Как да отделим спалнята от хола в едностаен апартамент

Завеса, отделяща спалнята от хола

Много често в съвременното строителство се изграждат едностайни апартаменти с цел отдаване под наем или с насоченост към клиенти с ограничен бюджет. В такива случаи се налага да извлечем максимално удобство от обитаването на подобно, ограничено като квадратура жилище и търсим решения за това как да отделим спалнята от хола в едностаен апартамент. Не е нужно решението непременно да бъде обвързано със строителна дейност като изграждане на тухлени стени, които след време трудно биха могли да бъдат разрушени.

Съществуват варианти за функционално или визуално разделение, които със сигурност ще ви улеснят и спестят време и усилия.

Как да отделим спалнята от хола в едностаен апартамент функционално?

Функционалното разделение се характеризира с използването на стъклени стени, подвижни панели или завеси. Използването на този метод контролира достъпа на светлина, шум, миризми, и спомага за създаването на по-голямо уединение.

Стъклени стени

Стъклена стена, разделяща спалня от хол в едностаен апартаментСтъклените стени са ефектен вариант, който съчетава практичност и удобство, и същевременно придава изтънченост в модерно обзаведения дом. Предимствата са във възможността да бъдат напълно ограничени различните аромати, които се носят от кухненската част;  отоплението или охлаждането на апартамента ще бъде много по-ефективно; шумът ще бъде намален до минимум.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Идеи за обзавеждане на едностаен апартамент

Тъй като стъклените стени не ограничават светлината, бихте могли да поставите щори или завеси за създаване на отделно лично пространство.

Завеса

Завеса, отделяща спалнята от холаСвикнали сме да използваме завеси и пердета предимно на прозорците, но те биха могли да бъдат използвани в едностайния апартамент, за да отделят комфортен кът за почивка. Този вариант се характеризира с икономичност и не е трудоемък, а на пазара съществува изобилие от материи и цветове. Изберете подходящия цвят в съответствие с обзавеждането ви, поставете релса на тавана и уютът е гарантиран!

Подвижни панели

Подвижни панели от дърво, които разделят спалня от хол в едноспален апартаментПодвижните панели са красиво и изискано средство за отделяне на спалнята от хола.  При монтирането съществуват различни варианти, които лесно можем да съобразим с интериора. Използването на панели от ратан или подобен материал ще добави интересен акцент към дома ви и ще придаде усещане за близост до природата.

Как да отделим спалнята от хола в едностаен апартамент визуално?

Визуалното разделение на спалнята от хола спомага, за създаване на отделни кътчета в общата площ, които поставят визуални граници между двете зони. Този ефект се постига с използването на декоративни паравани, вертикални дървени панели, етажерки или изграждането на легло в ниша на друго ниво. При тези методи превръщаме недостатъка в предимство и трансформираме жилището в едно атрактивно място за живеене.

Интериорен параван

Свободностоящ параван, разделящи спалня от хол в едностаен апартаментИнтериорните паравани са универсални разделители за стая, които позволяват бързо и лесно да се ограничи видимостта на част от пространството. Те се отличават с мобилност  –  да се разместват спрямо предпочитанията и компактност – да се складират без да заемат много място, когато не се ползват. Огромното разнообразие от модели и шарки, достъпна цена и липса на нужда от монтаж са качества, които правят параваните изключително харесвани. И най-важното – те не само няма да нарушат цялостната визия на дома, а ще допринесат за неговия атрактивен вид.


 

Интериорни паравани от GRANDecor


 

Вертикални дървени панели

Дървени панели, разделящи спалня от хол в едностаен апартаментПанелите, изработени от дърво ще разделят визуално пространството и ще играят ролята на декоративен акцент. Лесно биха могли да бъдат допълнени с жива растителност и да освежат всяко жилище. Тези панели обикновено се монтират от тавана до пода и привличат вниманието с формите си, които пропускат светлина и придават добра видимост на отделните зони.

Етажерка

Етажерка, разделяща спалня в дневен трактПоставянето на етажерка е един изключително актуален начин да отделите спалнята в едностайния апартамент. Изберете етажерка тип библиотека с множество рафтове и вратички, на която да поставите растения, снимки, сувенири, книги или любими предмети. Така можете да контролирате видимостта към зоната за сън като променяте декорацията в съответствие с празниците или сезоните.


 

Етажерки, рафтове, поставки от GRANDecor


 

Легло в ниша на друго ниво

Стилен едностаен малък апартаментМного интериорни дизайнери ползват метода на изграждане на отделна ниша, в която да бъде разположено леглото. Най-често зад тази идея се крие целта да се спечели още пространство за съхранение на дрехи или вещи. Понякога това би могло да бъде шкаф под пода на леглото или нишата да бъде гръб на кухня. Възползвайте се от тази възможност, която освен функционална, ще превърне спалнята в едно приятно място за отмора.

Онлайн магазин на GRANDecor