10 Правила при обзавеждане на антре

Тапети за антре

Антрето в едно жилище често представлява пространство с размерите на малка стаичка. Влизайки в дома, попадаме и трупаме първи впечатления именно там.

Днес ще обърнем внимание на 10 основни правила, които е хубаво да имаме предвид при обзавеждане на антре. Надяваме се да сме полезни за тези, на които предстои да моделират старото си жилище или пък се чудят каква визия да изберат за антрето в новия си дом.

Уютно антре
Източник: BHG

1. Мазилка, облицовка или тапети за стените

Както често сме коментирали, материалите и облицовките в едно помещение са важна част от общия изглед на пространството.

Ако обичате изчистените площи, заложете на мазилка в свеж цвят. Има много и разнообразни видове, някои от които служат дори и за топлоизолация. Бихте могли да изберете такава с перлени отблясъци или просто да я нанесете кръгообразно за по-стилен ефект.

Тапетите също са отличен избор при обзавеждане на антре. Тяхната особеност е, че винаги внасят допълнителна доза уют. Фигурални, гланцирани или съвсем обикновени, можете да ги залепите, както на всички стени, така и само да акцентирате чрез тях.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Декорация на дома с фототапети

Водете се от материята им, цвета и от общата концепция за дизайн. На мода са тези от бамбук. Дървените или ламинирани облицовки са тенденция в съвременния дизайн на антре.

Тапети за антре
Източник: BHG

2. Мебели

Когато става въпрос за мебели в антре, портмантото или шкафът за съхранение на обувки са първите неща, които препоръчваме да си подсигурите. Изберете по-традиционна или нестандартна визия според цялостния стил на жилището си.

Когато влезем у дома и трябва да съблечем връхните си дрехи е добре да има къде да ги метнем. Ето защо набавете задължително закачалки, а ако разполагате с достатъчно място, добавете и пейка, столче или табуретка за повече удобство.


 

От магазина: Мебели и декорация за антре


 

Всяка една мебел в пространството може да стои самостоятелно, както и да бъде в сет с останалите. Това обикновено зависи от стилистиката и от квадратурата на антрето.

Обзавеждане на антре
Източник: Alvhem Mäkleri

3. Подова настилка

Обикновено, изборът на под в антрето на дома е гранитогрес, теракот или друга подобна настилка. Не е изключено, обаче, и все по-често се ползват ламинирани повърхности. Това гарантира една допълнителна доза топлина и домашен уют в интериора. Ако говорим за стилове, този вариант би подхождал на планинска или плажна семейна вила с ретро или винтидж визия например.

Избирайки гранитогресно покритие за пода си, бихте могли да разкрасите атмосферата, като изберете място /обикновено средата на антрето/, където да поставите фигурално изображение за акцент. Тази тенденция е все по-популярно решение, ако целта ви е да постигнете съвременен облик на дома.

Подова настилка в антре
Източник: Houzz

4. Осветление

Светлината във всяка част на жилището е фактор, който не бива да бъде пренебрегнат. Така стоят нещата и с избора на осветителни тела за антрето. Ако предположим, че антрето няма излаз към прозорец или достъп до естествена светлина, ще се наложи да подсигурим подходящо осветление, което да я замести.

Много популярни за тази част на жилището са LED паната и луните. Модерно изглеждат таваните с вградени лунички под окачен таван. Тази опция придава по-приглушена визия на осветлението.

Осветление в антре
Източник: Adorable Home

5. Цветове

Когато говорим за цветове в интериорния дизайн, често сме споменавали значението на тоновете за общата визия. Белите, пастелни и други светли нюанси ви гарантират по-отворена визия на помещението. Изборът на силни цветове придава една категоричност и тежест в обстановката, но някои хора търсят точно това. Ярките нюанси в антрето носят настроение още при влизането у дома. Каквито и цветове да изберете за тази част от дома ви съветваме да ги съобразите и с общия фон на жилището, за да постигнете хармоничен интериор.

Ярки цветове за антре
Източник: Decoist

6. Декорация

Всяко помещение изглежда по-красиво, когато за него е избрана подходящата декорация. В едно антре акцентите могат да са многобройни дребни, ефектни елементи. Подходящо място да ги поставите са например вдлъбнати ниши на стената. В зависимост от стила на обзавеждането, декорацията би могла да бъде и светлинна, под формата на пана или светещи надписи по стената. Плетени кошове и красиви цветни черджета по пода ще подхождат в едно антре на малка семейна къщичка в планината.

Картини или изображения по стените са добро решение за антретата в модерните жилища. Те не претрупват площта, но придават изикана визия на пространството.

Декорация за антре
Източник: Decoist

7. Избор на естествени материали и материи

Все по-честа тенденция в интериорния дизайн е да се избират естествени материали. Обзавеждането на антре не прави изключение. На мода винаги ще бъдат дървени настилки, памучни тапицерии на пейки, конопени или бамбукови постелки и килимчета, както и каменни облицовки. В този забързан и комерсиален свят, като че ли все по-често изпитваме нужда да се обърнем към природата.

Обзавеждане на антре
Източник: DigsDigs

8. Визуално разширяване на пространството с огледала

Тази тенденция не се определя от избора на мебели, а обикновено зависи от оформлението на таванската част и някои от стените в помещението. Най-сполучливият начин за отваряне на площта е поставянето на големи платформи с огледала. Ако облепите едната стена или поставите огледална повърхност на тавана със сигурност ще постигнете визуално разширяване на пространството. Бъдете внимателни с избора на позицията за огледалата, съобразете го с входовете и изходите, т.к когато имаме голяма огледална стена има и риск да отразява неподходящ обект. Перфектният избор е огледалото да е срещу празна стена, за да няма объркващи отражения срещу него.

Огледало в антрето
Източник: Decoist

9. Места за съхранение

Както навсякъде в дома, така и в антрето, важно значение имат местата за съхранение на вещи. Става въпрос за гардероби, шкафове и чекмеджета. Това е решение, което трябва да се съобрази с площта, формата и стила в помещението. Вградените ниши и гардероби в стената са отлично решение за малките площи. Ако нямате допълнително килер и дрешник, тук можете да съхранявате сезонните си връхни дрехи и обувки и това ще улесни значително избора ни за деня. Всяко кухо пространство в антрето би могло да се уползотвори, като се превърне в сектор с чекмеджета например.

За да избегнем претрупването на мебели, бихме могли да поставим рафтове на по-високо ниво на стената. Тези места ще са подходящи за шапките, ръкавиците и ключовете ни например.

Вертикалните шкафове за съхранение и отворените рафтове също са често предпочитано решение.

Мебели и декорация в антре
Източник: Shelterness

10. Почистване

Не на последно място, когато обзавеждате антрето си е препоръчително да се съобразите с възможностите за почистване. Всяка домакиня има нужда да бъде улеснена в това отношение. За целта има няколко условия, които трябва да се съобразят.

Предлагаме да изберете лесна за поддържане подова настилка и по-малко мебели. Не украсявайте шкафчетата с множество дребни акценти, за да не се налага да вдигате всичко едно по едно, когато забърсвате праха.

Стилен интериор на антре
Източник: Shelterness

Надяваме се да сме били полезни с насоките си за обзавеждане на антре! Желаем ви успех!

Онлайн магазин на GRANDecor