Осветлението в спалнята често се пренебрегва в общия дизайн на светлинните решения в дома ни. От една страна, това се дължи на факта, че тази стая е място, където търсим максимален комфорт за сън и почивка и съзнателно създаваме една по-успокояваща атмосфера, в която светлината не е приоритет.

Колкото и вярно да е подобно разбиране, от друга страна е добре да имаме предвид и това, че не използваме спалнята единствено и само за сън. Това всъщност е едно доста оживено място и през будните ни часове от ежедневието. Събуждане рано сутрин, обличане преди да излезем от дома, четене или гледане на любим филм привечер, лека дрямка или просто кратка почивка в тишина и спокойствие – всички тези дейности се нуждаят от подходящо осветление в различните часове от денонощието.

Съвети за осветлението в спалнята

Всички имаме различни идеи за това как да изглежда нашата спалня и как бихме желали да се чувстваме в тази стая. Някои от нас искат тези изживявания да са по-драматични, други се стремят към релаксираща неутралност, а трети към романтика и интимност. Едно е сигурно – общият облик и настроение в спалнята до голяма степен се създава чрез добре премислен дизайн на осветлението, предварително проектиран до най-малките подробности.

Ето някои практични фактори, които са от особено значение при проектиране на осветителната инсталация и при избора и монтажа на подходящи осветителни тела за нашата спалня.

💡 За да постигнем оптимално и удобно за регулиране осветление, трябва предварително да определим разположението на мебелите в спалнята. Така, ще можем да предвидим и разположението на съответните осветителни тела, както и на превключвателите и контактите за тях.

💡 Добре е да предвидим комбинация от подвижни и фиксирани светлинни източници, за да осигурим достатъчно, както общо, така и целево и акцентно осветление в спалнята.

💡 Размерът и формата на стаята и общото пространство, с което разполагаме, определят размера, формата, дизайна и монтажа на централното осветително тяло. То не трябва да бъде прекалено голямо и все пак достатъчно, за да излъчва и разпределя светлината хармонично и равномерно до всеки кът на стаята. По-голяма и просторна спалня ще позволи голям и ефектен полилей или пендел, който ще служи също така и за впечатляващ акцент, привличащ вниманието и създаващ неповторима атмосфера на лукс и уют. Подобно осветително тяло би било обаче крайно неподходящо например в една таванска стая със скосен таван, обзаведена като спалня, или в детска/юношеска спалня.

Комбинирано осветление за спалня💡 Централното таванно осветително тяло не бива да се монтира директно над леглото, а по-скоро над долната му страна или в центъра на тавана на стаята и да виси на не повече от около 30см от тавана.

💡 Превключвателите и щепселите за осветителните тела трябва да бъдат разположени до входа на стаята и от двете страни на леглото. Препоръчва се опция за дублиране на действието им, т.е. да можем от различни зони в спалнята удобно да включваме/изключваме и регулираме осветителните тела, без риск от спъване в тъмното.

💡 Общото количество лумени за цялата спалня като стандарт варира между 2000 и 4000 лумена общо от всички светлинни източници в стаята. Разпределението им по зони е въпрос на лично предпочитание, но все пак може да се ориентирате към следната приблизителна схема: 1700 лумена за основното осветително тяло, 100 лумена за нощните лампи около леглото и 400 лумена за осветлението в зоната на гардероба/ в дрешника.

💡 Препоръчва се използването на димерни решения за регулиране яркостта на светлината от различните светлинни източници. Това ни дава възможност да контролираме къде и колко светлина ни е необходима в различните моменти от ежедневното ползване на стаята, а така също и да създаваме подходяща атмосфера според настроението ни.

💡 Цветната температура на светлинните източници е едно от най-важните съображения за осветлението в спалнята, тъй като тя оказва значително влияние върху нашето състояние. Доказано е, че бялата и синята светлина повишават бдителността чрез потискане на производството на мелатонин, което ги прави идеални за насочено/целево осветление.

От друга страна, по-топлото, жълто осветление е по-подходящо за четене, гледане на телевизия и релакс.

Видове осветление за спалня

Както общото пространство, така и всеки отделен кът и зона в спалнята се нуждае от подходящо осветление, в зависимост от дейностите, които редовно извършвате там. Освен това, осветлението в тази стая се очаква да създава успокояваща атмосфера за пълноценна почивка и релакс.

Експертите по осветление са категорични в това отношение: Ключът за постигане на този ефект е в изграждането на светлинни нива и подходящо комбиниране на видовете осветление.

Основно осветление

То позволява безопасно движение в цялата стая и служи като основа, върху която се изгражда цялостния дизайн на осветление.

Основно осветление за спалня💡 Ефективно общо осветление в спалнята можем да постигнем чрез комбиниране на естествена светлина от прозорци и (евентуално) капандури в тавана и изкуствени светлинни източници, разположени на различни нива.

