Как да подредим гардероба си

Съвети за подредба на гардероб

Случвало ли ви се е да се изнервите докато търсите дреха в гардероба си рано сутрин, вече закъснявате за работа и в същото време ужасно бързате да заведете детето на училище? Ако сте от тези „късметлии“, значи днешната статия може да бъде от полза.

Ще обърнем внимание на това как да подредим гардероба си, за да не изпадаме в неловки ситуации и когато го отворим да знаем точно къде и какво ще намерим.

Организирайте добре гардероба
Източник: FreshHome

За целта трябва да спазим няколко основни правила, които ще ни помогнат в най-важната цел – ориентиране в пространството. Заредете се с търпение преди да предприемете действието по подреждане. Поставете в близост столове, табуретка, закачалка или просто гладачната дъска и разпределете вещите си върху тях.

На първо време ви съветваме да изберете ден, в който нямате спешна работа, за да можете да отделите максимално време за организацията на това дело. Със сигурност няма да съжалявате и след като приключите ще бъдете доволни и горди от себе си. Въоръжете се с търпение и изпразнете изцяло съдържанието на гардероба. Съборете всичко на леглото или по столовете. Свалете дрехите от закачалките, извадете бельото, шаловете коланите и всичко останало. Така ще започнете начисто и лесно ще се ориентирате.

Най-важното действие преди да започнете да редите е да огледате площта в гардероба и да прецените дали има необходимите сектори, от които се нуждаете и ако нещо не е наред своевременно да го коригирате. Добавете рафтче или подвижни органайзери – тип кошница. В наши дни лесно се намират в магазините за обзавеждане и домашни потреби. Кутиите от плат във форма на фахове също биха могли да са подходящо решение за вашето пространство. Важно е да разпределите секторите си предварително, за да можете лесно да разделите дрехите и вещите си в гардероба.

Когато сте огледали добре пространството и сте подсигурили секторите в него можете да започвате с реденето.

 1. Прегледайте дрехите и отделете настрани тези, които предстои да висят на закачалка – ризи, сака, жилетки, поли, панталони и рокли. С тях ще се занимаем последно, за да не ни пречат.
 1. Разделете всички облекла по сезони. Преценете кои дрехи носите през лятото и кои през зимата и ги отделете в различни купчини, докато им дойде времето да бъдат прегледани.
 1. Бельо, чорапи и чорапогащници също е добре да се отделят своевременно, т.к. е логично в последствие да бъдат сложени заедно в отделен сектор или чекмедже в гардероба.
 1. Шаловете и вратовръзките могат лесно да бъдат сложени в ред. За целта в хипермаркетите се продават закачалки, представляващи органайзери с дупки, в които лесно могат да се закачат поотделно. Това ще ви улесни да си изберете бързо желания шал, а ако искате бихте могли да ги подредите според цвета и материята дори.
 1. Ако сте свършили всичко до тук, значи сте напълно готови да се справите с мисията „Как да подредим гардероба си„. Започнете от подреждането на дрехите за летния сезон. Поставете ги най-отвътре, т.к към момента няма да са ви необходими, а и няма да ви пречат да ползвате зимните си дрехи.
 1. Разделете дрехите по материи или по цветове в зависимост от това как ще е по-удобно за вас да си ги намирате и комбинирате.
 1. Разпределете дрехите според това колко често ги ползвате. Ежедневно необходимите артикули отделете от тези, които обличате по-рядко през сезона. Това още повече ще улесни ориентацията ви в гардероба. Това ще се подсили и ако напред сте позиционирали тези за честа употреба, а по-рядко обличаните сте поставили на заден план.
 1. Всеки от нас има слабост към определени вещи, в това число и дрехи, които обаче никога повече няма да облече. Ако докато подреждате се натъкнете на нещо любимо, но вече демоде, заделете в отделен куп. По-късно бихте могли да го сортирате в няколко отделни – подарък за приятели, дрехи за рециклиране или такива за изхвърляне. Когато свършите и това, ще се почувствате наистина удовлетворени, а в гардероба ще се е отворило куп допълнително пространство. Не си позволявайте да си внушавате реплики от типа „тази дреха е много запазена“, „сега ми е малка, но след година пак ще ми стане“ или „модата отново ще се завърне един ден“. Когато дойде този момент ще сте на далеч по-различно мнение и ще се окаже, че сте държали неоправдано излишни вещи в гардероба си с години.
 1. Фаховете и кошниците, за които по-нагоре стана въпрос са отлично пространство за съхранение на бельо, чорапи, колани и вратовръзки дори. Съветът ни е да не ги поставяте в горната част на гардероба, а някъде долу, където лесно ще можете да ги ползвате, т.к това са вещи от ежедневната употреба. Много по-лесно е човек да се наведе до кутията или рафтчето с бельо, отколкото да носи стълба, за да се катери до върха на гардероба.
 1. Ето, че дойде ред и на дрехите за закачалки. Разпределете нещата като отделите панталони, поли, рокли, ризи, сака и жилетки. Вземете ризите и ги подредете първо според цвета и после според дължината на ръкава. По същият начин можете да разделите и останалите неща. Роклите с къс ръкав да поставите след роклите с дълъг. Черните панталони да стоят пред цветните или саката да са в ред бели, цветни и накрая сиви, сини и черни. Тази подредба ще ви бъде от голяма полза. Дори на място ще можете да наложите синият панталон под сивото сако или розовата рокля под бялата жилетка.
 1. Сега е време да закачите и шаловете, които предварително сте закачили на органайзера за шалове. Поставете ги в края на реда, за да не пречат при избора на тоалет за деня.
 1. Не сме забравили и за чисто сантименталните предмети – сватбени венчета, брошки или жартиери. Тези любими вещи бихте могли да заделите в отделна кутия, която да поставите високо в дъното на гардероба, т.к рядко се налага да ги разглеждате. Това, разбира се, не означава, че няма да ги запазим с най-топли чувства. Никой не се разделя лесно с красивите спомени.
Добре организиран гардероб
Източник: FurnitureFashion

Е, още питате ли се “Как да подредим гардероба си„ ? Надяваме се – не. Дано сме ви били от полза. Бъдете организирани, дори докато подреждате дрехите си и помнете – това ще ви гарантира уют и по-малко суматоха и суетене, поне докато се обличате! А за още полезни идеи при организиране на пространството, надникнете тук!

Онлайн магазин на GRANDecor