Тенденции в интериора 2020

Какво е новото в интериорната мода и какво е остаряло? Предлагаме ви обзор на някои модни тенденции и съвети на дизайнери и архитекти за създаване на съвременен стилен интериор, наложили се още през първите месеци на годината.

Основни тенденции в интериорния дизайн през 2020

Интериорните тенденции засягат основни направления във вътрешния дизайн като цветови комбинации, основни интериорни стилове, техники за постигане на определена визия и конкретни детайли, които спомагат за това.

Нека ги разгледаме подробно.

Цветове в интериора

Остаряло: Неутрален монохром
Топло или студено, пастелно или графитено – сивото вече не е на мода! Неутралната гама губи позиции и водещите дизайнери са сигурни, че дори на скандинавците им е омръзнало от сиво, колкото и да харесват традиционните неутрални монохромни цветови решения в интериора.

✔️ Ново: Ярък монохром
Дизайнерите все по-често побеждават предразсъдъците на клиентите към ярките цветове. Червено, синьо (цветът на 2020та година), зелено, жълто – ярките цветове се считат за най-добрия начин за справяне с интериорния „витаминен дефицит“. Според модните тенденции, през 2020г. ще преобладават интериори с един преобладаващ ярък цвят. Кой каза, че монохромът е задължително в черно и бяло?!

Модерна кухня в жълтоДизайн: Lookofsky Architecture

Остаряло: Студени тонове
Нюансите на студената част от цветовия спектъра излизат от мода. Декораторите все повече са склонни да вярват, че студената гама прави интериора некомфортен. Студените тонове предизвикват меланхолия и изглеждат скучни независимо от сезона.

✔️ Ново: Топли тонове
Платове за тапицерия, стенни декори, интериорни аксесоари – всички сфери са запленени от любовта към богатите, топли цветове. Европейските звезди на интериорния дизайн прогнозират, че през 2020г. най-популярни ще са винените нюанси, както и естествената топлина на цветовете на зехтина, шоколада и охрата.

Интериор в топли цветовеДизайн: RH


 

Обзавеждане в ярки цветове от GRANDecor


 

Интериорни стилове

Остаряло: Индустриален стил
Трендсетърите в интериорния дизайн прогнозират спад в общата мода за стилово оформление на интериора на тавански помещения, мансарди и мезонети в индустриален стил. Вроденото желание на човека за комфорт надделява над по-суровата индустриална естетика на бившите нежилищни помещения. Те изглеждат твърде студени и неуютни, а у дома търсим топлина и комфорт, казват специалистите.

✔️ Ново: Английска класика
Историята, както знаете, върви по спирала и на цикли. Ето как модата на добрата стара класика се завръща, в духа на кокетните котиджи и охолните имения на английската провинция, които така добре познаваме от романите на Бронте и Остин. Разбира се, не говорим за дърворезба и злато като в бароковите дворци, но уютът в британски стил се завръща с нова сила през 2020г. Тапицерии на цветя, кокетни аксесоари, камини и класически мебели – това е новата тенденция!

Интериор в английски стил

Остаряло: Гланц
Дизайнерите са убедени: новото десетилетие не приема гланца. Въпреки популярността на стила през последните години, гланцът няма да се върне. „Лакираните” интериори с голям брой огледала и лъскави повърхности се смятат за отживелица. Те изглеждат неестествено и някак нелогично в наши дни, когато водеща тенденция е етичното потребление и естествените потребности на всеки.

✔️ Ново: Органика и биофилия
Новата популярна тенденция се наричана „биофилия“. Терминът идва от гръцки език (био-живот, филос – любов) и буквално означава „любов към живота”. В интериорния дизайн и архитектурата това значение се интерпретира като силно влечение към природните форми, материали и мотиви. Развитието на технологиите ни отдалечава от корените на живота, което нарушава емоционалния фон на интериорите, които обитаваме, а психолозите са убедени, че човек се нуждае от природата, за да се възстанови. Това обяснява стремежа тя да бъде внесена в интериора по всякакъв възможен начин – чрез живи растения, чрез мебели от груба, необработена дървесина, чрез присъствието на естествени материали в техния естествен вид, форма и цвят.