💡 Най-често, изкуствените светлинни източници за общо осветление в спалнята са таванни осветителни тела, като плафони, полилеи и пендели, таванни вентилатор-лампи, както и стенни аплици, лампиони и настолни лампи. Както фиксираните, така и подвижните осветителни тела ще осигуряват достатъчно количество светлина за безпроблемно извършване на всякакви ежедневни дейности в стаята.

💡 В допълнение към осветителните тела за общо осветление, популярно решение е и вграденото и индиректното скрито таванно осветление, което осигурява мека разсеяна светлина в цялото помещение.


 

Осветителни тела за таван от GRANDecor


 

Целево осветление

Този тип осветление е особено подходящ за всякакви дейности, които изискват фокусиране на вниманието и зрението, такива като четене, работа, лична хигиена и прочие. В спалнята обаче, фокусираното осветление не се ограничава до традиционните целеви светлинни източници, тъй като наред с функционалността, тук се търси и естетиката и създаването на релаксираща и интимна атмосфера.

💡 Най-популярните осветителни тела за спалня са нощните лампи. Наред с традиционните настолни лампи върху нощните шкафчета обаче, съществува разнообразие и от по-оригинални светлинни източници, такива като пендели, аплици и други стенни осветителни тела с насочване на светлината, висящи или монтирани от двете страни на таблата на леглото или над нея. Те са удобно, практично, не заемащо пространство решение за осигуряване на достатъчно светлина за конкретни дейности на и около леглото, а същевременно служат и като интересни интериорни акценти.

Висящи нощни лампиЗа четене в леглото без напрягане на очите, за нощните лампи ще са ви необходими по-ярки крушки, с по-високо ниво на лумена, както и димер за удобно регулиране на силата на светлината. Открити крушки не са подходящи, освен такива с много топла бяла светлина.

Обикновено, дизайнът и конструкцията на нощните лампи включва абажури, закриващи крушките и разсейващи светлината. За тях се препоръчват материали в светли тонове. Тъмните цветове може да изглеждат ефектно, но затрудняват проникването на светлината и така, затрудняват четенето.

💡  Извън леглото може да има създаден и друг кът за четене. Това може да е единично кресло или фотьойл или удобно канапе, разположено в подходящо място в стаята и ако го ползваме в по-тъмните часове на денонощието ще се нуждаем от целеви светлинен източник близо до него. Тъй като самият обект е подвижен, най-подходящо е да използваме подвижен светлинен източник. Най-често това е висок лампион с абажур, който да насочва светлината надолу, а конструкцията на лампата да позволява регулиране позицията на стойката и удобно насочване на светлината.

💡 Много често в спалнята е обособена зона за лична хигиена, грижа за косата, гримиране сутрин или почистване на лицето вечер преди лягане, избор на подходящи бижута и др. В тази зона присъствието на целево осветление в особено важно. Подходящи тук са както стенни аплици, монтирани около огледалото, така и настолни лампи върху тоалетната масичка, с възможности за насочване посоката на светлината, а електрическите крушки трябва да са с по-високи лумени и с по-ярка светлина с хладна цветна температура.

Осветление за тоалетка💡 Целево осветление ще ви е необходимо и около гардероба и/или в дрешника (ако разполагате с такъв). И в двата случая се нуждаем от достатъчно светлина в тази зона, за да можем да изберем подходящите дрехи и да се облечем удобно.

Светлината трябва да е възможно най-близка до естествената дневна светлина, затова ще са необходими електрически крушки с по-хладна цветна температура и с около 6500 лумена.

Осветителните тела трябва да позволяват насочване на светлината към гардероба, а не към очите. Могат да се използват и LED-ленти или малки индивидуални LED-шайби, прикрепени към стените или вратите на гардероба/дрешника, за допълнително осветяване на вътрешното пространство.


 

Нощни лампи от GRANDecor


 

Акцентно осветление

В спалнята, акцентното осветление може да действа като приглушена версия на основното осветление, като излъчва приятно сияние и осветява дадена зона. Целта не е просто равномерно, а интересно осветяване на стаята, така че погледът да бъде привличан динамично от един елемент към следващия. Така, пространството изглежда по-голямо и балансирано.

От друга страна, акцентни светлини се използват за създаване на приятна, интимна и романтична атмосфера, както и за привличане вниманието към конкретни обекти и интериорни акценти.

💡 За акцентно осветление в спалнята може да послужи на практика всяко осветително тяло, снабдено с димер. Намалявайки яркостта на светлинния източник, осветителното тяло ще излъчва мека приглушена светлина с приятно сияние, което създава изключително приятна и уютна атмосфера.

💡 Популярен избор за амбиентно акцентно осветление, особено в детски спални, са светещите гирлянди и флуоресцентни декоративни фигурки. Със светещи гирлянди може да създадете феерична „завеса”, да украсите стената зад таблата на леглото или всеки друг кът или обект в стаята, а по стените и тавана можем да налепите приказни фигурки с приглушена флуоресцентна светлина в приятни цветни тонове.

Акцентно осветление в спалнята


 

Осветление за спалня от GRANDecor


 

Онлайн магазин на GRANDecor