Идеи за външна чешма на двора

Идеи за чешма на двора

Дворът е неразделна част от общата архитектура и стилизиране на екстериорното пространство на къщата. Затова и всеки двор се нуждае от внимателно планиране и оформление. Но освен чисто ландшафтното планиране и озеленяването, добре е да се помисли и за осигуряване на максимална функционалност и комфорт в това пространство. Течаща вода в двора е едно от тези необходими практични удобства. А за това е необходимо изграждането на външна чешма.

Традиционно, всяка българска къща разполага с чешма на двора. И ако в миналото тя е имала само практично приложение – да осигурява течаща вода за домакинството – то в дворовете на съвременните домове чешмите са вече и атрактивен естетичен акцент в общия дизайн и оформление на екстериорното пространство.

Ако търсите идеи за чешма на двора, готови сме да вдъхновим вашата креативност с много и различни предложения!

Практично удобство. Чешмата на двора осигурява течаща вода, която може да ползвате най-вече за миене и/или поливане. В тези случаи, търсейки осигуряване на предимно практичното удобство, чешмата може да е съвсем обикновена мивка, монтирана на по-закътано място (обикновено на стена) и снабдена с подходяща система от фитинги, кранове и маркучи. Големината на мивката ще зависи от наличното място за монтаж, а материалът следва да е издръжлив на променящите се по сезони атмосферни условия.

Дворна мивка с изводи за маркучиМоделът на снимката не се продава.

Естетичен акцент. Много често, стенна или свободностояща чешма на двора се изгражда единствено като естетичен акцент към общия дизайн на външната част. Основното ѝ предназначение е да създава уют и красота и да осигурява прохладна свежест. Такива чешми се отличават с оригинален дизайн, който следва обаче да е съобразен със стиловото оформление на останалите ландшафтни елементи. Една дворна чешма в битов стил, например, ще е най-подходяща за зона за отдих и хранене на открито, обособена в дървена беседка, под астма/дърво, или в близост до барбекю. А една стенна каменна чешма, монтирана на обраслия с рози градински зид ще добави очарователна романтика.


Моделът на снимката не се продава.

Корито. Независимо с каква цел изграждате градинска чешма, за вас ще е важно тя да ви служи по-дълго време. Затова изборът на материал за коритото е особено важен, предвид влиянието на атмосферните условия от една страна и натовареността и честотата на ползване, от друга.

Естествените материали, като камък или мрамор например, са отличен, макар и малко по-скъп, избор в това отношение. Коритата, изградени от такива материали се радват на дълготрайна употреба и максимална устойчивост на климатичните изменения, като същевременно изискват минимална поддръжка.

Алтернатива са коритата, излети от бетон. Те не само са по-евтин вариант, но позволяват и много възможности за естетично оформление. От бетон може да се излее каквато и да е форма за корито на дворна чешма, която впоследствие може да се покрие с декоративна повърхност – плочки, мозайка, и др.


Моделът на снимката не се продава.

За чешми с основно практично ползване, добър избор за корито е съвсем обикновена мивка от нескъп материал, като инокс, неръждаема стомана, емайлирана сплав, керамика и др. Те са по-неустойчиви на атмосферни условия и се износват по-бързо, но определено са възможно най-евтин вариант.


 

Висококачествени метални мивки


 

Като по-нестандартен вариант за корито могат да се използват и най-различни съдове от селскостопанското домакинство, като каци, бурета, кофи и др. Това може да не са от най-дълготрайните за употреба корита, но са толкова оригинални!

Външна метална чешма на село

Външна чешма във фермерски стил
Моделът на снимката не се продава.

Какъвто и дизайн и материал да изберете за вашата градинска чешма, задължително трябва да подсигурите подходяща шахта и инсталация, които да позволят спиране на течащата вода през най-студените месеци.

Моделите на снимките не се продават.

Онлайн магазин на GRANDecor