Как да превърнем откритата тераса в уютен кът

Как да превърнем откритата терасата в уютен кът

Терасите са често пренебрегвани когато става дума за дизайн и декорация. Макар и да са част от дома, те все пак остават в страни от прожекторите. Рядко разкриваме потенциала на терасата и я използваме предимно като място за простиране и за складиране на ненужни вещи, които все още не сме прежалили и не искаме да изхвърлим. Но терасата е много повече и с малко усилия тя може да се превърне в малък и уютен оазис за почивка. Нека разгледаме как:

# Почистване

Направете ревизия на всичко, което е складирано на терасата. Едва ли се нуждаете от всички вещи натрупани там от години. Бъдете безкомпромисни и се отървете от всичко, което не ползвате. След разчистването ще се изненадате колко голяма е всъщност терасата ви.

# Освежаване

Следващата стъпка е освежаване. Подложена целогодишно на външни влияния, терасата се цапа, избелява, лющи се и в резултат на това изглежда неподдържана. За да ви я приятно да стоите там, се налага да вземете мерки (които ще се наложи да повтаряте регулярно – веднъж на 1-2 години).

Бихте могли да пребоядисате в свеж и светъл цвят като жълто, бежово или светло розово. Друга добра идея е да поставите пълзящи растения край стените, за да си създадете оазис в градската бетонна джунгла. Ако терасата ви е в добро състояние, понякога просто едно по-обстойно почистване може да свърши работа 🙂

Как да превърнем откритата терасата в уютен кът

# Мебели

Основните мебели, които са ви нужни са масичка, столове или пейка и евентуално шкаф. Бихте могли да разчупите стандартите с шезлонг или хамак, но само ако имате място. Типа на мебелите зависи от това с какво пространство разполагате, дали живеете в район с много прах и разбира се от това какви са личните ви предпочитания.


 

Обзавеждане за тераса и балкон от GRANDecor


 

Някои хора избират мека мебел типична за интериора. Тя безспорно е удобна, но от друга страна се замърсява лесно. Много по-практично е да изберете мебели, които са подходящи за употреба на открито. Голямо изобилие от различни като материал, вид, форма и цвят мебели ще откриете в секция ‚градински мебели‘ на големи вериги магазини за дома.

Как да превърнем откритата терасата в уютен кът

# Алтернативи

Ако не желаете да инвестирате в нови мебели, тогава съвсем спокойно можете да използвате това, с което разполагате. Старите черги от село ще паснат идеално на терасата и ще внесат доза уют. Вместо столове, използвайте щайги или палети, които можете да покриете с одеало или с декоративни възглавнички. За масичка използвайте стар дънер или пък обикновена метална кофа, обърната на обратно.

Ако си мечтаете за шезлонг, на който да се излежавате в слънчевите летни дни, защо не претапицирате стар матрак или пък не използвате походно легло – гарантирано ще са по-удобни от пластмасовите шезлонги.

Как да превърнем откритата терасата в уютен кът

#Декорация

Тук възможностите са безкрайни. Абсолютно задължително, обаче, е да поставите някакви живи растения на терасата – какъв оазис би бил това ако няма живот?! Нашето предложение е да заложите на различни по големина и вид растения в различни по големина и вид саксии, които да скупчите в единия край или да разпределите симетрично.

След което помислете за осветлението. Макар и повечето тераси да си имат отделна лампа, няма ли да е по-добре да създадете по-романтична атмосфера със свещи? Меката им светлина ще ви въздейства успокояващо. А най-хубавото нещо е, че ще поставите свещите във фенери, които допълнително ще обогатят декорацията на вашата тераса (не само вечер, но и през деня).

Изберете малък килим, пътека или черга за пода или пък разпръснете възглавнички – текстилът моментално създава усещане за уют. Подредете вестници, списания и книги на метален стелаж или пък в стар дървен шкаф, важното е да са ви на една ръка разстояние. Бихте могли дори да си сковете къщичка за птици и да поканите нови пернати приятели 🙂

Как да превърнем откритата терасата в уютен кътНадяваме се, че нашите идеи за декорация на тераса са ви допаднали и очакваме с нетърпение да видим вашите завършени проекти!

Онлайн магазин на GRANDecor