Идеи за чешма на двора

Идеи за чешма на двора

Дворът е неразделна част от общата архитектура и стилизиране на екстериорното пространство на къщата. Затова и всеки двор се нуждае от внимателно планиране и оформление. Но освен чисто ландшафтното планиране и озеленяването, добре е да се помисли и за осигуряване на максимална функционалност и комфорт в това пространство. Течаща вода в двора е едно от тези необходими практични удобства. А за това е необходимо изграждането на външна чешма.

Традиционно, всяка българска къща разполага с чешма на двора. И ако в миналото тя е имала само практично приложение – да осигурява течаща вода за домакинството – то в дворовете на съвременните домове чешмите са вече и атрактивен естетичен акцент в общия дизайн и оформление на екстериорното пространство.

Ако търсите идеи за чешма на двора, готови сме да вдъхновим вашата креативност с много и различни предложения!

Практично удобство. Чешмата на двора осигурява течаща вода, която може да ползвате най-вече за миене и/или поливане. В тези случаи, търсейки осигуряване на предимно практичното удобство, чешмата може да е съвсем обикновена мивка, монтирана на по-закътано място (обикновено на стена) и снабдена с подходяща система от фитинги, кранове и маркучи. Големината на мивката ще зависи от наличното място за монтаж, а материалът следва да е издръжлив на променящите се по сезони атмосферни условия.

Дворна мивка с изводи за маркучи

Естетичен акцент. Много често, стенна или свободностояща чешма на двора се изгражда единствено като естетичен акцент към общия дизайн на външната част. Основното ѝ предназначение е да създава уют и красота и да осигурява прохладна свежест. Такива чешми се отличават с оригинален дизайн, който следва обаче да е съобразен със стиловото оформление на останалите ландшафтни елементи. Една дворна чешма в битов стил, например, ще е най-подходяща за зона за отдих и хранене на открито, обособена в дървена беседка, под астма/дърво, или в близост до барбекю. А една стенна каменна чешма, монтирана на обраслия с рози градински зид ще добави очарователна романтика.

Корито. Независимо с каква цел изграждате градинска чешма, за вас ще е важно тя да ви служи по-дълго време. Затова изборът на материал за коритото е особено важен, предвид влиянието на атмосферните условия от една страна и натовареността и честотата на ползване, от друга.

Естествените материали, като камък или мрамор например, са отличен, макар и малко по-скъп, избор в това отношение. Коритата, изградени от такива материали се радват на дълготрайна употреба и максимална устойчивост на климатичните изменения, като същевременно изискват минимална поддръжка.

Алтернатива са коритата, излети от бетон. Те не само са по-евтин вариант, но позволяват и много възможности за естетично оформление. От бетон може да се излее каквато и да е форма за корито на дворна чешма, която впоследствие може да се покрие с декоративна повърхност – плочки, мозайка, и др.

За чешми с основно практично ползване, добър избор за корито е съвсем обикновена мивка от нескъп материал, като инокс, неръждаема стомана, емайлирана сплав, керамика и др. Те са по-неустойчиви на атмосферни условия и се износват по-бързо, но определено са възможно най-евтин вариант.


 

Висококачествени метални мивки


 

Като по-нестандартен вариант за корито могат да се използват и най-различни съдове от селскостопанското домакинство, като каци, бурета, кофи и др. Това може да не са от най-дълготрайните за употреба корита, но са толкова оригинални!

Външна метална чешма на село

Външна чешма във фермерски стил

Какъвто и дизайн и материал да изберете за вашата градинска чешма, задължително трябва да подсигурите подходяща шахта и инсталация, които да позволят спиране на течащата вода през най-студените месеци.

Онлайн магазин на GRANDecor