Биофилия в интериора


 

Обзавеждане от естествени материали от GRANDecor


 

Техники в обзавеждането

Остаряло: Интериор като „от списание”
Дизайнерите са убедени в това, че съвременният интериор трябва да е не просто красив, но най-вече обитаем. Дори да успеете да пренесете всички идеи от „лъскавите” списания, най-важното е интериорът да не е „стерилен”. Живеем във времена на активно търсене на все повече и по-силни изразни средства за изявяване на личността. На кого му е нужен безличен „нагласен” интериор?! 2020г. е годината на новата тенденция за създаване на ярки, персонализирани, лични и индивидуални пространства.

✔️ Ново: Неправилни форми
В съвременния интериор, както и в модата, има място и за отклонения. Дизайнерите отричат диктатурата на стандартите, определяйки стойността на всички и всеки. В интериора набират популярност неправилните форми, вещи, които не се стремят към точните пропорции на сфера или на куб, а напротив, умишлено опровергават законите на златното сечение. „Без симетрия!” е новият стандарт.

Асиметрична спалня

Остаряло: Цялостна смяна на интериора
С един замах да променете атмосферата у дома, като изпразните най-близкия магазин за мебели (а и банковата си сметка!)? Това вече не е модерно! Декораторите ни подсказват, че изцяло обновените интериори са отживелица. Те приличат на шоуруми, вече нямат собствено лице и в тях не се чувства личностния елемент. Такъв интериор няма бъдеще.

✔️ Ново: Интериорен фюжън
Нашият дом е проекция на нас самите – нашите спомени, нашите вещи, нашите пристрастия. Дизайнерите ни учат да не се страхуваме в едно и също помещение да внесем вещи, различни по стил, изработка и време. Те са убедени, че един нов фотьойл ще стои прекрасно до винтидж скрина на баба, а вещи от битпазара и плетени кошници, донесени от пътешествията ни из Африка, ще внесат по-ярко изразен персонализиран характер на стаята. Такъв смесен интериор ще се възприема като живо, лично модулирано пространство, в което ще бъде по-лесно да се живее.

Интериорен фюжън

Интериорни детайли

Остаряло: Мозаечни пана
Трендсетърите в интериорния дизайн са убедени, че този декоративен елемент не е успял да премине в новите тенденции за 2020г. Алтернатива е използването на вложки от естествен камък или отделни плочи. Те са по-добре свързани с концепцията на съвременните интериори „завръщане към природата”.

✔️ Ново: Имитация на мрамор
Използването на естествен мрамор като символ на блясък и лукс в интериора, се смята за отживелица. От една страна, той не е много практичен и е труден за обработка, а от друга, е и един от най-скъпите материали. Затова, мраморните вани и дори мраморните плотове постепенно биват замествани от имитации на мрамор, изработени от керамични материали, гранитогрес и др. Тези материали се използват предимно при производството на мебели като холни маси, трапезни маси и като подови настилки.

Изкуствен мрамор в интериора

Остаряло: Арки
Експертите са единодушни: модата на арките, като архитектурен елемент от интериора, отмина. Хората някак им се наситиха, а и вече никой не ги включва в архитектурата на зданията. Съвременната архитектура се стреми все повече към създаването на отворени нефрагментирани пространства, така че няма нито технологична, нито визуална нужда от арки.

✔️ Ново: Подова мозайка
Камък, смлян на парченца с различна форма и големина, набити в бетон безразборно или подредени в подходящи форми и рисунки – иначе казано, „добрата стара мозайка” – се очертава като чудесна алтернатива на традиционния паркет и дори на килима. Дизайнерите са повече от сигурни – такъв под ще изглежда мега-стилен!

Интериорна мозайка

Онлайн магазин на GRANDecor