Щастливи у дома: Кратък наръчник за постигане на хармония с домашната среда

Щастливи у дома - кратък наръчник за постигане на хармония

Редица източници ни предлагат стотици съвети за това как да превърнем една сграда в истински дом и как да бъдем щастливи у дома. Тъй като “Щастливи у дома” е нашето мото, решихме да обърнем внимание на това, как се постига домашно щастие и хармония със заобикалящата ни среда.

С тухли и хоросан, дърво и стомана, не просто строим стени, а създаваме съзвучие от мечти, спомени и лични истории, място, където съзнанието се освобождава, а душата разкрива своята неподправена същност. Именно в стремежа си към постигането на такава хармония у дома, превръщаме архитектурата в музика, а опитът в искрени взаимоотношения както с построената сграда, така и с любимите хора, с които я споделяме.

В същината си домът е мястото, където намираме радост – лична и споделена. Но как човек намира радост сред четири стени? Съзнателно или не, ние не преставаме да копнеем за пленителната красота на природата и за всички приключения и емоции, които можем да изживеем навън. Но копнежът по топлия уют на дома е не по-малък! Само когато се чувстваме щастливи у дома, намираме баланс с непосредствено заобикалящата ни среда, както и една инстинктивно осезаема сигурност и материален израз на многото аспекти на нашето собствено ‘Аз’.

Вдъхновени от домашния уют и всички позитиви, които той носи за човека, ви предлагаме 10 простички начина да намерите радостта и да се почувствате истински щастливи у дома.

Как да постигнем хармония с домашната среда

#1 Интимно лично

В много отношения, домът ни е физически израз на нашата собствена личност и уникална индивидуалност. Затова колкото по-лична и по-близка до сърцето ни е домашната атмосфера, толкова по-интимна е връзката ни с жилището, а оттам и по-голям потенциалът да намерим радост и хармония у дома. Независимо дали това намира израз в любимите ни цветове, голямата ни колекция от плочи, или изложбата на семейни снимки – домът ни предлага широк и разнообразен спектър от средства, чрез които да изразим себе си и да персонализираме пространството.

#2 Ред в хаоса

Почивка у дома

Един добре подреден и чист дом може да ни осигури радостта от това да живеем без стрес, в безопасна среда, в която цялото ни същество може да се отпусне в безгрижно блаженство. Разбира се, не е задължително да налагаме спартански порядки за да постигнем оптимална хармония. Просто трябва да намерим своя собствен ред сред хаоса от идеи и вещи, които обитават дома ни.

#3 Домът се променя заедно с нас

Ние непрекъснато се променяме. Ако искаме да се чувстваме истински щастливи у дома, трябва да позволим и домът ни да се променя заедно с нас. Пренарежданията или пълното преобзавеждане на помещенията, обаче, не винаги е най-функционалната алтернатива. Дори и малките промени могат да имат огромен ефект, когато те са в перфектна хармония с промените в нас самите. Важното е да направим необходимото, така че домът ни да остане удобен и уютен, макар и променен.

#4 Перфекционисти ли сме?

Уютна домашна среда

Всички сме ахвали от възхищение разглеждайки лъскавите списания за домашен декор. Но нека бъдем реалисти! Нашите домове никога не могат да изглеждат толкова перфектни! Рано или късно, ежедневието и времето оставят своя неумолим отпечатък върху вещи, елементи и черти и „развалят” перфектния им вид. Но това не е повод за безпокойство! Вместо да се стресираме, можем да прегърнем малките несъвършенства и да ги оставим да се впишат в домашната атмосфера, или да намерим начини да ги прикрием, ако все пак се стремим към максимално перфектен изглед.

#5 Да приветстваме елементите

От Васту Шастра до Фън Шуй, от древни времена благоговението пред природните елементи и тяхното осезаемо присъствие в жилищата ни остава неизменно. Въздух, огън, вода или земя – всеки от тях има своето място в дома ни за да постигнем баланс и хармония с околния свят. А когато добавим и щедрата топлина на слънцето, домът ни засиява с жизнерадост и настроение.

#6 Да вдъхнем живот

Домашни растения

В резултат на съвременната ни прагматичност, изкуствените артикули и склонността ни към перфектен ред, много пространства изглеждат някак стерилни и безжизнени. Без значение колко впечатляващ е дизайнът и естетиката, една къща никога не е истински дом без осезаемото присъствие на живот. Затова търсим в природата вдъхновение, за да внесем повече виталност в нашия дом. От стайни растения до впечатляващи екстериорни ландшафти, зелените площи са перфектна рецепта за щастие у дома.

#7 Място за уединение

Понякога искаме просто да се измъкнем и скрием от всичко и всички. Движени от функционалните изисквания, обаче, нашите домове рядко предоставят възможности за такива моменти. Колкото и малък и непретенциозен да е един домашен оазис на спокойствие и релакс, наличието на такова лично пространство, където да можем да се уединим сами със себе си, е от изключителна важност за да се чувстваме щастливи.

#8 С чувство за хумор

Забавна картина с куче

Някои нестандартни приумици винаги са повод за усмивка дори и в най-скучния или натоварен ден. Монтирането на забавна люлка в сърцето на всекидневната, скандално провокативна графика върху стените на кабинета, въвеждане на забавна тема в декора, или нарушаване на всички правила на дизайна, могат да бъдат прояви на вашето чувство за хумор и оригинално мислене.

#9 Да поканим света в дома си

Нашият дом не е тясна мидена черупка, в която живеем откъснати от света, а по-скоро ведра шатра, която споделяме с членовете на семейството си, с приятели, колеги. Затова не бива да забравяме да осигурим място за мечтите, идеите и амбициите на всички, които споделят нашия дом с нас. Изтъкаването на „гоблен” от различия не само добавя вкус и характер на дома ни, но и предлага широк спектър от преживявания, които внасят собствените си радости в нашия свят.

#10 Безцеремонно аз!

За да открием радостта и да се почувстваме истински щастливи у дома, важно е физически и архитектурно да го изградим като пряко отражение на това кои сме ние, така че той да разказва историята на нашия живот. Това не само прави домът ни много по-впечатляващ естетически, но и утвърждава нашата собствена идентичност и душа.