Комбинация от цветове и релефи по дизайн на Антония Саранеделчева от Моми Студио

Вижте как на практика се комбинират цветове и релефи в интериора, така че да изглеждат хармонично, в един реализиран проект на жилище край София. Вдъхновете се за действие със съветите на интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева!

Комбинация от цветове и релефи по дизайн на Антония Саранеделчева

Значението на цветовете в интериорния дизайн

Цветовете са фундаментални и влиятелни аспекти в интериорния дизайн. Изборът на основен цвят е важен фактор при определяне на цялостната декоративна схема в едно помещение. Той играе роля в задаване на настроение в пространството и помага за подчертаване на формите и пропорциите. С негова помощ малките помещения могат да изглеждат по-големи и обратно.

Цветът създава акцент в помещението, но се използва и като фон.

Характеристики

За да изберете и комбинирате цветовете по най-добрия начин, трябва да познавате различните им характеристики:

  • Основни цветове – червено, синьо, жълто.
  • Вторични цветове – зелено, оранжево, лилаво.
  • Третични цветове – шест нюанса, които могат да бъдат направени чрез смесване на основни и вторични цветове. След това можете да добавите черно, сиво или бяло, за да промените нюанса.
  • Наситеност – силата на цвета. Ахроматичните цветове (бял, сив, черен) имат наситеност, равна на нула. Колкото по-чист е спектралният цвят, без примеси от ахроматичните цветове, толкова по-наситен е.
  • Яркост – интензитет на цвета.

Значението на релефа в интериорния дизайн

Релефът е нещото, което привлича внимание и придава характер на интериора на всяко помещение. Той създава както визуално, така и физическо преживяване, чрез допир. С негова помощ можете да създавате акценти в интериора, които буквално да изпъкват. Най-лесно може да постигнете това, като използвате контрастни релефи – нежни и груби, меки и грапави и т.н. Така ще придадете визуална тежест на помещението.

Релефът върху стена, аксесоар или мебел може да привлече погледа точно там, където желаете. Грубите текстури създават усещане за интимно и рустикално пространство, докато гладките се свързват с модерната и елегантна визия.

Заложете на два или три различни релефа в стаята, за да постигнете баланс. Не прекалявайте, но и не бъдете твърде пестеливи.

Връзка между цвят и релеф

Релефът има своето уникално излъчване, но в комбинация с подходящите цветове може тотално да преобрази визията на цялото помещение.

  • Релефите в тъмни цветове създават уютна и задушевна атмосфера. Тъмният цвят помага на релефните акценти да изпъкнат още повече. Така те имат по-голяма визуална тежест.
  • Релефите в светли цветове изглеждат по-малко изпъкнали и по-дискретни. Този вариант е подходящ, ако искате помещението да изглежда по-просторно, но все пак с интересен акцент. Релефите в светли земни тонове създават усещане за лекота.

Цветове и релефи – реализиран проект

Нека видим симбиозата между цветове и релефи в действие в това жилище близо до София.

Искането на клиента е за модерен интериорен дизайн в апартамент, който се състои от антре, просторна дневна с трапезария и кухня и две спални, всяка от които със собствена баня.

Релефите и меките пастелни тонове, в комбинация с черните метални елементи са рамката на това жилище.

Танц между цветове и релефи в апартамент - дневна

Използвани са релефни плоскости както върху мебелите, така и по стените, за да се обединият всички елементи и да изглежда хармонично. В кухнята, трапезарията и всекидневната има един и същ повтарящ се релеф в цвят мента. Той спомага за плавното преминаваме през различните зони в това помещение. Успешно е създадено усещане както за хармония, така и за ритмичност.

Танц между цветове и релефи в апартамент - кухня

Релефните плоскости продължават в коридора и в спалнята, където ефектно са комбинирани с огледало. Така цялото жилище е обединено от един стил с подобни елементи, които имат своята уникалност във всяко помещение. В коридора и спалнята релефът е в по-наситен цвят, затова лесно се превръща в акцент и е първото нещо, на което погледът се спира.

Танц между цветове и релефи в апартамент - антре

Геометричните фигури са друг отличителен елемент за този интериорен дизайн. Забелязват се основно в настилките и гранитогреса в коридора и баните, но присъстват и в текстила в спалнята и декоративните възглавници. Черните метални части подчертават строгите форми, но и придават динамика на интериора.

Танц между цветове и релефи в апартамент - баня

Танц между цветове и релефи в апартамент - баня 2

Осветителните тела, особено в трапезарията и спалнята, са изключителен акцент. Висящото осветление винаги привлича погледа и едновременно с това е идеално, когато имате нужда от насочена светлина. В трапезарията то внася доза свежест в интериора, а в спалнята елегантно замества нуждата от нощна лампа до леглото.

Танц между цветове и релефи в апартамент - спалня

Ахроматичната палитра в апартамента е оживена с дръзки цветни акценти, които внасят живот и настроение.

Когато избирате цветове за вашето жилище, помислете и за релефите, с които да ги съчетаете. Така ще постигнете много по-хармоничен интериорен дизайн, който с лекота ще привлича погледите и ще ви накара да се чувствате удобно и уютно.” – съветва Антония Саранеделчева.