Гранитът е един от най-популярните материали за направата на плотове в кухнята или банята, въпреки че този естествен камък губи преднината си пред изкуствено изработените каменни (кварцови) плотове. Но истинските гранитни плотове, изрязани от каменни блокове, извадени директно от земята, придават естествена привлекателност на кухнята, която не може да бъде достигната от никакъв синтетичен материал.

Предимствата на гранитните плотове са безброй много – те са устойчиви на топлина, драскотини и петна. Недостатък на гранитните плотове може да бъде тяхната цена, затова е добре да помислите кой ще е най-подходящия вариант за вас.

Предимствата на гранитните плотове

✔️ Издържливи;

✔️ Добавят към стойността на къщата;

✔️ Уникален външен вид;

✔️ Лесно се почистват;

✔️ Устойчиви на надраскване.

Недостатъците на плотовете от гранит

❌ Скъпи;

❌ Трябва да бъдат поставени от професионалист;

❌ Трудни за ремонтиране;

❌ Изискват периодична поддръжка.

Разпознаване на гранита

Понякога може да се окаже трудно да се разграничи гранита от други естествени камъни или от все по-реалистичните видове изкуствен камък. Гранитът е магматична скала, което означава, че произхожда от вулканична магма, която излиза от земята за да се охлади и втвърди. Това го прави категорично различен от мрамора, който е метаморфна скала, която се образува от подложената на милиони години натиск и топлина утаена скала.

Гранитът се изработва предимно от кварц и фелдшпат с малки количества слюда и други минерали. Цветът на гранита зависи от това какви минерали са използвани и може да варира от почти чисто черно до чисто бяло, като са възможни и розово, червено, зелено и дори синьо. Обикновено има много малки черни частици амфибол, видими в камъка. Повечето гранити нямат фини линии като при мрамора, а при внимателна проверка ще видите, че кристалите в гранита са доста видими, за разлика от мрамора.

Ако внимателно инспектирате един гранитен плот ще видите, че кристалите са различни по размер и са подредени на случаен принцип – така ще познаете истинския гранит.

Гранитни плотове е кухнятаВидове гранитни плотове

📌 Гранитните плочи сe ползват при класическия плот. Обикновено са едно цяло масивно парче. Това е най-скъпата форма на гранит и той почти винаги се монтира от професионалисти, тъй като плочите са твърде тежки и скъпи.

📌 Модулният гранит е по-евтин и включва големи парчета, които се поставят едно до друго за да образуват плот. Такъв плот има съединителни шевове. Модулният гранит е сравнително лесен за монтаж.

📌 Гранитните плочки се поставят по същия начин като керамичните или порцелановите плочки и имат фуги, които могат да бъдат трудни за поддръжка.

Поддръжка и поправка

Гранитът е много твърд и устойчив на надраскване, но ремонтирането му е много трудно. Пукнатините понякога могат да бъдат поправени с помощта на епоксиден или смолен комплект, избран да съответства на цвета и шарката на гранита, но тези ремонти обикновено лесно се забелязват в последствие.

Дизайн

Гранитните плотове са подходящи за почти всеки дом – от селска къща до френско имение. Те винаги добавят елемент на лукс, но също така придават естествена привлекателност. Има някои интериорни дизайнери, които смятат, че естественият камък е станал някак клише и е заменен от синтетичния камък като най-модерен материал за плотове. Но гранитът е доста устойчив материал за плот и добавя стойност на недвижимите имоти.

Двойна гранитна мивкаГранитните плотове срещу кварцовите плотове

Кварцовият камък е направен от прахообразен естествен камък, обикновено кварц, както и други видове камък, смесен със смоли и пресован на листове. Синтетичният камък се предлага в почти неограничена гама от цветове. Въпреки че първоначално е създаден като по-евтина  алтернатива на естествения камък, в много случаи той вече е по-скъп от гранита.

Предимството на синтетичния камък е, че е лесно достъпен и предлага повече възможности за дизайн от гранита. Много хора предпочитат синтетичния камък и по екологични причини – той е направен от остатъчни каменни продукти.

Подходящи ли са гранитните плотове за вас?

Ако искате висококачествен плот, можете да го поддържате и да го предпазвате от разливания, тогава гранитните плотове са много добър вариант за вас.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Предимства на гранитните мивки

Гранитът е първокласен строителен материал, който придава непреходна стойност и красота на всеки дом.

Кухня с гранитен плот


 

Мивки за кухня от гранит Schock


 

Онлайн магазин на GRANDecor