Осветителни тела за всекидневна

Осветителни тела за всекидневна

Всекидневната е едно от помещенията с най-висока активност и честота на ползване, както в ежедневието на обитателите на дома, така и при посрещане на посетители и гости. Като правило, това е и най-голямата стая в жилището, като в зависимост от различните дейности, които се осъществяват там, а много често и в резултат на по-разчупения архитектурен план на помещението, се обособяват отделни зони – от уютен и комфортен кът за отдих и релакс, до зона за активно общуване и празненства. Това разнообразие на ползване на помещението предопределя и разнообразието на видовете осветление, осигурявани чрез различни осветителни тела и светлинни източници.

Осветление за всекидневна

В търсене на идеи за осветлението на дневната, добре е да се следват някои общи насоки по отношение на основните видове осветление:

Основно осветление

Основното осветление осигурява цялостно (общо) ниво на осветеност в цялата всекидневна. Тъй като в тази стая прекарваме най-много време и извършваме най-много дейности в ежедневието си, количеството светлина тук е от особено значение.

💡 За създаване на равномерно общо осветление във всекидневната се препоръчва използване на едно по-голямо осветително тяло, подходящо центрирано на тавана, като например стилен полилей или пендел. Освен основната си функция, такова осветително тяло може да е и впечатляващ акцент в интериорния дизайн на стаята.

💡 За осигуряване на повече светлина, особено в по-тъмните часове от деня или при семейни тържества и посрещане на гости, в допълнение към основното осветително тяло може да се използва и подходяща система от вградени и скрити светлинни източници, най-често монтирани към таванната плоскост. Препоръчва се, отделните осветителни инсталации да се регулират от различни превключватели.

💡 При използване на множество източници на светлина, те следва да бъдат разпределени равномерно, за да не се образуват ярки светлинни петна и остри сенки.

💡 При всекидневни от типа „отворен план”, основното осветление следва да предвижда осигуряване на достатъчно светлина в целия обем на помещението. В тези случаи, дизайнът на общото осветление и съответно на осветителните тела, е добре да бъде проектиран така, че да следва общи стилови линии за цялото помещение. От друга страна обаче, може да се приложи стилово „зониране”, при което, чрез различни осветления да се постигне визуално разделяне на отделните „стаи” в общото „отворено”пространство.

ВИЖ ОЩЕ: Осветление за антре и коридор: Видове осветителни тела, размери, позициониране

Основното осветление конкретно в зоната на всекидневната може да се осигурява например чрез  комбинация от едно ефектно таванно осветително тяло и LED осветление, скрито в специално формирани в окачен таван ниши, докато за зоните на другите „стаи”, например трапезария и дори кухня, може да се използват осветителни тела от съвсем друг тип и дори различни по дизайн.

💡 Препоръчва се основното осветление във всекидневната да е от дифузен тип, тъй като дифузното осветление осигурява хармонично разсейване и приятна мекота на светлината. За целта е добре осветителните тела да са с рефлектори от матирани материи.

💡 Обикновено, осветителните тела, осигуряващи общото осветление във всекидневната са първите, които включваме при влизане в стаята и които остават включени най-дълго време. Идеален избор за тях са енергийно ефективните LED крушки. Така можем да осигурим оптимално ниво на осветеност в стаята за по-дълъг период.

💡 За осигуряване на уютна и приветлива атмосфера в стаята, препоръчват се светлинни източници с топла цветна температура, както и използване на оцветени електрически крушки, димери и отделни превключватели за отделните осветителни тела/инсталации.


 

Осветителни тела за таван от GRANDecor


 

Целево осветление

Целевото осветление създава фокусирана, ярка светлина, която позволява по-добра видимост на детайлите на обекта, към който гледаме, като същевременно спомага за намаляване напрежението на очите. Такъв тип осветление се изгражда локално, в конкретни зони от всекидневната, обособени за целеви дейности, като например четене, писане, плетене или шиене, настолни игри и пр. Ето три неща, които трябва да имаме предвид, когато планираме целевото осветление във всекидневната:

Целево осветление за дневна💡 Светлинни източници, които позволяват регулиране на яркостта и насоката на излъчваната светлина, както и на самото си положение, са най-подходящи за целево осветление. Такива може да са например лампи за четене или работни лампи за дейности с фокусиране върху детайлите, като обикновено осветителните тела са снабдени с димери или с крушки с 3 степени на яркост. Целевите светлинни източници ни позволяват и свобода на положението на тялото при извършване на конкретните дейности.

