Как да се погрижим за дома си през новата година

Как да се погрижим за дома си през новата година

На всички са ни познати обещанията, които си даваме през първите дни на новата година. Те най-често са свързани с отказването от някои вредни навици и придобиване на по-позитивна нагласа като цяло. Независимо какво сте си обещали през новата година, ние искрено ви пожелаваме да се случи! Междувременно искаме да насочим вниманието ви към обещанията, които можете да дадете /и да изпълните/ в посока грижа за дома.

Да се погрижим за дома си през новата година е неразривна част от цялостното ни чувство за щастие, хармония и сигурност. Къде другаде ако не у дома можем да се почувстваме спокойни и релаксирани?! За да постигнем този така желан ефект е необходимо да дадем и нещо от себе си, защото хармоничната среда е ключов фактор за общото благосъстояние на човека.

Ето няколко насоки за това как да се погрижим за дома си през новата година

# Подреждане

Започваме с най-лесната част – въвеждане на ред в хаоса. Подреждането на лични вещи и посуда е лесна задача, макар и да се налага да се занимаем с нея ежедневно. Все пак усилието си струва, защото средата, в която има ред, влияе положително на настроението.

Когато съблечете дрехите, с които сте били през деня, приберете ги сгънати директно в гардероба, не ги оставяйте върху креслото в спалнята. Списания, вестници, дистанционни и други дребни вещи подредете в купчина на или под холната масичка. Подредете възглавничките върху дивана. Дребни действия, които оказват голям ефект върху атмосферата у дома.

# Завършване на стари проекти

Всички си имаме по някоя недовършена задача у дома, било то липса на част от обзавеждането или декорацията, неизмазана стена на балкона или липсваща крушка в коридора. Приключването на подобни, дълго време отлагани задачи ще ви донесе несравнимо чувство на удовлетворение. Освен това ще допринесе за цялостната завършена визия на дома и ще го направи по-приветлив.

Монтирайте етажерките на стената, купете осветителното тяло, за което са предвидени стърчащите кабели на тавана, залепете фототапета в спалнята, претапицирайте износения фотьойл. Какъвто и да е вашият незавършен проект, сега е момента да го приключите.

# Комфортна среда

Осигуряването на комфорт у дома е от изключителна важност за вашата пълноценна почивка, както физическа така и психическа. Не е необходимо да правите грандиозни промени в наличното обзавеждане, просто си гарантирайте комфорт на местата, които използвате най-често.

Ако диванът ви е стар и износен, помислете за замяна с удобните модели с релакс механизъм. В случай че бюджета не позволява, тогава поне заложете на възглавница, което да поддържа кръста и/или врата в изправено положение.

Обърнете внимание на матрака и възглавниците в спалнята. Те са от изключително значение за пълноценнния сън. Ако е необходима подмяна, предвидете бюджет за нов матрак или като по-лека мярка заложете на топ матрак. Изберете подходяща пейка или табуретка за коридора, за да ви е по-удобно при обуване и събуване. Помислете в кои ежедневни дейности бихте се радвали на повече удобство и се концентрирайте върху тях.

# Пестене на енергия

Въпросът с пестенето на енергия и като цяло зелената вълна стои на дневен ред и то съвсем заслужено. Време е да се замислим върху ежедневните си навици и да ограничим безсмисленото разхищение.

Мерките за по-висока енергоефективност са съвсем прости – изберете LED осветление за всички стаи у дома; купувайте уреди с висок енергиен клас; когато затопляте или изстудявате само част от стаите у дома, затваряйте вратите и изолирайте процепите, през които въздуха преминава; загасяйте крушките в помещенията, които не ползвате; отстранете проблемите с течащи кранчета и казанчета.

# Намаляване на отпадъците

Изумително е колко отпадъци изхвърля всяко домакинство за седмица. Поне 30% от тези отпадъци са излишни. Използването на еднократни бутилки, сламки, чинии, торбички и какво ли още не от пластмаса и найлон замърсява околната среда тревожно бързо. Всички това може да се избегне ако се използват различни средства от бита предназначени за многократна употреба.

Обърнете внимание на рециклирането на отпадъци. Както знаете в много страни разделното събиране на отпадъци за рециклиране е задължително. У нас тази практика не е много широко залегнала, но би било добре имено ние да наложим тази традиция. Отделете две кашончета, които можете да държите на терасата или килера. Едното за стъкло, а другото за хартия, метал и пластмаса. Когато изхвърлята битовите отпадъци в общите казани за боклук, изхвърлете и предварително разделените хартия и метал в жълтия контейнер, а стъклото в зеления.

# Здравословна среда

Здравословната среда у дома е нещо, към което всяко семейство трябва да се стреми. Приемаме всички електроуреди и средства от бита за естествени, но те реално не са. Ограничете времето пред телевизор, компютър, телефон или таблет в късните часове. Изключвайте домашната Wi-Fi мрежа докато спите. Не поставяйте мобилния телефон до леглото си, тъй като по този начин сте обект на постоянно облъчване дори докато спите.

Обърнете внимание на евентуални петна от мухъл и плесен по стени и тавани, а дори и в шкафове. Те следва да бъдат отстанявани незабавно, тъй като влошават качеството на въздуха, причиняват алергии и респираторни проблеми. Ако има постоянен източник на влага, или ремонтирайте, или инвестирайте във влагоабсорбатор. Предвид градския смог и увеличените нива на прахови частици в градската среда, можете да се поинтересувате и от въздухопречиствателно устройство.

В повечето изброени случаи грижата за дома е въпрос на навик. Казват, че навиците се създават в период от 28 последователни дни. Отделете по-малко от месец, за да постигнете по-приветлива и по-здравословна домашна обстановка.

Онлайн магазин на GRANDecor