, използвани за съхранение на книги или предмети от бита обикновено са по 90-100 см. но има и модели, които заемат цялата стена.

Дълбочина – определя се според предметите, които ще подредите на етажерките. Стандартния размер на плоскостта е от 20 до 45 см.

Разстоянието между отделните рафтчета обикновено е 20-30 см. но всичко се преценява индивидуално, важното е да се естетически издържани и удобни за ползване.

Модерна стенна етажерка шестоъгълникОт какъв материал да са етажерките

Класическите етажерки са от дърво, ПДЧ или МДФ плоскости. Те са подходящи както за традиционно, така и за модерно обзавеждане. Дървото внася уют и топлина и пасва на всеки интериор. Етажерките могат да бъдат изработени от пластмаса, метал или стъкло. Могат да са с гланцирана или матова повърхност, изборът зависи от интериора на стаята и вида на етажерките. Най-важното условие е материала да е здрав и устойчив.

Функция и дизайн на етажерките

Когато търсите идея за етажерка, важно е да помислите каква роля ще изпълнява тя в интериора на стаята. Най-често рафтовете имат декоративна функция. Дизайнът на етажерката, чиято цел е да бъде интериорен акцент, безспорно е много важен. Тя може да бъде изработена от ковано желязо или дърворезба, а върху нея се поставят красиви предмети с висока декоративна стойност – свещник, ваза с цветя, ценен сувенир.

Етажерките за стена имат и практична функция, тъй като съхраняват различни предмети от бита, до които имаме бърз и лесен достъп. Те са особено важни в детската стая, тъй като осигуряват място за книги, помагала, играчки. В хола, най-често се използват като мини библиотека, а в спалнята са място за козметика и лични принадлежности. На етажерките в кухнята може да съхранявате готварски книги, подправки, ефектни сервизи за кафе.

Разгледайте нашата галерия с 25 идеи за етажерки за стена

Онлайн магазин на GRANDecor