💡 Целевото осветление следва да е от директен тип, а осветителните тела да са с конструкция, която да не позволява закриване и/или приглушаване на светлината от източника, като същевременно позволява регулиране позицията на самото осветително тяло и насочване на светлината.

💡 Най-често, осветителните тела за целево осветление са настолни и се разполагат на бюра или маси, използвани за четене, работа или занимание с хобита. Освен настолни, могат да се ползват и други видове източници на целево осветление, като например лампиони с чупеща се или извита стойка, аплици или вградени осветителни тела с възможности за регулиране посоката на светлината.

💡 За оптимално целево осветление са подходящи електрически крушки с по-студена цветна температура, тъй като този тип светлина спомага за задържане на погледа и вниманието върху детайлите.


 

Лампиони от GRANDecor


 

Акцентно осветление

Акцентно осветление можем да използваме във всекидневната за да привлечем внимание към определени обекти с подчертано естетично и стилово предназначение, такива като например произведения на изкуството, архитектурни детайли, текстури, форми и други интересни елементи от интериора, които искаме да акцентираме. Акцентни светлини могат успешно да се използват и за украса и създаване на атмосфера в стаята.

Акцентно осветление💡 За най-голямо въздействие от акцентното осветление, то трябва да е 3 до 5 пъти по-ярко от общото осветление в стаята, но все пак, в разумни граници.

💡 Някои произведения на изкуството не изискват прекалено ярко осветяване и биха се възползвали от по-меко ниво на светлина. В други случаи ще е подходящо да създадем 3D ефект чрез акцентно осветяване на конкретния обект, като за целта може да се използват светлинни източници с насочване на светлината под определен ъгъл.

💡 Светещи кабели или LED ленти във витрини и на рафтове могат деликатно да акцентират върху например колекция от предмети, а разположени около кристални и стъклени предмети, да създадат красиви светлинни отблясъци.

💡 Феерични светлинни гирлянди могат да се увият около големи стайни растения или декоративни предмети, създавайки мек ореол от светлина около обекта и приказна атмосфера в зоната.


 

Спот осветление от GRANDecor


 

Изграждане на светлинни нива в дневната

Ако има стая, в която проектирането на осветлението на различни нива е от особено значение, то това е именно всекидневната. Целта е както най-оптимално осветяване на общото пространство, така и осигуряване на подходящо осветление в отделните зони за целеви дейности, като личните предпочитания и актуалните тенденции диктуват какъв тип осветителни тела да се изберат за различните видове осветление.

Светлинни нива в холаМожем условно да разделим всекидневната на три нива:

💡 Високо – Това е зона, предвидена предимно за общото осветление и включва таванни осветителни тела, такива като плафони, полилеи и вентилаторни лампи, както и различни светлинни източници, вградени и/или скрити в окачени тавани. Осветлението на това ниво на дневната трябва да е ярко и дифузно.

Високото ниво е по-трудно достъпно и затова са необходими по-дълготрайни решения за осветление, отчитайки и особеностите на монтажа на осветителните тела. Препоръчва се използването на енергоспестяващи светлинни източници с по-голяма дълготрайност на ползване, такива като LED-крушките, а така също и класическите видове крепеж на осветителните тела.

💡 Средно – Това ниво е най-подходящо за целево и акцентно осветление. Целта е, чрез подходящо насочване на светлината да се привлече вниманието към определени зони, обекти или произведения на изкуството, като светлинните източници се разполагат над, под или до обекта, като дори могат да станат част от самия него. Това е царството на аплиците и пенделите, като светлинните източници трябва да бъдат екранирани с подходящи абажури или рефлектори, тъй като светлината от тях се излъчва на и около нивото на очите.

💡 Ниско –  Това ниво е подходящо за допълване и коригиране на общото осветление, особено с цел да бъдат избегнати нежелани сенки. От друга страна, това ниво е лесно достъпно и поради това е подходящо за „експерименти” с по-модерните тенденции в осветлението, такива като вграждане в пода на светлинни панели, лунички и пр.

Фокусът на това ниво обаче са лампионите. Те са подвижни, лесни за позициониране и пренареждане, а конструкцията им предлага редица опции за ефективно целево и акцентно осветление. Това ги прави идеални за внасяне на индивидуалност и разнообразие в осветлението на всекидневната.


 

Осветление за всекидневна от GRANDecor


 

Онлайн магазин на GRANDecor